четвртак, 30. јун 2011.

KULTURA: ZAGORE, SREĆAN TI 50. ROĐENDAN


     U Kragujevcu se održava prva Strip-konferencija tokom koje će ljubitelji devete umetnosti sa teritorije cele bivše Jugoslavije, zajedno sa autorima iz Italije, proslaviti pedeseti rođendan Duha se sekirom, Gospodara Darkvuda.

     KRAGUJEVAC – Zagor Te-nej, Blek Stena, Komandant Mark i njihovi pratioci, luckasti Čiko, profesor Okultis i mali Rodi, Blaf, Žalosna Sova i verni Flok... Svi ovi legendarni strip-junaci, ali i mnogi drugi pomalo zaboravljeni pravednici, borci za slobodu i avanturisti, ovekovečeni u edicijama "Lunov Magnus strip" i "Zlatna serija", ponovo će oživeti tokom prve međunarodne Strip-konferencije, koja će pod nazivom "Kragujevac – godine prve" biti održana od 1. do 3. jula.

     Ovaj svojevrsni festivala stripa u srcu Šumadije, koji će okupiti stripofile sa prostora cele bivše Jugoslavije, obeležiće proslava 50 godina od nastanka serijala "Zagor", koji se u štampi prvi put pojavio 15. juna 1961. godine. Proslavu će uveličati njegovi autori, Moreno Buratini i Joevito Nučio iz čuvene italijanske izdavačke kuće "Serđo Boneli editore".

     – Leskovac i Beograd imaju svoje strip-manifestacije, pa je krajnje vreme da i Kragujevac dobije nešto slično. Naš cilj je da promovišemo i oživimo svet stripa na prostoru centralne Srbije – kaže za "Politiku" Vlada Paunović, direktor nevladine organizacije "Milenijum", suorganizatora manifestacije, dodajući da će ovogodišnje okupljanje stripofila biti svojevrsna promocija italijanske škole "devete umetnosti", ali i celokupne kulture ove zemlje.

     Prošlogodišnji pilot-projekat "Kragujevac – godine nulte" prošao je u neformalnom druženju ljubitelja stripa iz naše zemlje, a ove godine manifestacija je dobila međunarodni karakter. Osim gostovanja scenarista i crtača iz Italije, Strip-konferenciju će obeležiti niz predavanja, radionica za mlade autore, kao i berza stripa.

     – Dolaze nam gosti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a očekujemo i veliki broj stripofila iz cele Srbije. Italijanski i naši autori održaće niz predavanja i radionica, a tokom manifestacije biće predstavljeno i nekoliko kvalitetnih domaćih izdanja, kao što su "Družina Dardaneli" i "Stripolis". Program je bogat, za svakoga će biti ponešto, a posebno interesovanje očekujemo za berzu stripa – kaže Nebojša Vesović iz udruženja "Svet stripa", koje je takođe organizator, navodeći da je komplet od 2.300 stripova iz edicija "Lunov Magnus strip" i "Zlatna serija" na nedavnoj internet licitaciji prodat po ceni od 12.600 evra.

     Strip je "ozbiljna stvar", kaže Vesović, navodeći da je pre ratova na ovom području postojala ozbiljna jugoslovenska škola, koju su zajedno formirali srpski i hrvatski autori.

     – Strip je ozbiljna stvar i kao umetnost i kao medij, ali i kao sociološki fenomen koji je obeležio teritoriju bivše Jugoslavije. Sa raspadom zemlje prestala su da izlaze zajednička izdanja srpskih i hrvatskih autora, pa su mnogi od njih krenuli u svet, uključujući se, pre svega, u francusko-belgijsku školu stripa. Strip danas ima manje konzumenata, tu su drugi mediji koji nekad nisu bili toliko zastupljeni ili nisu postojali, kao što su televizija i Internet, ali on, ipak, nije mrtav. Prošle godine, samo u jednom danu, imali smo 150 posetilaca, a videćete koliko će stripofila doći sada – poručuje Vesović.

     Naši sagovornici veruju da će od Strip-konferencije korist imati i kragujevački turizam, a očekuju da u narednim godinama i gradske vlasti podrže ovu manifestaciju.
(Brane Kartalović, 30.06.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар