субота, 12. новембар 2011.

MIJANMAR: PARTIJA SU ĆI SE VRAĆA NA POLITIČKU SCENU


     Opozicionarka iz Mijanmara Aung San Su Ći biće "verovatno" kandidatkinja na izborima koji će se održati u narednim mesecima, kazao je portparol njene raspuštene stranke koja je bojkotovala kontroverzne izbore u novembru 2010.
     Nacionalna liga za demokratiju (LND) "verovatno će se ponovo registrovati, a Su Ći će verovatno učestvovati na parcijalnim izborima", rekao je Njan Vin, u trenutku kada izmena zakona o političkim strankama otvorila put za zvanični povratak stranke na političku scenu.


     Centralni komitet stranke LND sastaće se iduće sedmice i odlučiće o registrovanju, godinu i po dana nakon što je raspuštena zbog odluke o bojkotu parlamentarnih izbora u novembru 2010. godine. 

     Izvori iz stranke navode da je većina u stranci za ponovno registrovanje. Prema izmenama zakona o političkim strankama, članstvo u stranci omogućeno je i osobama koje se nalaze u zatvoru. Smatra se da je taj deo zakona pisan specijalno za članove NLD-a, koji čine većinu od 2.100 političkih zatvorenika u zemlji.


     Novi zakon sada dozvoljava i kritike Ustava iz 2008, usvojenog nekoliko dana nakon prolaska ciklona Nargis (138.000 poginulih) koji LND osporava.
     Parcijalni izbori, čiji datum još nije utvrđen, odnose se na više od 40 mesta u parlamentu. Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung Sun Su Ći oslobođena je nedelju dana nakon prošlogodišnjih izbora, posle sedam godina provedenih u kućnom pritvoru. Stranka LND pobedila je na izborima 1990, ali joj nikada nije bilo dozvoljeno da vlada.


     Posle gotovo pola veka stroge uprave, vojna hunta Mijanmarske Unije je u martu predala vlast predsedniku Teinu Seinu i novom kabinetu. Glasanje u novembru, na izborima na kojima su pobedile snage bliske vojnoj hunti, bilo je umrljano bezbrojnim pritužbama na regularnost izbora, i izostankom sa izbora Aung San Su Ći.


     Posle skoro pet decenija gvozdene vojne uprave, u Mijanmaru se konačno pojavljuju znaci političkih promena, ali je napaćeni narod još daleko od stvarne slobode. Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći ocenila je nedavno da nova vlada konačno pokazuje istinsku želju za demokratskim reformama.

Нема коментара:

Постави коментар