среда, 22. јун 2011.

KOVILJSKO–PETROVARADINSKI RIT PROGLAŠEN SPECIJALNIM REZERVATOM PRIRODE


     Vlada Srbije donela je Uredbu o proglašenju specijalnog rezervata prirode Koviljskopetrovaradinski rit odnosno dela plovnog područja na levoj i desnoj obali reke Dunav na njegovom srednjem toku pored naselja Kovilj i Petrovaradin. Taj deo proglašen je za specijalni rezervat prirode pod imenom Koviljskopetrovaradinski rit i stavlja se pod zaštitu kao područje prve kategorije, odnosno od izuzetnog značaja.
Ковиљско-петроварадински рит проглашен специјалним резерватом природе
     Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, prema ovoj Uredbi, stavlja se pod zaštitu da bi se očuvao kompleks vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih plavnih staništa sa raznovrsnim orografskim i hidrografskim oblicima ritova  ade, rukavci, meandri, pliće i dublje depresije i obalske grede i za njih vezane životne zajednice  ritske galerijske šume hrasta lužnjaka, jasena i veza, šume crne i bele topole, bele vrbe, vlažnih livada, močvara i bara, otvorenih vodenih površina. Zaštita je i zbir različite faune - 42 vrste insekata, 26 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca od kojih su sve zaštićene, 206 vrsta ptica, a od sisara veći broj retkih i ugroženih vrsta kao što su vodena i močvarna rovčica, vidra, divlja mačka, kuna i belica.

     Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit sastoji se od dve odvojene celine koje povezuje tok reke Dunav, Petrovaradinski rit koji predstavlja manju celinu i nalazi se uz desnu obalu Dunava dok znatno veći deo, koji je smešten uz levu obalu Dunavu, čini Koviljski rit na koji se nadovezuje Krčedinska ada i deo Gardinovačkog rita u čijim granicama se nalaze i dve manje dunavske ade. Inače, ovaj rezervat prirode nalazi se na teritoriji grada Novog Sada i opština Inđija, Sremski Karlovci i Titel i obuhvata površinu od 5.895 hektara od čega je 4.062 u državnoj, 1.027 u svojini Srpske pravoslavne crkve i 806 hektara u privatnoj i drugim oblicima svojine.

     Na području specijalnog rezervata nije dozvoljeno obavljati radove i aktivnosti za koje se u skladu sa zakonom utvrdi da mogu oštetiti populaciju, zajednice i staništa biljnih i životinjskih vrsta, narušiti prirodni procesi i ekološka celovitost područja. Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit poverava se na upravljanje Javnom preduzeću "Vojvodinašume". Ono ima obavezu da organizuje čuvarsku službu, čuva, održava i obeležava zaštićeno područje, donosi plan upravljanja, pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, utvrđuje i naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog područja, proglašava i koristi ribarsko područje na ribolovnoj vodi zaštićenog područja i donosi programe upravljanja ribarskim područjem.

Нема коментара:

Постави коментар