понедељак, 27. јун 2011.

POBUNJENICI NAPREDUJU KA TRIPOLIJU - HAG NAREDIO GADAFIJEVO HAPŠENJE


Libijski pobunjenici

     TRIPOLI- Uoči 100 dana misije NATO-a u Libiji, snage Moamera Gadafija i pobunjenici sukobili se na oko 80 kilometara jugozapadno od prestonice Tripolija.


     Guma el-Gamati, portparol pobunjenika, koji pokušavaju da se probiju ka Tripoliju, izjavio je da su u nedelju izbili žestoki sukobi u predrgrađu grada Bir al-Hanam.


     Prema izjavama zdravstvenih radnika, u sukobima su poginula dva pobunjenika, dok antirežimske snage tvrde da je na suprotnoj strani bilo mnogo više žrtava, ali ti navodi ne mogu biti nezavisno potvrđeni.


Libijski pobunjenici
odbacuju primirje 
     Libijska vlada je u nedelju ponovila ponudu da se održi glasanje o tome da li Gadafi treba da ostane na vlasti. Portarol Gadafija Musa Ibrahim izjavio je da vlada predlaže period nacionalnog dijaloga i izbore koje bi nadgledali Ujedinjene nacije i Afrička unija.


     HAG - Sudije Međunarodnog krivičnog suda naredile su hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina i šefa obaveštajne službe zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.


Plaćenici zapadne demokratije
     Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, povređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila, kao i za pokušaj prikrivanja zločina.


     Tužilac Luis Moreno-Okampo optužio je Gadafija i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi.


     Tužioci sada smatraju da su ti rani napadi samo početak zločina koje su počinile snage lojalne Gadafiju. 


     "Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena-Okampa. 


     Savet bezbednosti UN je 26. februara naredio Sudu da istraži zločine u Libiji, a Moreno-Okampo je nekoliko dana kasnije otvorio zvaničnu istragu. On je 16. maja tražio hapšenje Gadafija, njegovog sina i Al Sanusija. 


     Izdavanje naloga za hapšenje moglo bi da oteža napore da se pregovorima okončaju sukobi u Libiji koji traju više od četiri meseca. 


     Međunarodni sud pravde, međutim ne raspolaže policijskim snagama i do sada se susretao sa brojnim teškoćama u privođenju osumnjičenih. 


     Najveća verovatnoća za privođenje Gadafija je, prema oceni agencije AP, ako libijski plaćenici uz pomoć NATO-a preuzmu kontrolu nad Libijom, uspeju da ga uhapse i pristanu da ga izruče. 

Нема коментара:

Постави коментар