среда, 22. јун 2011.

LIBIJA: ITALIJA TRAŽI ZAUSTAVLJANJE RATA


     TRIPOLI - Italija je danas pozvala na hitnu obustavu neprijateljskih dejstava u Libiji kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.


     NATO brani kredibilitet svoje vojne kampanje i pored civilnih žrtava i optužuje Gadafijeve snage da koriste civile kao štit.


     Šef italijanske diplomatije Franko Fratini pozvao je na suspenziju neprijateljstava i rekao da NATO mora objaviti podatke o rezultatima kampanje bombardovanja kao i podatke o greškama u navođenju bombi.


     "Mislim da su naša reputacija i kredibilitet nesporni. Ono što je sporno je da Gadafijev režim koristi ljude kao štit i ispaljuje projektile iz džamija", izjavio je portparol NATO za Libiju Majk Breken u Napulju. 


     NATO je prethodno priznao da je prilikom napada na Tripoli tokom vikenda greškom bačena bomba od koje je, prema tvrdnjama Gadafijevog režima, poginulo 9 ljudi. Ova greška je dovela u neprijatnu poziciju misiju NATO koji tvrdi da štiti Libiju od režima. Prošle nedelje avioni NATO su greškom pogodili kolonu pobunjenika. 
Spasilačke ekpipe pretražuju bombardovani stambeni kompleks nakon napada NATO-a zapadno od Tripolija
Spasilačke ekipe pretražuju bombardovani stambeni
 kompleks nakon napada NATO-a zapadno od Tripolija
     Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini upozorio je juče da je kredibiltet NATO ugrožen zbog civilnih žrtava i pozvao alijansu da "ne daje municiju" Gadafijevoj propagandi. 


     "Ne smemo rizikovati da ubijamo civile", rekao je Fratini na sastanku šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu. 


     Fratini je danas u govoru pred parlamentom takođe pozvao na "hitnu obustavu neprijateljskih dejstava", u Libiji kako bi se stanovništvu dostavila humanitarna pomoć. U međuvremenu, Kina je saopštila da priznaje opozicioni Nacionalni tranzicioni savet "kao značajnog partnera u dijalogu". Ovo telo je postalo važna politička snaga u Libiji, ocenio je kineski ministar spoljnih poslova Jang Đeči povodom posete predstavnika Nacionalnog saveta Mahmuda Đibrila Pekingu.

     Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini i odlazeći predsednik Arapske lige Amr Musa apelovali su za obustavu neprijateljstava u Libiji. Ministar Fratini rekao je danas italijanskim zakonodavcima da je okončanje vojnih operacija u Libiji "od suštinske važnosti" za momentalnu dostavu humanitarne pomoći.


     U međuvremenu, britanski dnevnik Gardijan naveo je izjavu predsednika Arapske lige, Amra Muse, u kojoj je on pozvao na prekid vatre u Libiji dodajući da je sada momenat da se postigne političko rešenje krize. Isti dnevnik piše da je Musa takođe izrazio rezervisanost u smislu podrške vazdušnoj kampanji NATO-a pošto je video civilne žrtve.
Italija traži zaustavljanje rata
Italija traži zaustavljanje rata
     NATO je priznao da je u vazdušnom napadu u nedelju bilo civilnih žrtava i da je u petak greškom napadnuta jedna kolona pobunjeničkih vojnih vozila. Predstavnik NATO-a, Majk Breken, rekao je da je incident u nedelju izazvan "neispravnim oružjem" dok je incident u petak bio slučaj greške u identifikaciji ciljeva.

     NATO je juče saopštio da je jedna bespilotna letelica nestala iznad Libije demantujući izveštaje da su snage lojalne Gadafiju oborile jedan borbeni helikopter severnoatlanskog saveza. Breken je rekao da je NATO izgubio vezu sa jednim bespilotnim helikopterom duž centralnog dela libijske obale i da istražuje taj incident. Nije poznato da li je uzrok pada bespilotnog helikoptera bila vatra sa zemlje ili mehanička greška.

Нема коментара:

Постави коментар