среда, 22. јун 2011.

BEOGRAD ĆE BITI NAJVEĆI DOBITNIK OD ZAKONA KOJI PREDLAŽE URS


      S obzirom da ima najviše poreza na zarade građana, najveći dobitnik će svakako biti grad Beograd. a razlike između bogatih i siromašnih delova Srbije se ovim zakonom ne umanjuju, naprotiv, kaže Aleksandra Jerkov, portparolka i narodna poslanica LSV.  


     NOVI SAD - Beograd će biti najveći dobitnik od izmena Zakona o finasiranju lokalnih samouprava koji su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, a treba da se nadamo da Vojvodina neće biti najveći gubitnik – izjavila je portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, nakon rasprave o tom predlogu u Skupštini Srbije. Ona je rekla da LSV ideološki i principijelno podržava svaki vid decentralizacije, ali je i dodala da ostaje da se vidi da li će to biti slučaj i sa ovim predlogom URS. 


     URS suštinski ne razume šta je decentralizacija 


     Predlog URS predviđa da 80 odsto, umesto dosadašnjih 40 odsto, poreza na zarade ostane lokalnim samoupravama, a Jerkova kaže da sudeći prema ovom predlogu, URS suštinski ne razume šta je decentralizacija, koja ne podrazumeva samo davanje finansija nego i prenos nadležnosti sa centralnog na lokalni i regionalni nivo vlasti. - Ovde ne samo što se ne pominju nikakve nadležnosti, što nam govori da URS decentralizaciju gledaju isključivo kroz pitanje sredstava, nego se srednji nivo vlasti, što LSV izuzetno brine, ne pominje ni jednom jedinom rečju – kaže Jerkova. Ona upozorava da bi to moglo izazvati ozbiljne poremećaje u funkcionisanju države pošto po zakonu AP Vojvodina od lokalnih samouprava, koje se nalaze na teritoriji pokrajine, dobija 18 odsto od poreza na zarade.   
     Opasnost od budžetskog deficita


     - Dakle ako 80 odsto pripadne lokalnoj samoupravi, 18 odsto AP Vojvodini, računica govori da će Republici pripasti svega 2 odsto što će naravno stvoriti izuzetno velik budžetski deficit. To će dalje izazvati probleme u čitavoj zemlji na šta su upozoravali i MMF i Fiskalni savet i mnogi poslanici u raspravi u Skupštini Srbije – navela je ona. - Kada je u pitanju novac koji treba da ostane u Vojvodini, mi ne možemo ni da sanjamo da bi se Mlađan Dinkić kao regionalista zalagao za to da se smanje prihodi jedinog našeg regiona, tako da ostaje nejasno na koji način predlagač misli da popuni tu rupu u budžetu – ocenila je Jerkova. 

jerkovnajnovija

     Nedovoljno promišljen zakon?


     Ona kaže da je, sa druge strane, iako je kampanja URS tvrdila drugačije, najveći dobitinik zbog ovog zakona grad Beograd, zato što 50 odsto građana i građanki Republike Srbije, koji imaju prihode, žive na teritoriji grada Beograda. - S obzirom na to da ima najviše poreza na zarade građana, najveći dobitnik će svakako biti grad Beograd. A razlike između bogatih i siromašnih delova Srbije 
se ovim zakonom ne umanjuju, naprotiv – upozorava Jerkova. Ona kaže i da se čini da je ovo jedna vrsta predizbornog zakona koji nije dobro promišljen i koji će napraviti probleme u budžetu istim lokalnim samoupravama kojima ostavlja više poreza. Kao primer, Jerkova je navela da nema nikakvih garancija, da zajedno sa prihodima, lokalnim samoupravama neće porasti i neke nadležnosti koje će one morati da finasiraju, a koje će izvorno biti republičke. Ona kaže i da je jako labava argumentacija predlagača da će se deficit u budžetu prouzrokovan usvajanjem ovog predloga, za koji se procenjuje da će biti oko 40 milijardi dinara, nadoknaditi tako što će Republika prestati da finansira lokalne projekte i projekte lokalnog karaktera. 



     Digitron: 80% ide lokalnim samoupravama, 18% AP Vojvodini, a Republici samo 2%



     - To bi bilo otprilike kao kada bi roditelji dali deci džeparac i rekli im da zbog toga što im daju džeparac prestaju da im plaćaju školovanje, hranu, odeću i obuću, a džeparac pritom nije toliki da pokrije 
sve njihove potrebe – smatra portparolka LSV.


     Amandmani


     Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju", kojoj pripada i LSV, podnela je amandmane kojima pokušava da otkloni deo nedostataka URS-ovog zakona. - To samo govori o onome što LSV već dugo 
priča, a to je da je decentralizacija veoma ozbiljno pitanje koje se mora raditi na osnovu strategija, koncepta i studioznih istraživanja, a ne ovako stihijski i ne ovako u predizborne svrhe – kaže Aleksandra Jerkov. 

Нема коментара:

Постави коментар