недеља, 26. јун 2011.

RASPAD SFRJ 20 GODINA POSLE


     BEOGRAD - Dvadeset godina je distanca sa koje je lakše sagledati devedesete i raspad nekadašnje zajedničke države. Svako ima svoje uspomene i lično osećanje.


     Dvadeset godina kasnije većina opravdava motive zbog kojih se raspala država.


     Svi su saglasni da je posle godina sukoba za zemlje nekadašnje Jugoslavije važno da što više sarađuju.


     "Postoji i taj čudan fenomen da ljudi koji su učestvovali u ratu imaju blaži stav prema drugim narodima nego oni koji su recimo iz rata pobegli. Neću da govorim o ljudima koji su pretrpeli neku nesreću govorim o prosečnim ljudima, da nisu ranjeni, da im nije neko poginuo", kaže Čedomir Antić, istoričar. 


SAMIT ŠEST REPUBLIKA
     U jednom se svi slažu, danas se lošije živi nego što se živelo pre dve decenije. Možda je i to jedan od najvećih razloga što su nekada zaraćene strane spremne na tešnju ekonomsku saradnju. Hrvatska će postati članica Evropske unije već 2013. godine, a njena iskustva koristiće i Srbiji na putu do Brisela. 


     Milan Pajević iz ISAC Fonda objašnjava da je dobar osećaj graničiti se sa članicom EU, kao i da možemo naučiti nešto iz hrvatskog primera. 


     Iako je Srbija pretrpela najveće promene od ostalih država poverenje ostalih naroda prema Beograda je manje, nego kada je u pitanju poverenje građana Srbije prema recimo Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. 


     Sportskim uspesima komšija ne raduju se svi. Uspesi sportista zemalja bivše Jugoslavije raduju Slovence, Srbe i Bošnjake, ali ne i dve trećine Hrvata.
B92 (25.06.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар