петак, 24. јун 2011.

MUŠKARCI I ŽENE U PENZIJU TEK SA 67 GODINA?


     Iz Memoranduma koji je Vlada Srbije prošlog meseca potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom jasno je da ova finansijska organizacija "nastavlja" pritisak na srpske vlasti da se pooštre uslovi za odlazak u penziju za radnu snagu koja stari.


     U ovom dokumentu, koji je objavljen na sajtu Narodne banke Srbije, navodi se da je misija MMF-a ukazala na to da će Srbija, u skladu sa trendom reformi penzijskog sistema u drugim zemljama, morati da dodatno pooštri uslove za odlazak u penziju i zbog činjenice da odnos broja uplatilaca doprinosa i broja korisnika penzija spada među najniže u Evropi. Prošle godine on je iznosio svega 1,5. Tako nizak odnos odražava nisku formalnu zaposlenost u privatnom sektoru, ali i relativno nisku starosnu granicu za odlazak u starosnu ili invalidsku penziju, tvrdi MMF. U skladu s projekcijama koje ukazuju na ubrzano demografsko starenje u narednih 20 godina, gotovo sve evropske zemlje povećavaju ili razmatraju povećanje zakonom utvrđene starosne granice za odlazak u penziju. 


     Ambicioznije zemlje u sprovođenju reformi teže uvođenju jedinstvene starosne dobi za penzionisanje – 67 godina za oba pola, s tim što bi se ona povećavala postepeno tokom više godina.


     Izmene pravila o starosnoj granici za odlazak u penziju pokreću niz teških tehničkih pitanja, a tu je i potreba za učenjem iz iskustva drugih zemalja. Misija je stoga predložila da se do septembra ove godine formira radna grupa koja bi do kraja godine izradila predlog izmene pravila o starosnoj granici za odlazak u penziju. Drugim rečima, već na jesen bi trebalo da se zna da li će, i kada, početi pooštravanje uslova za penzionisanje, i to tako što će se starosna granica i za muškarce i za žene povećati na 67 godina. Mada je jasno stavljeno do znanja da se to ne mora učiniti odjednom već da bi valjalo da se granica, koja sada iznosi 65 za muškarce i 60 za godina života za žene, povećava postepeno, nema sumnje da ta najava neće obradovati starije radnike koji već odbrojavaju godine do penzije. No, pošto je ovo izborna godina, sasvim je izvesno da će ova priča – od koje se, inače, pobeći ne može i koja će kad-tad doći na dnevni red – jer će se u suprotnom penzioni sistem potpuno urušiti – biti odložena za narednu godinu. 
Lj. M.

Нема коментара:

Постави коментар