петак, 24. јун 2011.

KO KOČI VOJVOĐANSKI OFIS?


     Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević čestitala je juče gradu Nišu koji, nakon Kragujevca, dobija kancelariju u Briselu, ali i pitala dokle će se sabotirati otvaranje vojvođanskog predstavništva u administrativnom središtu Evropske unije, koje je odavno trebalo da proradi. 


     "Iz vizure nekoga ko je u pokrajinskoj administraciji, mogu da zaključim samo da su pojedini članovi Vlade Srbije i dalje veliki centralisti, koliko god se trudili da to prikriju. Više od 300 regiona iz svih krajeva Evrope ima svoja predstavništva u Briselu, jer novac iz Evropske unije prevashodno dobijaju regioni, kao srednji nivo vlasti", rekla je u svom saopštenju Sedlarevićeva. 


     Po njenim rečima, sabotiranjem otvaranja vojvođanskog predstavništva, centralisti sprečavaju postojanje i funkcionisanje srednjeg nivoa vlasti, kao osnove istinske decentralizacije zemlje, i tako otvoreno odvlače investicije i investitore iz Vojvodine u druge delove zemlje kojima su naklonjeniji. 


     Potpredsednica pokrajinskog parlamenta podseća na to da je još u novembru prošle godine postignut dogovor o otvaranju vojvođanske kancelarije u Briselu, dok je krajem marta je za to dobijena i saglasnost od Vlade Republike Srbije.


     "Iako je kraj juna, kancelarija AP Vojvodine u Briselu i dalje nije otvorena. Ko je kriv za sav novac koji je izgubljen u međuvremenu? Ko će to Vojvodini da nadoknadi? Ko će da odgovara za sve šanse koje je Vojvodina, sA 200.000 nezaposlenih, propustila?", pita Maja Sedlarević.


     Direktor Fonda za evropske poslove Vojvodine Predrag Novikov izjavio je za "Dnevnik" da još uvek nema novih informacija o tme šta će biti sa pokrajinskom kancelarijom u Briselu niti o tome gde je procedura zapela.


     – Očekujemo, nadamo se, videćemo – kratko je prokomentarisao Novikov. 


     Otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu bilo je najavljeno za početak 2011. godine pri Misiji Srbije u sedištu EU. To su pre više od pola godine najavili predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Ideja je bila da Vojvodinu otvaranje kancelarije ne košta mnogo jer bi bila u zgradi Misije Srbije, koja je trebalo da joj pruži punu logističku podršku.


     I sam Jeremić je tada istakao da će Kancelarija Vojvodine biti jedno od mnogih predstavništva evropskih regiona, kakvi već duže postoje u Briselu.


     – Imamo novu zgradu u Briselu jer Srbija zaista ozbiljno doživljava svoj evropski put. Jedan ceo sprat u našoj misiji biće stavljen na raspolaganje Vojvodini bez nadoknade. Uostalom, nema logičnijeg mesta gde bi kancelarija Vojvodine mogla da bude – naveo je Jeremić. 


     Logično ili ne, tek, pola godine kasnije od ministrovog obećanja nema ništa. Nezvanično se moglo čuti da je, u međuvremenu, rezervisani sprat smanjen na svega jednu prostoriju, a povremeno se moglo čuti i da MIP iz nekog razloga odbija da realizuje ovaj dogovor. 
P. K.

Нема коментара:

Постави коментар