недеља, 26. јун 2011.

PRESEK NEDELJE: DEMOKRATSKE PROMENE ILI RAT ZA NAFTU


16. 06. 2011. SAD odbacile predlog Gadafijevog sina da se raspišu izbori


     VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su odbacile predlog sina libijskog lidera Moamera Gadafija da se raspišu izbori kao način rešenja krize u toj zemlji.


Gadafijev sin Saif al Islam
     Mislim da je malo kasno za to, rekla je portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland, na konferenciji za novinare.


     "Malo je kasno da Gadafi i njegov krug predlažu demokratske promene. Vreme mu je da ode", kazala je ona i dodala da je jedini Gadafijev predlog koji bi SAD podržale bio onaj u kome bi najavio odazak sa vlasti.


     Gadafijev sin Saif al Islam izjavio je italijanskom dnevniku "Korijere dela sera" da je libiijski lider spreman za održavanje izbora i da će otići ako na njima izgubi.


19. 06. 2011. Libijske vlasti: NATO kriv za još jednu noć krvoprolića


     TRIPOLI - Libijske vlasti saopštile su danas da je devetoro civila, uključujući dvoje dece, ubijeno u napadu borbenih aviona NATO na stambenu četvrt u Tripoliju, dok su pobunjenici rekli da je u sukobima oko zapadnog grada Misrate poginulo takođe devetoro ljudi. NATO je večeras priznao da je greškom ubio civile tokom vazdušnog napada na Tripoli, čiji je prvobitni cilj bio jedan vojni lokalitet.


Jedna bomba nije pogodila predviđeni cilj
     "NATO priznaje da je bilo civilnih žrtava tokom vazdušnog napada na Tripoli", navodi se u saopštenju severnoatlantske alijanse. "Tokom noćašnjeg vazdušnog napada na Tripoli na meti je bio vojni lokalitet sa raketama. Međutim, pokazalo se da jedna bomba nije pogodila predviđeni cilj i da je moguće da je došlo do greške u sistemu što je možda izazvalo određeni broj civilnih žrtava".

     Predstavnici vlasti su stranim novinarima pokazali dva tela izvučena iz ruševina bombardovane zgrade. Nakon toga novinari su u bolnici u Tripoliju takođe videli mrtva tela članova jedne porodice, među kojima je bilo dvoje dece i jedne žena. 


     Libijski šef diplomatije Abdelati al-Obeidiosudio je napad NATO. Predstavnici vlasti su ranije danas stranim novinarima pokazali tela izvučena iz ruševina bombardovane zgrade. Portparol libijskih vlasti Musa Ibrahim je izjavio da time što ima za cilj civile, NATO čini "divljaštvo". 


     "Ovo je bila još jedan noć krvoprolića i užasa koje čini NATO", rekao je Ibrahim i naglasio da se blizu bombardovane zgrade ne nalaze vojni objekti i vozila. Prema njegovim rečima, američki, francuski, britanski i italijanski lideri koji vode vojne operacije u Libiji su "moralno i zakonski odgovorni za ta ubistva". Musa Ibrahim je ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da prestane sa agresijom na Libiju i da podrži dijalog sukobljenih strana.

     NATO do sada nije odgovorio na optužbe libijskih vlasti. Alijansa je u četvrtak negirala informacije prema kojima je 12 ljudi poginulo nakon što je bombardovan jedan kvart u južnom delu Tripolija. Prema saopštenju NATO-a, nijedna operacija nije vođena u tom delu glavnog grada Libije.

     Libijski premijer Bagdadi Mahmudi je u petak uveče već optužio NATO za "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti" i tražio hitan sastanak UN. Portparol NATO-a je te optužbe nazvao "skandaloznim", i istakao da "Gadafi i njegov režim brutalno i sistematski napadaju libijski narod".

     NATO je sinoć priznao da je 16. juna greškom pogodio kolonu libijskih pobunjenika, i dodao da žali zbog gubitka svakog ljudskog života.

19. 06. 2011. Pobunjenici ostali bez novca


Libijski pobunjenici -
"demokratski plaćenici"


     MISRATA - Libijski pobunjenici saopštili su danas da su ostali bez novca i sredstava i da do danas nisu dobili ni deo od oko milijardu dolara koje su im međunarodni donatori obećali početkom meseca. Pozivajući donatore da ispune obećanja i pomognu Nacionalnom tranzicionom savetu, pobunjenici su saopštili i da su uspostavili mehanizam za transfer novca koji im je hitno potreban. Kako je rekao potpredsednik Saveta Abdel Hafiz Goga, pomoć je trebalo da počne da stiže prošle nedelje, ali to se nije dogodilo. Na konferenciji u Abu Dabiju početkom meseca donatori su obećali da će pomoći libijskim pobunjenicima novcem i potrebnim sredstvima.

19. 06. 2011. Portparol: Tripoli spreman i na primirje i na borbu


Pobunjenicima treba
"samo" par milijardi dolara
     TRIPOLI - Libijski šef diplomatije Abdelati al-Obeidi izjavio je danas da je režim u Tripoliju "spreman i na primirje i na borbu" i da neće napustiti Gadafija. "Od početak smo govorili da se zalažemo za mir u Libiji. Niko nas nije slušao. Nikada nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, ovde smo: ujedinjeni na našoj teritoriji uz našeg vođu (Gadafija). Spremni smo za mir, ali i da se borimo za slobodu i čast", rekao je Al-Obeidi.


22. 06. 2011. Rasmusen: NATO nastavlja bombardovanje Libije


     BRISEL - NATO će nastaviti da bombarduje Libiju, izjavio je danas generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen, uprkos pozivu Italije da se prekinu neprijateljska dejstva u toj severnoafričkoj državi.


     "NATO će nastaviti tu misiju, jer ukoliko se zaustavimo, nebrojeno mnogo civila će izgubiti živote", kazao je Rasmusen u video saopštenju postavljenom na sajt NATO-a.


Generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen
     Portparolka NATO rekla je AFP-u da saopštenje šefa alijanse ne predstavlja reakciju na izjavu koje je ranije dao italijanski šef diplomatije Franko Fratini, koji je pozvao na hitnu obustavu neprijateljskih dejstava u Libiji kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći. Rasmusen je, takođe, govorio i o optužbama da je u NATO udarima na Libiju poginulo mnogo civila, za šta je Fratini kazao da bi moglo da podrije kredibilitet NATO.


     "Od početka misije izveli smo više od 5.000 vazdušnih udara i kako naši podaci pokazuju, preduzeli smo najveću moguću brigu da mimimizujemo rizik od civilnih žrtava i nastavićemo to da činimo svakoga dana i svakoga časa", rekao je šef NATO.


     "Duboko žalim zbog svakog izgubljenog života u ovom konfliktu", rekao je Rasmusen.


23. 06. 2011. Pobunjenici bi mogli da dozvole Gadafiju da ostane u zemlji


     TRIPOLI - Libijski pobunjenici su u indirektnom kontaktu sa pripadnicima režima libijskog lidera Moamera Gadafija i mogli bi da mu dozvole da ostane u zemlji na udaljenoj lokaciji, izjavio je danas portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Šamam. Šamam je za francuski dnevni list "Figaro" izjavio da Gadafi i njegova porodica moraju da pristanu na to da odu sa vlasti i da neće učestvovati ni u jednoj vladi koja se bude formirala u narednom periodu.



26. 06. 2011. Afrička unija: Gadafi pristao da ne učestvuje u pregovorima


     TRIPOLI - Libijski lider Muamer Gadafi pristao je da ne učestvuje u pregovorima o okončanju četvoromesečnih sukoba u Libiji, saopštili su danas afrički lideri posle sastanka u Južnoafričkoj Republici.


Gadafi prihvata plan Afričke unije
     U međuvremenu iz Libije stižu informacije o napredovanju pobunjenika u planinskom području na zapadu zemlje i sukobima sa Gadafijevim snagama u predgrađu Bair al Hanama, oko 80 kilometara jugozapadno od Tripolija, javlja AP.


     Portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta objasnio je da je Bair al Hanam značajan jer je na samo 30 kilometara južno od Zavije, glavnog zapadnog pravca ka glavnom gradu Tripoliju.

     Istovremeno, portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da Gadafi 24 sata kontroliše situaciju u zemlji i da će ostati u Libiji, ali nije želeo da kaže da li je libijski lider u Tripoliju.


Pobunjenici odbijaju mirovni plan Afričke unije
     "Gadafi je ovde, on ostaje. On vodi zemlju i neće je napustiti. Neće se povući", rekao je Ibrahim.


     Radna grupa Afričke unije (AU) održala je danas sastanak o Libiji, posle kojeg je "pozdravila pristanak pukovnika Gadafija da ne bude deo pregovaračkog procesa", navedeno je u saopštenju, preneo je AFP.


     Komesar AU za mir i bezbednost Ramtan Lamamra pročitao je novinarima saopštenje posle sastanka afričkih zvaničnika, ali nije želeo da mu mediji o tome postavljaju pitanja.
Dejvid Kameron: Britanija ne odbacuje
dalje snabdevanje oružjem plaćenika
 


     U saopštenju je ponovljen poziv AU da odmah bude uspostavljen prekid vatre u Libiji, što bi vodilo pregovorima za uspostavljanje demokratije, kao i okončanju vazdušnih udara NATO-a na mete koje su od interesa za Gadafijev režim.


     "Strane u Libiji trebalo bi da započnu nacionalni dijalog o sveobuhvatnom primirju, nacionalnom pomirenju, prelaznim rešenjima, kao i agendi demokratskih promena", naveli su afrički lideri.


     AU je takođe ponovila zahtev da NATO obustavi bombardovanje Libije, koji je uputila sa svog vanrednog samita 25. maja 2011. godine.

Нема коментара:

Постави коментар