субота, 25. јун 2011.

POBUNJENICI RAKETIRAJU GADAFIJEVE SNAGE


     Kako prenosi BBC, u toku su intenzivni dogovori oko priprema za konačan pad pukovnika Gadafija. Libijski vođa navodno razmišlja o odlasku iz utvrde Tripolija.
      
     Libijski pobunjenici raketiraju položaje Gadafijevih snaga 30-ak kilometara od glavnog grada Tripolija. Kako javlja BBC, pobunjenici su uspeli kontaktirati svoje pristalice u Tripoliju. Prema informacijama koje je preneo jedan od članova pobunjeničkog Nacionalnog tranzicionog veća, u toku su intenzivni dogovori oko priprema za konačan Gadafijev pad. Član veća rekao je kako sa pobunjenicima u Tripoliju razgovaraju preko Skajpa i satelitskim telefonima. Kontaktiraju i sa drugim opozicionim grupama u glavnom gradu kako bi ujedinili snage.


     Pukovnik Gadafi razmišlja o napuštanju Tripolija nakon žestokih napada snaga NATO-a i plaćenika, javlja AFP. Plaćeničke snage hitno su zatražile od saveznika da im osiguraju oružje kako bi mogli dovršiti rušenje Gadafijevog režima. Kako prenosi AFP, prema rečima špijuna američkih tajnih službi, Gadafi se više ne oseća sigurno u gradu kojim je vladao više od 40 godina. Veruje se kako libijski vođa ima više sigurnih kuća u Tripoliju i drugim gradovima u koje bi se mogao skloniti. 


     Libijski plaćenici i ubačene pro-demokrate su u indirektnom kontaktu sa pripadnicima režima libijskog vođe Moamera Gadafija i mogli bi mu dopustiti da ostane u zemlji na udaljenoj lokaciji, izjavio je portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog veća Mahmud Šamam za francuski dnevni list Le Figaro.


     Ali, dodao je, Gadafi i njegova porodica moraju pristati na to da odu sa vlasti i ne učestvuju u vladi koja će se uz pomoć SAD-a formirati u sledećem periodu. Pregovori se, kako je rekao, ponekad odvijaju u Južnoafričkoj Republici, a ponekad u Parizu, u koji je Gadafi nedavno poslao izaslanika na pregovore.


     Potvrdio je da se razgovara o svemu, pa i o proceduri Gadafijevog odlaska sa vlasti i načinima kako da ostane u zemlji. Šamam je tako rekao da pobunjenici prihvataju mogućnost da Gadafi ode u neku libijsku oazu pod međunarodnim nadzorom.


     Ove se izjave inače kose sa nedavnom izjavom pobunjeničkog vođe Mustafe Abdula Džalila koji je naglasio da Gadafijev odlazak iz Libije predstavlja uslov za mir u zemlji.

Нема коментара:

Постави коментар