недеља, 26. јун 2011.

PUTOVANJA: TANZANIJA - ZEMLJA KONTRASTA




     Tanzanija je zemlja kontrasta i veličanstvenosti, Afrika u svoj najlepšem i neotkrivenom ruhu. Od snegom pokrivenih vrhova Kilimandžara, preko prašnjavih savana, sve do suncem okupanih plaža Zanzibara, reč je o zemlji brojnih bogatstava.


     Uživajte na jedinstvenom safariju na kojem ćete upoznati nacionalne parkove, uživati u pogledu na brojne životinjske vrste, otkriti jedinstven način života plemena Maasai...


     Nakon ubrzanog, pomalo napornog ritma safarija sledi opuštanje na rajskim plažama ostrva Zanzibar. Bele peščane plaže i tirkizno more zajedno sa prelepim koralnim grebenima razlozi su zbog kojih se ovo ostrvo nalazi na samom vrhu najpoznatijih turističkih destinacija Afrike.


     Bogatstvo nacionalnih parkova


     Tanzanija je savršen izbor za sve koji žele posmatrati veliki broj životinjskih vrsta u njihovom prirodnom staništu. Ukrcajem u džipove u Arushi počinje jedinstvena safari avantura koju ćete zaista teško zaboraviti. U parku Manyara dobrodošlicu će vam poželeti krda bufala, zebri, gazela, nilskih konja, lavova, majmuna, slonova, zebri, antilopa...

     Najveća vrednost Tanzanije upravo su njena geografska raznolikost i netaknuta priroda. Nacionalni parkovi i parkovi prirode zaštitni su znak ove zemlje i savršen način za očuvanje i održavanje zadivljujuće afričke divljine. Najpoznatiji i najveći nacionalni park je Serengeti, mnogima poznat iz brojnih dokumentarnih filmova.

     Svake godine za vreme migracije na ovom prostoru boravi čak 2,5 miliona životinja, što obezbeđuje spektakularan prizor svim posetiocima. Na istočnom delu Serengetija nalazi se impresivan vulkanski krater Ngorongoro.
 


     Ovo "osmo čudo sveta" dom je više od 30 hiljada različitih životinjskih vrsta i mesto koje će vam otkriti najlepši zalazak sunca na svetu. Osim zebri i gazela, nosorozi, lavovi, leopardi, slonovi i bizoni samo su deo životinjskog carstva koje živi na ovom prostoru. Doline oko kratera dom su i plemena Masai, prepoznatljivog po crvenoj tradicionalnoj odeći.


     Zanzibar - raj u toplom okeanu


     Samo četrdeset kilometara od tanzanijske obale nalazi se arhipelag Zanzibara koji se sastoji od dva veća ostrva - Unguja i Pembo i mnogo manjih ostrvaca. Prelepe bele peščane plaže jedno su od obeležja ovog prelepog ostrvlja koje je poznato i pod imenom "ostrvlje začina".

     Ovaj nekadašnji komercijalni centar istočne Afrike danas je centar proizvodnje začina ovog područja, posebno klinčića, šafrana, kurkume i bibera. Glavni grad ostrvlja Zanzibar je gradić Stone Town ili Zanzibar City na ostrvu Unguji, koji svojim uskim uličicama i bazarima pomalo podseća na medine arapskih gradova.


     Prelepi koralni grebeni idealni su za sve ljubitelje ronjenja, a kulturne i istorijske znamenitosti ovog grada razlozi su zbog kojih se Zanzibar nalazi na samom vrhu najpoznatijih turističkih destinacija Afrike. Uživanje na prelepim plažama i posebnim specijalitetima najlepši su način da se zaokruži ovo zaista jedinstveno putovanje.








Нема коментара:

Постави коментар