среда, 29. јун 2011.

NELEGALNA GRADNJA "EGZITOVOG" KAMPA NA PETROVARADINSKOJ ADI?


     "Vodovod" se oštro protivi postavljanju "Egzit" kampa na Petrovaradinskoj adi. "Egzit": Imamo dozvolu, priča je ispolitizovana. Gradska kuća bez komentara.


     "VODOVOD" je oštro osudio postavljanje kampa za posetioce festivala "Egzit" na Petrovaradinskoj adi, apelujući da to može trajno da ugrozi izvorište vode. To gradsko preduzeće ove godine nije dalo svoju saglasnost za postavljanje kampa, ali gradski čelnici, koji u utorak nisu hteli da komentarišu saopštenje "Vodovoda", ovih dana treba da donesu konačnu odluku. U "Egzitu" kažu da imaju dozvolu "Vodovoda" iz 2009. i da je cela priča ispolitizovana.


     20.000 kampera


     KAMP "Egzit" festivala je 2009. godine trebalo da bude smešten na Petrovaradinskoj adi, ali je zbog visokog vodostaja Dunava premešten na prostor neaktivne kasarne "Janko Čmelik", na Trandžamentu. Svake godine u kampu bude smešteno oko 20.000 kampera iz celog sveta i kamp predstavlja "festival" za sebe.


     Nevažeća saglasnost!


     KOMENTARIŠUĆI saopštenja "Egzita", da saglasnost izdata 2009. nije vremenski ograničena, u "Vodovodu" navode da je saglasnost bila samo privremena i da nije mogla biti korišćena za ovu godinu. U saglasnosti iz 2009. godine, koju je "Egzit" dostavio medijima, stoji da je saglasnost privremena, što, kako navode u "Vodovodu", ukazuje da za ovu godinu ne važi.


     Kako se navodi u saopštenju "Vodovoda", izvorište Petrovaradinska ada je prostor prve zone sanitarne zaštite u kojem zakonska regulativa ne dozvoljava bilo kakve radove vezane za postavljanje kampa.


     - Boravak više hiljada ljudi na tom prostoru može dovesti do trajnog fekalnog zagađenja ovog izvorišta vode, trajne i nenadoknadive štete Novom Sadu i prigradskim naseljima - kažu u "Vodovodu". - "Vodovod" traži od komunalne inspekcije da zaustavi radove na postavljanju kampa, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Za potrebe "Egzitovog" kampa može se iskoristi lokacija na Trandžamentu, gde je kamp i bio prethodne dve godine.


     "Egzit" je saopštenje "Vodovoda" okarakterisao kao netačno, tendenciozno i ispolitizovano, navodeći da nije istina da su radovi počeli bez saglasnosti tog preduzeća.


     - Nadležni u "Vodovodu" su informisani da su radovi počeli, na osnovu saglasnosti dobijene za ovaj projekat 2009. godine - navode u "Egzitu", dodajući da je ove godine direktor "Vodovoda" odbio da tu saglasnost ponovo potvrdi, iako nije umeo da objasni zašto. - Nikakve promene se nisu desile ni na izvorištu, ni u projektu kampa, koje bi oborile ranije izdatu saglasnost.


     Projekat kampa za posetioce festivala, dodaju u "Egzitu", ni na koji način ne ugrožava ispravnost vode na izvorištu, što će potvrditi svaki nezavisni stručnjak.


     - U kampu se postavljaju ekološki toaleti koji se ispumpavaju i čiji se sadržaj prazni na zakonski propisanim mestima - dodaju u "Egzitu". - Toaleti su dodatno zaštićeni nepropusnim slojevima, a otpadna voda iz tuševa će se pumpama izbacivati u gradsku kanalizaciju po tehničkom rešenju za koje smo 2009. godine dobili saglasnost "Vodovoda".


     U "Egzitu" kažu i da gradnja kampa neće biti prekinuta, jer ni na koji način ne ugrožava izvorište a - imaju i saglasnost.
M. LISICA (28.06.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар