уторак, 28. јун 2011.

U AMERICI PONOVO DOZVOLJENA PRODAJA NASILNIH VIDEO-IGARA ZA DECU


     Američki Vrhovni sud odlučio je da se prodaja ekstremno nasilnih video-igrica ne može zabraniti maloletnicima jer se time krše njihova ustavna prava koja se odnose na slobodno izražavanje. Tom odlukom ukinut je zakon države Kalifornije iz 2005. godine da se takve igre ne mogu prodavati i iznajmljivati mlađima od 18 godina.



     Tom odlukom većine sudija, od sedam prema dva, ukinut je zakon države Kalifornije iz 2005. godine da se takve igre ne mogu prodavati i iznajmljivati mlađima od 18 godina.


     Ustavno ograničenje vladinih akcija primenjuje se i kada se radi o zaštiti dece, ocenio je sudija Antonin Scalia, koji je napisao stav većine, prenosi Reuters.


     Ukazao je na nasilje u mnogim bajkama za decu, kao i u delima školske lektire. Prema njegovim rečima, države imaju legitimno pravo da zaštite decu, ali to ne uključuje i ovlaštenje da ograniče ideje kojima deca mogu biti izložena.


     Suci Stephen Breyer i Clarence Thomas, koji se nisu složili sa tim, u svom mišljenju su naveli kako nema logike da zakon zabranjuje deci pristup pornografiji, a da im se dopušta da dođu u posed brutalnih video-igara.


     Kakva je logika u tome da se 13-godišnjaku zabranjuje prodaja magazina sa slikama gole žene, a štiti se prodaja interaktivne video-igre u kojoj on može aktivno, iako virtualno, da ženu veže i zapuši joj usta, a onda je muči i ubije, napisao je Breyer.


     Po mišljenju većine, međutim, video-igre spadaju u istu kategoriju kao knjige, igre i filmovi, odnosno zabava koja komunicira idejama, čak i društvenim porukama, što sve zaslužuje da bude zaštićeno prvim amandmanom američkog ustava, koji se odnosi na slobodu govora.



     Lekari upozoravaju na opasnosti koje donose video-igre, jer one podstiču agresivnost kod dece, gubi se jasna  granica između stvarnosti i mašte, a kao i kod drugih bolesti, zanemaruju se druge aktivnosti i obaveze.  


     Igrice sa nasilničkim sadržajima čine oko 80 posto prihoda ove vrste video industrije, dok sport i drugi formati video igrica čine samo 20 posto tržišta. U uzorku od 33 popularne igrice dva glavna  proizvođača, 80 posto ih je imalo nasilni sadržaj.      


     Trenutno, industrija video igrica reguliše samu sebe, tako što koristi rangiranje po godinama. One koje imaju nasilnički ili seksualni sadržaj dobijaju oznaku "Samo za odrasle ("Adult Only") - 18 godina i stariji.




Нема коментара:

Постави коментар