петак, 12. август 2011.

ŽENSKA RUKA OBLIKUJE SPOLJNU POLITIKU PAKISTANA


     Hina Rabani Kar je napunuila tek 34 godine ove nedelje. Uprkos njenoj mladosti i posebno njenom polu, ona je postavljena na jednu od najviših pozicija u duboko konzervativnom Pakistanu, gde se političke karijere često završavaju puščanim rafalima i samoubilačkim eksplozijama, piše britanski Telegraph.


     Kar je položila zakletvu u utorak i odmah se suočava sa velikim testom svojih pregovaračkih sposobnosti. Ona će sledeće nedelje putovati u Nju Delhi na poslednju rundu turbulentnih pregovora o budućnosti Kašmira. Predsednik Pakistana Asiz Zardari izjavio je prilikom njene promocije iz državne sekretarke za spoljne poslove u ministarku spoljnih poslova da je to priznanje njenih veština. "Ovo unapređenje će takođe poslati signal u vezi mekšanja imidža Pakistana".


     Međutim, njeno imenovanje nosi brojne rizike. Fotografija u novinama majke dvoje dece koja nosi uski plavi džins izazvala je kritike konzervativaca u zemlji gde se od žene očekuje da nosi široku odeću koja krije krije obline. Ipak, ona je jedna od sve većeg broja ženskih političara u Pakistanu, zemlji gde su ženska prava toliko skrajnuta da samo 41 odsto devojčica završi osnovno školovanje, koje žele da idu stopama Benazir Buto, prve žene na mestu premijera koja je na tu poziciju došla sa 35 godina. Osim ubijene premijerke, koja je dva puta bila predsednica vlade te zemlje, visoka mesta u vladi zauzimali su muškarci. Buto je ubijena u samoubilačkom napadu 2007. godine. 


     I ove godine su u Pakistanu vršeni atentati na uticajne političare i visoke zvaničnike, poput ubistva guvernera provincije Pundžab i ministra za manjine. Obojica su pali u nemilost moćnih verskih lidera zalažući se za reforme arhaičnih zakona o blasfemiji. Javed Sidikue, urednik lista Nawa-e-Waqt iz Islamabada kaže da se Kar već dokazala kao efikasan ministar sastajući se sa Hilari Klinton, Vilijamom Hejgom i Nikolom Sarkozijem proteklih meseci. "Ljudi nikada ne očekuju da će islamske zemlje imati ženu za ministra ili šefa države tako da ona može biti od velike koristi za Pakistan", kaže on. 
UBIJENA U ATENTATU U KARAČIJU: BENAZIR BUTO (1953-2007)
     Otac nove ministarske spoljnih poslova Pakistana je bio član parlamenta, a njen stric glavni ministar provincije Pundžab, što joj daje savšen politički pedigre. Sledeće nedelje ona mora proći kroz seriju testova tokom pregovora sa indijskim ministrom spoljnih poslova S.M Krišnom koji ima 54 godine. U isto vreme ona mora da balansira sa uticajem moćne pakistanske vojske čiji generali se smatraju kreatorima spoljne politike prema Indiji i Avganistanu. 
     "To neće biti lagana vožnja zbog kompleksnosti pitanja sa kojima se suočava Pakistan i načina na koji je spoljna politika formulisana u zemlji, gde postoji mnogo uticajnih grupa sa kojima mora da sarađuje", kaže Šaukat Tarin, koji je služio kao ministar finansija Pakistana kada je Kar bila ministarka za finansije i ekonomske odnose. "Ovo je pravi test njene zrelosti".

3 коментара: