четвртак, 30. јун 2011.

TUŽILAC TRAŽI ZATVORSKU KAZNU, A ODBRANA OSLOBAĐANJE KEPIRA


     BUDIMPEŠTA - Advokat Šandora Kepira pozvao sud u Budimpešti da poništi suđenje nekadašnjem kapetanu mađarske žandarmerije ili da njegov klijent bude oslobođen.


     Ovo se desilo dan nakon što je tužilaštvo zatražilo zatvorsku kaznu za optuženog, uprkos poodmaklim godinama u kojima se nalazi.


     "Tražim od suda da poništi slučaj, najpre zbog toga što je isti slučaj već bio pred sudom 1944. godine i drugo, zato što su optužbe lažne", rekao je Kepirov branilac Žolt Zetenji prilikom iznošenja završnih reči.


     Pošto u procesu protiv Kepira nije bilo živih svedoka, tužilaštvo je krivicu pokušavalo da dokaže na osnovu spisa sa prethodnih suđenja i pisanih svedočenja, između ostalih i onog koje je obezbedio bivši Kepirov vojnik, Janoš Nadji, koji je, po tvrdnji odbrane, izjave dao pošto je bio podvrgnut mučenju. 


     Kepiru se sudi zbog učešća u novosadskoj raciji, koju su sprovele mađarske snage između 21. i 23. januara 1942. godine, u kojoj je ubijeno više od 1.200 Jevreja i Srba. 


     Kepiro je optužen i da je naredio egzekuciju 36 Jevreja i Srba, kao kapetan žandarmerije uključene u raciju. 


     Presuda Šandoru Kepiru biće izrečena 18. jula.


Uspomena iz koljačkih dana:
Šandor Kepiro
     U završnoj reči na suđenju za ratni zločin Šandoru Kepiru, tužilac je zatražio kaznu strogog zatvora uprkos starosti optuženog i manjku pouzdanih dokaza o njegovom učešću u novosadskoj raciji 1942. godine kada je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma


     Tužilac Žolt Falvaji rekao je na suđenju u Budimpešti da je 97-godišnji Kepiro "svojim ponašanjem doprineo egzekuciji nevinih osoba, i da je samim tim počinio ratni zločin".


     "Tražim od suda da optuženog pošalje u zatvor", rekao je tužilac, ne precizirajući visinu kazne koju zahteva. On je ocenio da starost optuženog i njegovo loše zdravlje moraju biti uzeti u obzir, ali da to ne bi smelo da ga oslobodi izdržavanja zatvorske kazne.


     Kepiro je optužen da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u raciji u kojoj su okupacione snage fašističke Mađarske ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.


     Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, ali je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, čije je tužilaštvo takođe pokrenulo postupak.


     Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nije izdržao jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, a u Mađarsku se vratio pre nekoliko godina. Tužilac je ukazao da upravo te dve osuđujuće presude iz 1944. i 1946. mogu da budu upotrebljene kao dokaz protiv Kepira. Odbrana je to osporavala.


     Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprostavljao naređenjima". 

Нема коментара:

Постави коментар