понедељак, 27. јун 2011.

100 DANA BOMBARDOVANJA LIBIJE

     BENGAZI - Stotinu dana od početka ofanzive NATO na Libiju, pobunjenici pokušavaju da stignu do Tripolija, lider Moamer Gadafi još je na vlasti, a sukobi i dalje traju.


     Ofanziva Vašingtona, Pariza i Londona, pod mandatom UN, počela je 19. marta, a NATO je preuzeo komandu nad operacijama 31. marta.


     Zatim je nastavio da gađa mete na čitavoj teritorije te zemlje. NATO napada uglavnom Tripoli i okolinu, oblast Misurate, Brege i planinske predele Nafuse.


     Zapadna alijansa, posle početnih uspeha u odbijanju Gadafijevih trupa iz oblasti Bengazija, uporišta plaćenika i Misurate, nije upela da značajnije pomogne jačanje snaga protivnika režima. 


     Plaćenici drže pod kontrolom oblasti oko Misurate, Adžedabje i Brege, uprkos povremenim raketnim napadima snaga lojalnih režimu. 


     Sukobi se vode još samo u planinama Nafuse, gde vojska opozicije polako napreduje ka Tripoliju, te je danas samo oko 50 kilometara od tog grada. 


     Uprkos ograničenom uspehu NATO operacija u neutralizaciji Gadafijevih trupa, veliki broj Libijaca sa istoka zemlje, međutim, čvrsto podržava akcije NATO Alijanse.



     Kongres odbacio produženje intervencije


     Američki Kongres je sa 295 glasova protiv i 123 glasa za odbio rezoluciju koja bi omogućila da misija u Libiji potraje još godinu dana, kako je predložio predsednik Barak Obama. Čak 70 demokrata je glasalo protiv, što analitičari smatraju velikim udarcem predsedniku SAD. Ali Kongres je odbio i republikanski zahtev da se ukine finansiranje libijskog rata, što znači da Kongres nastavlja podršku NATO-u, ali ta podrška bi trebalo da bude više usmerena na spasavanja civila, a ne na vazdušne napade, piše "Njujork tajms".

Нема коментара:

Постави коментар