уторак, 28. јун 2011.

10 NAJLEPŠIH SVETSKIH DVORACA I PALATA


1. The Potala Palace: Tibetska najveća monumentalna građevina


     Smeštena na Marpo Ri bregu, 130 metara iznad Lhasa doline, Potala Palace diže se daljnjih 170 metara i najveća je monumentalna građevina u celom Tibetu. 637 g. car Songtsen Gampo odlučio je sagraditi palatu na ovom brdu, a građevina je stajala do sedamnaestog veka, kada je ugrađena u temelje veće zgrade koja još uvek stoji i danas. Izgradnja današnje palate započela je 1645. g. za vreme vladavine petog Dalaj Lame i do 1648. je Potrang Karpo ili Bela Palata, bila dovršena. Potrang Marpo ili Crvena Palata, izgrađena je između 1690. i 1694.; a nju je gradilo više od 7.000 radnika i 1.500 umetnika i zanatlija. Potala palata bila je samo neznatno oštećena tokom tibetanskog ustanka protiv kineske okupacije 1959. godine. Za razliku od većine drugih tibetanskih verskih građevina, ona nije bila opljačkana od Crvenih gardista tokom 1960-ih i 1970-ih. Kao rezultat, sve kapele i njihovi predmeti su vrlo dobro sačuvani.


2. Mont Saint-Michel: Srednjevekovni dvorac na ostrvcetu


     Mont St Michel France se nalazi na kvazi-ostrvu na normandijskoj obali, u blizini Bretanje, i za vreme visoke plime je gotovo u celosti odvojen od kopna. Samo uski mostić, izgrađen u 1880-im čuva vezu sa obalom. Čuvajte se: plima dolazi vrlo brzo - mnogi turisti su se utopili pokušavajući preći peščanu uvalu. Za razliku od drugih dvoraca u Francuskoj, koji su započeli svoj život kao odbrambene građevine ili palate za odmor i razonodu, Mont St Michel je imao svoje početke kao manastir. Danas dvorac poseti više od četiri miliona turista godišnje, daleko više nego većinu dvoraca u Francuskoj i bio je korišćen u brojnim igranim i crtanim filmovima, pa čak i video-igrama.


3. Predjamski Grad: Integrisan u pećinu 


     Svaki grad na svetu je jedinstven na neki način, ne postoje dva potpuno ista, ali ovaj - iako je prilično mali i skroman u poređenju sa nekim većim - verovatno je jedini u svetu koji je integrisan u pećinu, ustvari u drugi najveći pećinski sistem u Sloveniji. Njegovo ime, Predjamski Grad, doslovno znači "dvorac pred pećinom". Dvorac nije sagrađen odjednom; prvi pisani zapisi postoje od 13. veka, iako je prvi deo (levo krilo) verovatno sagrađeno u prvoj polovini 12. veka. Srednji deo je izgrađen u renesansi, a desno krilo oko 1570. godine. Neke stvari su dodane i promenjene i kasnije, ali od 1990. renoviranje grada je u toku, vraćajući ga u originalni izgled 16. veka.


4. Neuschwanstein Castle: Zamak iz klasične bajke 

     Najpoznatija od tri kraljevske palate sagrađene za Louisa II  Bavarskog, ponekad zvanog Ludi Kralj Ludwig, Neuschwanstein je kraljevska palata u nemačkim bavarskim Alpima. Gradnja je započeta 1869. godine, a dvorac je ostavljen nedovršen nakon smrti Louisa 1886. Dvorac je otelovljenje romantizma 19. veka. U bajkovitoj imitaciji srednjevekovnog dvorca, Neuschwanstein je izgrađen sa kulama i tornjevima i spektakularno smešten na najvišoj tački grebena iznad reke Pullat. Gradnja dvorca je izvedena prema dobro osmišljenom planu. Dvorac je opremljen svim vrstama tehničkih pogodnosti koje su bile vrlo moderne, ako ne i revolucionarne u to vreme. Imao je tekuću vodu na svim etažama. Postojale su opremljene sanitarije sa automatskim ispiranjem na svakom spratu. Takođe grejanje toplim vazduhom za celu zgradu. Američki turisti su već upoznati sa Neuschwanstein, a Dvorac Trnoružice u Disneylandu izgrađen je po uzoru na njega.


5. Matsumoto Castle: Japanski najlepši dvorac 


     Matsumoto Castle, lokalno poznatiji kao Matsumotojo, jedan je od najcelovitijih i najlepših između japanskih originalnih dvoraca. To je takođe dobar primer za takozvani "hirajiro", kaštel sagrađen na ravnici umesto na brdu ili planini. Matsumotojova glavna kula i manji, drugi toranj izgrađeni su od 1592. do 1614., a obe su bile dobro branjene, jer mir još nije bio u potpunosti osiguran u to vreme. Godine 1635., kada više nije bilo vojnih pretnji, treći, slabo branjen toranj za gledanje meseca dograđen je dvorcu.


6. Hunyad Castle: Drakulin dvorac 


     Sada u Hunedoara, u Rumuniji, Hunyad dvorac nekada je bio deo Kneževine Transilvanije. Veruje se da je u njemu Vlad III Wallachia (obično poznat kao Drakula) bio zatočenik punih 7 godina nakon što je bio detroniran 1462. godine. Dvorac je relikvija Hunyadi dinastije. Izgrađen je u gotičkom stilu, ali ima barokne i renesansne arhitektonske elemente. To je velika i impozantna zgrada sa visokim i različito obojenim krovovima, tornjevima  i sa bezbroj prozora i balkona ukrašenih kamenim rezbarijama.


7. Malbork Castle: Najveći svetski gotički dvorac od cigala


     Dvorac Malbork sagrađen je u Pruskoj po narudžbi Teutonskog reda kao Ordensburg. Red ga je nazvao Marienburg, doslovno "Marijin Dvorac". Grad koji je rastao oko njega je takođe nazvan Marienburg, ali od 1945. je ponovo, nakon 173 godine, deo Poljske i poznat kao Malbork. Dvorac je klasičan primer srednjevekovne tvrđave i najveći svetski cigleni gotički dvorac. UNESCO-vom 
popisu mesta zaštićene svetske baštine dvorac i njegov muzej su dodani u novembru 1997.


8. Palacio da Pena: Najstariji dvorac inspirisan evropskim romantizmom 


     Najstarija palata inspirisana evropskom romantikom, Pena Nacionalna palata u Portugaliji stoji na vrhu brda iznad grada Sintra, a u toku vedrog dana može se lako videti iz Lisabona. Prvo izgrađena u 15. veku kao palata, kasnije je obnavljana i donirana crkvi kao manastir. Potres iz 1755. upropastio je većinu građevine, kupio ga je Princ Fernando i obnovio 1838. godine. Stil palate je eklektičan spoj originalnih i naknadnih stilova, plus romanticizam, bavarska i mavarska arhitektura, plus engleski vrt.


9. Löwenburg Castle: Disneyland iz 18. veka 


     Unutar Wilhelmshöhe Hill parka koji je smešten na jednom kraju grada Kassela, stoji ono što se čini kao srednjevekovni dvorac. Međutim, Löwenburg ili "Lion's Castle" je naređeno da se izgradi po grofu Wilhelmu IX od Hessen Kassela (1743 -1821), Walt Disneya njegove ere, tokom perioda od osam godina između 1793. i 1801. kao romantična ruševina. Bio je pažljivo osmišljen od njegovog kraljevskog sudskog inspektora Christopha Heinrich Jussowa koji je otišao u Englesku da posebno prouči engleske romantične ruševine i sastavi plan za grofov vrt ludosti. Danas naučnici smatraju ruševine dvorca Löwenburg kao jedan od najznačajnijih objekata svog stila, povrh toga što je jedna od prvih većih neo-gotičkih građevina u Nemačkoj.


10. Prague Castle: Najveći svetski drevni dvorac


     Jedan od najvećih dvoraca na svetu, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveći antički dvorac, Praški dvorac je oko 570 metara dug i prosečno 130 m širok. Češki krunski dragulji su pohranjeni ovde, a to je mesto gde su češki kraljevi, Sveti rimski carevi i predsednici Čehoslovačke i Češke Republike imali svoje kancelarije.

1 коментар: