петак, 24. јун 2011.

AUTOPUT I MEĐUREGIONALNI PUTEVI MORAJU PRIPASTI REPUBLICI


     Autoput i međuregionalna putna mreža, koji prolaze kroz Srbiju, a samim tim i Vojvodinu, trebalo bi da ostanu u vlasništvu Republike Srbije jer je to racionalno i svrsishodno, smatra pokrajinski sekretar za finansije i član Komisije za izradu zakona o javnoj svojini Jovica Đukić. 
     – Putevi koji ne spadaju u tu kategorizaciju i koji prolaze kroz opštine treba da pripadnu tim opštinama, kao i javne površine na njihovim teritorijama, kojima će moći slobodno da raspolažu – kaže Đukić za "Dnevnik". – Ne možemo da parcelišemo autoput pa da gledamo koji je deo opštinski, koji pokrajinski, a šta pripada Republici. Međuregionalni putevi treba da imaju isti tretman jer čine takozvani putni krvotok Srbije.
     Njegov kolega i član iste Komisije Bojan Kostreš izjavio je da su učesnici u kreiranju zakona blizu dogovora o tome da i putevi budu vraćeni u nadležnost Pokrajine, dok bi železnica i Telekom ostali u republičkim rukama. 
     – Blizu smo konačnog rešenja i već je jasno da će Vojvodina dobiti natrag imovinu kojom je raspolagala do 1995. godine, ali ne i ono što joj je obezbeđivao Ustav iz 1974. godine – istakao je Kostreš za "Večernje novosti".

     Jovica Đukić, sa druge strane, kaže da idealnog rešenja i raspodele nema i ne može biti.
     – Svaka imovina koja se određenim zakonom oduzme, može biti predmet vraćanja kad se za to steknu politički uslovi. Zakon o javnoj svojini u Srbiji sadrži značajne elemente restitucije. Ne restitucije koja podleže posebnom zakonu, već restitucije u smislu vraćanja imovine koja je na neki način proistekla iz nekog drugog nivoa vlasti. Zakon o javnoj svojini će težiti tome. Preispitano je aktuelno imovinsko stanje Republike koja ju je prisvojila zakonom iz 1996. godine. To je, naravno, nerealno i nefunkcionalno i stoga se i pravi zakon koji treba da ispravi tu nepravdu i preraspodeli imovinu – objašnjava Đukić. – Država se u međuvremenu razvijala, kao i njene institucije, pa su i njene potrebe drugačije nego u 1974. godini. Sada se mora uvažiti, sa jedne strane, korisnički status, da vidimo ko je tu imovinu koristio sve ove godine, a sa druge, i činjenica ko je stvarao postojeću imovinu. 
     Đukić kaže da je sada potrebno naći modus koji će biti kombinacija pravičnog i funkcionalnog. 
     – Ukoliko je neka opština stvarala neku imovinu samodoprinosom i budžetom, ona ne bi smela biti republička niti pokrajinska i red je da se vrati onima koji su je izgradili – smatra Đukić. – Što se vraćanja pokrajinske imovine tiče, to bi moralo da se odnosi samo na onu imovinu u čijem stvaranju je učestvovala Vojvodina preko svog budžeta i eventualnih drugih izvora, poput zaduživanja. 
     Naš sagovornik kaže da je realno da se nacrt zakona nađe pred poslanicima u septembru, ukoliko se komisija bude redovno sastajala. 
     – Do sada smo imali dva sastanka, od kojih je jedan bio samo najava narednog, što je bilo pre nešto više od jednog meseca. Ubeđen sam u to da komisija do septembra može "očistiti" sva sporna pitanja. Moj stav je da bi komisija trebalo u što većem konsenzusu da izađe pred Vladu jer može da usaglasi stavove na vreme i da Vladi prosledi jedan dobar zakon. 
     Fakulteti, bolnice, Banovina
     Većinu imovinskih subjekata koji su u planu za vraćanje čine nekretnine. Jovica Đukić kaže da očekuje da Pokrajini bude vraćen banovinski kompleks kao i zgrade koje je Pokrajina koristila i gradila. 
     – Vojvodina ima dosta imovine u visokim školama, bolnicama, institutima čija je Pokrajina osnivač... – kaže Đukić.
P. Klaić (24.06.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар