субота, 6. август 2011.

VLAST SE NEĆE TAKO LAKO OTARASITI TIMOŠENKOVE


     Sud u Kijevu odredio je u petak (5.8.2011.) pritvor bivšoj ukrajinskoj premijerki. Julija Timošenko, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, govori o političkoj samovolji sudstva. Publika u kijevskoj sudnici ljutito je reagovala na odluku sudije Rodjona Kirejeva. Sudija je udovoljio zahtevu tužilaštva da se bivšoj premijerki Juliji Timošenko odredi pritvor zbog stalnog kršenja naloga suda. Prisutni su uzvikivali "sramota, sramota". Neki su, dok su liderku opozicije izvodili iz sudnice, pokušali da je moralno podrže: "Julija, uz tebe smo".


     Državna tužiteljka Ljilja Frolova zatražila je pritvor za Juliju Timošenko. Kao razlog je navela: "Optužena ne reaguje na naloge suda. Ona zloupotrebljava njeno pravo da se izjasni pred sudom. Umesto toga, vređa učesnike procesa i sudiju."


     Timošenko je u petak premijera Nikolu Azarova, koji je svedočio protiv nje, optužila da je umešan u korupcijske poslove.



JULIJA TIMOŠENKO

     Pre samo nedelju dana sud je odbio zahtev za određivanjem pritvora bivšoj premijerki. Timošenko je tokom procesa redovno demonstrirala nepoštovanje suda. Njoj se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja. Između ostalog i zato što je 2009. godine bez odobrenja vlade potpisala ugovor sa Rusijom o uvozu gasa po nepovoljnoj ceni, čime je oštetila državu za oko 130 miliona evra. Takođe je optužena i za proneveru oko 200 miliona evra. Tokom procesa Timošenka je rekla: "Smatram da proces protiv mene nije sudski proces. Reč je o političkoj represiji koja se sprovodi po nalogu predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča."


     Sudija-čudovište


     Za sudiju Kirejeva od početka je imala samo pogrdne reči. Ponekad bi ga nazvala čudovištem, a ponekad: "Vi ste nečovek, nečovek. Vi i predsednik Janukovič imate do zuba naoružane specijalne policajce, a druge plaćenike huškate na nenaoružane i mirne ljude u sali."


     Pristalice opozicije protestuju ispred suda u Kijevu


     Njene pristalice su ranije glasnim povicima ometale pregovore. Sudski proces će biti nastavljen u ponedeljak (8.8.). Presuda se očekuje najranije krajem meseca. U slučaju da bude osuđena, Timošenko bi mogla da dobije 10 godina zatvora. 


     Prema mišljenju ukrajinskog politikologa Vadima Karasjova, proces protiv Timošenko bi mogao da ima posledice po Janukovičevu vlast. "Imam utisak da su moćnici ovim procesom vratili Timošenko na veliku političku scenu. U svakom slučaju su je učinili liderkom opozicionih snaga. Ukoliko Timošenko dobije i zatvorsku kaznu, ona bi i dalje ostala vođa opozicije i nesumnjivo jedan od najznačajnijih faktora u ukrajinskoj politici. Vlast se neće tako lako otarasiti Timošenko i njene opozicije."
(Š. Lak i I. Ivanović)


     Bivša premijerka je pozvala sve koji su sposobni da se bore da se "objedine oko onih koji su odoleli šargarepi i štapu vlasti". "Postoje i drugi viši sudovi. Postoji Evropski sud gde će biti dokazano da sam ispravno postupala, postoji sud ukrajinskog naroda koji će dokazati da sam politički u pravu", navedeno je u poruci Timošenkove.


     "Budite uvereni - nikada me neće slomiti. Neću izneveriti vas, 11 miliona ljudi, koji ste verovali u mene na predsedničkim izborima. Neću izneveriti ni one koji su glasali za Janukoviča, jer i pred njima osećam odgovornost za svoju zemlju", navela je Timošenkova. 
VIKTOR JUŠČENKO


     Timošenko, koja je danas uhapšena zbog ometanja sudske procedure u postupku protiv nje za zloupotrebu položaja, ima dugu istoriju rivalstva sa aktuelnim predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem. Prošle godine za dlaku je izgubila predsedničke izbore od Janukoviča, pa sada tvrdi da joj se on sveti sudskim procesom u kojem je optužena da je oštetila budžet zemlje za 130 miliona evra kada je 2009. godine sklapala sporazume o uvozu ruskog gasa. 
VIKTOR JANUKOVIČ


     Predstavnica Janukoviča Darja Čepak odbacila je spekulacije da predsednik ima bilo kakve veze sa suđenjem i hapšenjem bivše premijerke. "Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nema nikakve veze sa hapšenjem bivše premijerke Julije Timošenko i ne meša se u rad pravosuđa", izjavila je pres sekretar predsednika Ukrajine Darja Čepak. Timošenkova je, zajedno sa bivšim ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom, bila jedan od lidera "narandžaste revolucije" 2004. godine koja je Janukoviča naterala da prizna poraz na predsedničkim izborima. 


     Prema odluci suda, razlog za njeno hapšenje bilo je "sistematsko kršenje procedure od strane optužene, uključujući ometanje svedoka". Ukrajinski premijer Mikola Azarov i ministar energetike Jurij Bojko ranije su se neočekivano pojavili kao svedoci na suđenju. Timošenkova je naljutila sud ismevajući mladog sudiju u više navrata na Tviteru, ali neposredan povod za hapšenje bio je njen opis Azarova kao "starog, osvedočeno korumpiranog čoveka", preneo je AFP. Poznata u Ukrajini kao "gvozdena lejdi" i kao "gasna princeza".


     Bivši advokat Julije Timošenko Sergej Vlasenko izjavio je da je odluka suda "bez presedana i nezasnovana", dok je njen najbliži saradnik Oleksander Turčinov zapretio da će izvesti "stotine, hiljade" ljudi na ulice "da se bore ne samo za Juliju, nego za Ukrajinu". 


     Timošenkova je optužena i za proneveru više stotina miliona dolara, a istrage se vode protiv još nekih bivših zvaničnika njene vlade. Ona tvrdi da je istrage pokrenuo predsednik Viktor Janukovič, kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. godine. 


     Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine u dva navrata, od februara do septembra 2005. godine, i ponovo od decembra 2007. do marta 2010. godine.


     Rusija očekuje pravedno i nepristrasno suđenje


     Rusija je očekuje da suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko bude "pravedno i nepristrasno", saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi povodom hapšenja Timošenkove, optužene za zloupotrebu položaja prilikom sklapanja gasnih sporazuma sa Rusijom 2009.godine. 


     U saopštenju se ističe da su svi gasni sporazumi, koje su 2009. potpisali Timošenkova i ruski premijer Vladimir Putin, "zaključeni strogo u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom dve države i međunarodnim pravom i da su za njihovo potpisivanje dobijeni neophodni ukazi predsednika Rusije i Ukrajine". 


     U Moskvi polaze od toga da "sudski proces Timošenkovoj treba da bude pravedan i nepristrasan i da bude u skladu sa svim zahtevima ukrajinskog zakonodavstva u obezbeđivanju mogućnosti zaštite i poštovanju elementarnih humanitarnih normi i pravila", ističu iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Нема коментара:

Постави коментар