петак, 24. јун 2011.

PITER FALK 1927-2011: ZBOGOM, INSPEKTORE KOLUMBO


     Preminuo glumac Peter Falk, legendarni inspektor Columbo.


     Nažalost, nije bilo više "još samo jedne sitnice", kako je inspektor Columbo govorio. Veliki glumac izgubio je borbu sa Alchajmerovom bolešću u 84. godini. O njemu se brinula njegova supruga Šira sa kojom je 34 godine bio u braku.


     Nakon dugogodišnje borbe sa staračkom demencijom i Alchajmerovom bolešću, u svom domu u Beverli Hilsu preminuo je legendarni glumac Piter Falk, dva puta nominovan za Oskara i dobitnik Zlatnog globusa i pet Emija, od kojih je četiri dobio za svoju najpoznatiju televizijsku ulogu, bezimenog poručnika Kolumba u popularnoj TV-seriji koja se protezala od šezdesetih do devedesetih. Falk je inspektora Kolumba igrao u sedamdesetak epizoda istoimene popularne serije, koja se u svetu emitovala između 1968. i 2003. godine. Serija je bila izuzetno gledana, pa je po njoj snimljeno i nekoliko tv-filmova.


     Nakon brojnih uglavnom manjih filmskih uloga, škiljavi Falk (oko su mu zbog karcinoma izvadili u detinjstvu i ceo život je nosio stakleno) slavu je stekao kao poručnik Columbo, čiji je prvi televizijski slučaj napisao mladi scenarista Stiven Bočko, kasnije tvorac "Hil Strit Bluza" i "Zakona u L.A.", a režirao nepoznati početnik po imenu Stiven Spilberg. Pronicavi poručnik u zgužvanom baloneru, koji večito spominje svoju suprugu koja se nikad ne vidi u seriji i čije prezime je Kolumbo, a ime nikad nije izgovoreno, koji vozi olupani Pežo, ali uvek nađe načina da bude pametniji od ubice koji vozi Mercedes ili Rolls-Royce, jedna je od velikih televizijskih legendi i Folku nikad nije smetalo da ga prepoznaju kao Kolumba. "Zašto bi mi smetalo, pa to nije bolest, nego odlična uloga", govorio je. 


     Glumeći samog sebe u "Nebu nad Berlinom" Vima Vendersa, uživao je u referencama na Kolumba koje je njegov lik izgovarao.


     U slobodno vreme nastavio je glumiti na filmu i bio je član stalne ekipe svog prijatelja Džona Kasavetesa, legendarnog nezavisnog filmaša u čijim su kultnim niskobudžetnim dramama svi glumili i sa kojim je snimio šest filmova. Zadnju veliku ulogu odglumio je u duetu sa Polom Rajzerom u filmu "The Thing About My Folks" iz 2005., za šta je bio nagrađen nagradom za najbolju mušku ulogu na Milanskom filmskom festivalu, ali nažalost nikad nije snimio zadnju epizodu "Kolumba", za koju je već imao spreman scenario kojim bi se dostojno oprostio od četiri decenije u Odelenju za ubistva policije Los Anđelesa; demencija je bila brža.


     Iza Pitera Folka ostaće brojni crteži (bio je, iz hobija, sjajan likovni umetnik) i brojne odlične uloge, od kojih je samo jedna - policijski poručnik koji se pravi priglup, da bi se ispostavilo da je vispreniji od svakog ubice, ma koliko savršen plan za ubistvo bio - dovoljna da ga pamtimo večno. I samo još jedna sitnica, naravno; nije tačna glasina da je Kolumbov baloner završio u muzeju Smithsonian kao kultni TV-rekvizit; sve do smrti, Folk ga je držao kod kuće u ormaru, ali ga nakon 2003. nažalost više nije odenuo pred kamerama.



Нема коментара:

Постави коментар