среда, 22. јун 2011.

DŽUDI GARLAND 1922-1969


     Priča o jednoj neverovatnoj ženi, njenim profesionalnim trijumfima i ličnim porazima!


     Od njenog trnovitog uspona do zvezda tokom 1930-tih sve do smrti kao posledice predoziranja opijatima u 47. godini, Džudi Garland je prošla kroz čitav niz privatnih i profesionalnih uspona i padova koji su ostavili pečat na njen život i karijeru. Nekadašnje dete iz vodviljskih pozorišta postalo je ikona jednog vremena kojoj je uspeh uništio život.


     Božić 1924. godine. Dvogodišnja Frensis Gam prvi put nastupa pred publikom sa pesmom "Džingl Bels". Njena majka Etel, gleda nastup iz publike, a otac Frenk je iza scene. Etel je nezadovoljna svojim brakom jer je saznala da njen suprug ima homoseksualne sklonosti. Ona odlučuje da se preseli u Holivud, sa nadom da će njene kćerke uspeti da se probiju u svetu filma. 


     1935. godine Frenk Gam odvodi na audiciju Frensis (koja je dobila i svoje novo ime - Džudi Garland) u studio Metro Goldvin Majera. Direktor MGM-a Luis B. Mejer u početku nije impresioniran devojčicinim nastupom, ali kada ona otpeva sledeću pesmu on se vrlo zainteresuje i nastup komentariše rečima - "mala devojčica, veliki glas". Trinaestogodišnja Džudi potpisuje ugovor sa MGM-om, ali s obzirom da je maloletna, studio ne zna šta da radi sa njom, pa ona tako dobija samo uloge na radiju. Te godine, Džudi ostaje bez oca. 


     Uskoro, njena filmska karijera počinje da se rasplamsava. Sa šesnaest godina, Džudi dobija ulogu u filmu "Čarobnjak iz Oza". Za vreme snimanja dobija od lekara pilule za spavanje kako bi bila odmornija za napornu ulogu, a takođe je teraju da drži dijetu kako bi doterala liniju. Film postaje međunarodna senzacija i sva odricanja počinju da se isplaćuju. 


Garland with Mickey Rooney in Love Finds Andy Hardy (1938)
     Tokom 1940-tih, Džudi se zaljubljuje u Artija Šoa, muškarca koji se dva puta ženio i dva puta razvodio. Šokirana je kada Arti ode sa Lanom Tarner, i pada u depresiju. Na snimanju svog narednog filma ona kolabira i odlazi na kraći odmor. Uskoro, iako ima tek devetnaest godina, ona odlučuje da se uda za kompozitora Dejvida Rouza, ali brak traje tek nekih 18 meseci. 


     Krajem rata Džudi upoznaje Vinsenta Minelija, sa kojim snima film i uskoro postaje njegova žena. Na medenom mesecu saopštava mužu da će napustiti MGM čim joj istekne ugovor, da je u drugom stanju i da je donela odluku da više nikada ne pije pilule. 


Garland performing "The Trolley Song" in Meet Me in St. Louis (1944)
     Kada Džudina kćerka Liza napuni godinu dana, Džudi će biti primorana da obnovi ugovor sa MGM-om. Za vreme snimanja, Džudi doživljava nervni slom, a Vinsent otrkiva da je ponovo počela da uzima pulule. Od tog trenutka, njihov brak se nezadrživo raspada. 


     Početkom 1950-tih, Džudi je u teškoj depresiji. Pokušava da oduzme sebi život prerezavši grlo polomljenim staklom. Dobija otkaz u MGM-u, a Vinsent rešava da se konačno razvedu jer više ne može da podnosi njene promene raspoloženja. U to vreme, ona upoznaje Sidnija Lufta, koji joj pomaže da povrati karijeru... 


     1952. godine, Džudi Garland se udaje za Sidnija, a nekoliko meseci kasnije rađa se njena druga kćerka Lorna. Uskoro, od srčanog udara, umire Džudina majka Etel. Naizgled Džudi ne reaguje na vest, jer već dugo vremena nije bila u kontaktu sa svojom majkom, međutim, tokom snimanja filma "Zvezda je rođena" ona se iznenada rasplače i snimanje, na kratko, mora da se prekine. Za tu ulogu nominovana je za Oskara. Noć uoči dodele Oskara, Džudi rađa sina Džoija, a sutradan ostaje bez Oskara koji osvaja Grejs Keli. 


     Dok se 1950-te primiču kraju, Džudi pokušava da se izbori sa sve većim dugovima. Dobila je i na težini, a brak sa Sidnijem je u krizi. Uskoro poboljeva i život joj je ugrožen. Nekako uspeva da se oporavi i kreće na turneju Amerikom, sa centralnim koncertom u Njujorku, u Karnegi holu. Brak sa Sidnijem je gotov, i ona dobija starateljstvo nad svojom decom. Izgleda da se njena sreća menja i Džudi dobija ulogu u televizijskoj seriji. Međutim, seriju otkazuju i ona mora ponovo na turneju. 


     Uskoro se udaje i po četvrti put za Marka Herona. Nakon pet meseci idiličnog braka, Džudi otrkiva da je njen suprug homoseksualac, nakon što ga zatekne u krevetu sa čistačem bazena i izbaci ga iz kuće. Džudi se miri sa Sidnijem i porodica je ponovo na okupu. Kćerka Lorna preuzima brigu o majci i bratu i vrlo brzo kolabira usled iscrpljenosti. Bojeći se za sigurnost svoje dece, Sidni odvodi Lornu i Džoija da žive sa njim u Los Anđelesu. 1969. godine Džudi Garland se udaje peti put. Njen novi muž je Miki Dins. Oni odlučuju da se nastane u Londonu. Liza, Lorna i Džoji, zovu svoju majku za njen 47. rođendan i javljaju joj da stižu u London da provedu sa njom letnji raspust. Dvanaest dana kasnije Džudi Garland umire, nakon što slučajno popije preveliku dozu pilula za spavanje... 

Нема коментара:

Постави коментар