среда, 22. јун 2011.

GRANULE SAVLADALE KOMARCE


     Iskustva građana, koji ovog leta skoro da nisu ni sreli komarca, kao i rezultati kontrole stručnih timova, govore da sistematski pristup zaštiti zdravlja građana od ovih napasnika koji sprovode "Ciklonizacija" i gradska uprava, daje odlične rezultate. Kako navode u ovom preduzeću, tretmani su početi na vreme, a ekipe "Ciklonizacije" i Poljoprivrednog fakulteta su svakodnevno na terenu.
     - Već dva meseca monitoringom i larvicidnim tretmanima obuhvaćeni su svi kanali u gradu i prigradskim naseljima, kao i sve povšine na kojima se zadržava voda, a koje smo uneli u naš jedinstveni informacioni sistem. Kontrole pokazuju da su tretmani izuzetno uspešni, ali borba protiv komaraca je kontinuiran proces i ekipe naših stručnjaka i stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta nastaviće da rade svakodevno do kraja sezone - kaže menadžer za odnose sa javnošću Dario Aćimović.

     Preventivan pristup zaštiti zdravlja građana od komaraca uništavanjem larvi daje najbolje rezultate, te je ovo preduzeće u pogon pustilo i svoju fabriku za proizvodnju ledenih granula.

     - Prateći savremene tokove u ovoj oblasti "Ciklonizacija" se dugoročno opredelila za ekološki pristup i suzbijanje larvi komaraca biološkim preparatima. Na osnovu ove strateške odluke pre nekoliko godina smo izgradili fabriku za proizvodnju ledenih granula po najsavremenijoj nemačkoj tehnologiji. Ove granule nose BTI biološki preparat i neškodljive su za sve osim za larve komaraca, objašnjava Aćimović.

     Ledene granule imaju još jednu prednost. Izuzetno su efikasne i pogodne za primenu tokom cele sezone, zato što su dovoljno teške da prolaze kroz vegetaciju i tako čine tretman veoma uspešnim.

     - Već smo proizveli prve količine granula. Svakodnevno pratimo nivo Dunava i onog momenta kada se ukaže potreba počećemo i tretmane na reci, kaže Aćimović.

     Paralelno sa larvicidnim tretmanima, planirano je da ekipe Poljoprivrednog fakulteta postave klopke na više referentnih lokacija u Novom Sadu i okolini, dok su ove klopke već postavljene u Kikindi, Zrenjaninu i Somboru. Na ovaj način biće utvrđena tačna brojnost odraslih komaraca.
Lj. Natošević (21.06.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар