среда, 22. јун 2011.

POČINJE MINI LEDENO DOBA?


     Rezultati tri odvojene naučne studije ukazuju da je pred nama razdoblje najmanje Sunčeve aktivnosti, ravno onome iz 1645. godine, kada je trajalo punih 70 godina i možda rezultiralo "malim ledenim dobom".

     Naime, neobična solarna očitavanja, uključujući bleđenje Sunčevih pega i slabljenje magnetske aktivnosti u blizini polova, mogla bi biti pokazatelj smanjene aktivnosti Sunca u nadolazećim godinama, piše Space.com.
 
     Rezultati tek objavljene tri odvojene studije ukazuju da, iako se trenutni ciklus Sunčevih pega bliži solarnom maksimumu, Sunce ulazi u mirnije razdoblje - uz uveliko umanjenu ili čak zaustavljenu aktivnost u sledećih jedanaest godina ciklusa Sunčevih pega.

     Rezultati studije objavljeni su u utorak na godišnjem skupu Američkog astronomskog društva u La Kruzu u Novom Meksiku.

     Veliko otkriće

     Naučnici iz Američkog društva astronoma su sinoć na konferenciji o solarnoj fizici u Novom Meksiku objavili "veliko otkriće" o 11-godišnjem ciklusu Sunčevih pega. Sunčeve pege tamnije su boje jer su ta područja značajno hladnija od ostatka Sunčeve površine. Iako iz naše perspektive izgledaju sićušno, ove tajanstvene strukture su ogromne - čak do 50 hiljada kilometara u prečniku, ili široke poput npr. Neptuna. Vek trajanja im je od nekoliko dana do nekoliko nedelja, posle čega se rasipaju.

     "Ovo je neverovatno i potpuno neočekivano. Činjenica da tri potpuno različite studije ukazuju na isti zaključak snažan je pokazatelj da se ciklus Sunčevih pega bliži hibernaciji", rekao je Frank Hill, pomoćni direktor na National Solar Observatory's Solar Synoptic Network.
 
     Sunčeve pege su privremene "zakrpe" na površini Sunca uzrokovane intenzivnom magnetskom aktivnošću. Te strukture povremeno eruptiraju u energetske solarne oluje koje u svemir izbacuju nabijene čestice.

     Astronomi proučavaju ove tajanstvene pege jer njihov broj i učestalost služe kao indikator Sunčeve aktivnosti. Sunčevom ciklusu obično treba oko 5,5 godina da se iz tačke solarnog minimuma, kad na površini ima tek nekoliko Sunčevih pega, pomakne prema solarnom maksimumu tokom kojeg je aktivnost pega povećana. U suštini, neki naučnici smatraju da sledi razdoblje najmanje Sunčeve aktivnosti još od 70-godišnjeg perioda, između 1645. do 1715., i tzv. Maunderovog minimuma, kad Sunce gotovo uopšte nije imalo pega, što je možda rezultiralo malim ledenim dobom.

     Inače, Sunce se nedavno probudilo iz dužeg mirnog razdoblja. U nekoliko poslednjih meseci, emitovalo je par izuzetno jakih solarnih baklji i tako ka Zemlji izbacilo ogromne količine solarne plazme. Reč je o pojavi koja se naziva koronarna erupcija (CME). U bliskoj budućnosti takve erupcije, pretpostavlja se, postaće sve učestalije i snažnije. Naučnici predviđaju da će solarna aktivnost biti na svom vrhuncu 2013. ili 2014. godine. 

Нема коментара:

Постави коментар