четвртак, 13. октобар 2011.

SAD: OSUJEĆENA ZAVERA IZ IRANA. IRAN ODBACUJE TVRDNJE


     FBI i DEA razotkrili zaveru za ubistvo saudijskog ambasadora u SAD. Uhapšena 2 osumnjičena. Optužena iranska Revolucionarana garda, Iran poriče umešanost.
Državni tužilac Njujorka Prit Bahrara objašnjava optužnicu (Foto: Beta - 11.10.2011.)
     Federalni istražni biro (FBI) i Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) objavili su da su razotkrili ''terorističku zaveru u koju je upleten Iran''. Uhapšen je jedan od dvojice osumnjičenih: Mansor Arbabsijar (56), državljanin Irana i SAD priveden je 29. septembra u Njujorku, na Aerodromu JFK. Na slobodi je i dalje drugi osumnjičeni Golam Shakuri, član Jedinice Kuds.


     Federalni istražni biro (FBI) i Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) objavili su da su razotkrili ''terorističku zaveru u koju je upleten Iran''. 


     Uhapšen je jedan od dvojice osumnjičenih: Mansor Arbabsijar (56), državljanin Irana i SAD priveden je 29. septembra u Njujorku, na Aerodromu JFK. 


     Na slobodi je i dalje drugi osumnjičeni Golam Shakuri, član Jedinice Kuds, koja obavlja specijalne operacije za Islamske revolucionarne garde. Smatra se da je ta garda odgovorna za organizaciju i podršku terorističkim akcijama u stranim državama. 


     Navodni plan je, prema izjavama saveznog tužioca Erika Holdera bio atentat na ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u Vašingtonu Adela al-Džubejra. Plan je bio da se bomba postavi u jedan restoran u Njujorku. 


     ''Krivična optužnica, otpečaćena danas, razotkriva zaveru, koju predvode delovi iranskih vlasti, da se izvede atentat na ambasadora na tlu Sjedinjenih Američkih Država, korišćenjem eksploziva'', kaže tužilac Erik Holder. 


     ''Zahvaljujući značajnoj budnosti i koordinisanim naporima policijsko-istražnih snaga i obaveštajnih agencija, bili smo u mogućnosti da osujetimo zaveru pre nego što je bilo ko povređen. Nastavljamo da detaljno istražujemo ovu stvar i nađemo one koji su prekršili bilo koje zakone.'' 


     Savezni tužilac za područje države Njujork Prit Bahrara (Preet Bahrara) tvrdi da je zavera sa iranskim vezama bila "dobro finansirana i detaljna". "Pojedinosti tog ubistva su zastrašujući", ocenjuje tužilac Bahrara. 


     Učesnici zavere su planirali i napade na Ambasadu Kraljevine Saudijske Arabije i Ambasadu Države Izrael u Vašingtonu, DC.


     Iran odbacuje tvrdnje


     "Mislim da vlada SAD troši vreme na fabrikovanje novog scenarija, a istorija nam govori da vlada SAD i CIA imaju dosta iskustva u fabrikovanju ovakvih scenarija, i ovo je samo poslednji u nizu", kaže portparol predsednika Islamske Republike Iran Mahmuda Ahmadinežada, Ali Akbar Džavanfekr. 
Mahmud Ahmadinežad: Optužbe su fabrikovane (Foto: Beta - 23.09.2011.)
     "Njihov cilj je da privuku pažnju američke javnosti. Žele da skrenu pažnju javnosti s ozbiljnih domaćih problema sa kojima se ovih danan suočavaju i zaplaše ih fabrikovanim problemima van njihove zemlje", navodi portparol Ali Akbar Džavanfekr. 


     Vlada Irana i dalje čeka da vidi detalje optužnice i pokuša da se uveri da su dve osobe zaista iranski državljani i da je spremna da im na svaki način pomogne, kaže predstavnik iranskog predsednika. 


     Iranski predsednik aludira na pokrete kakvi su "Okupiraj Vol strit", na kojima se skupljaju građani iz svih slojeva društva, nezadovoljni činjenicom da je država spasavala banke od bankrotstva novcem poreskih obveznika.


     Detalji optužnice


     Robert Miler: Zavera kao iz "scenarija za holivudski film"
Robert Miler: Zavera kao iz „scenarija za holivudski film“ (Foto: Beta - 11.10.2011.)
     Dvojica osumnjičenih su optuženi za sledeća krivična dela:
     • zaveru da ubiju stranog zvaničnika, odnosno ambasadora;
     • zaveru da koriste međudržavne i strane komercijalne prostorije u planiranju naručenog ubistva;
     • zaveru da koriste sredstva masovnog uništavanja (velika količina eksploziva);
     • zaveru da počine delo međunarodnog terorizma, koji prelazi granice države.
     
     Savezni sud u svojoj optužnici navodi da su dvojica optuženih planirali korišćenje oružja za masovno uništavanje. 


     Ambasador KSA Adel al-Džubejr je trebalo da bude u Njujorku na dan za koji je planirana smrtonosna akcija. Reč je o "naručenom ubistvu" koje je trebalo da bude plaćeno milion i po dolara, tvrdi savezni tužilac Erik Holder. 


     Prema izjavama američkih zvaničnika, važnu ulogu u razotkrivanju navodne zavere su imali obaveštajci iz Meksika. Jedan od njih je nastupao kao narkodiler, kada mu je jedan od osumnjičenih rekao da ubijanje civila, među njima i senatora, "nije problem" i nije "velika stvar". 


     Direktor FBI-ja Robert Miler opisuje da je plan osumnjičenih kao iz "scenarija za holivudski film". 


     "Ovaj slučaj ilustruje to da živimo u svetu u kojem su granice i međe sve manje važne", ocenjuje direktor FBI-ja.


     Uznemirujuće optužbe protiv Irana


     Na pitanje ko će se smatrati "odgovornim" u navodnoj zaveri za ubistvo ambasadora Saudijske Arabije, savezni državni tužilac Erik Holder je rekao da očekuje brzu reakciju Bele kuće, Stejt departmenta i Trezora. 


     Jedan američki zvaničnik je potvrdio prve pretpostavke da će Iran biti "odgovoran". Može se očekivati da će Iranu biti uvedene i nove sankcije, kao i da će SAD ove činjenice izneti pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i druge članice međunarodne zajednice. 


     Jedan visoki vojni zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, navodi da neće biti promene u vojnom stavu prema Iranu. On dodaje da brodovi Mornarice SAD nisu promenili položaje i za sada za to ne postoje planovi. 


     "Delo je već počinjeno. Jedan od upletenih ljudi je i dalje na slobodi, ali drugi važniji je u pritvoru. Dakle, šta bi bila svrha zauzimanja tvrđeg stava?", upitao je taj vojni zvaničnik. 


     Prema njegovim rečima, Pentagon nastavlja da pažljivo prati Jedinicu Kuds i akcije Irana u regionu, posebno Iraku, Avganistanu i Persijskom zalivu. Ovaj incident je "mnogo veći od policijsko-pravosudnog slučaja", tvrdi zvaničnik. 


     Nekadašnji američki ambasador u Saudijskoj Arabiji Robert Džordan kaže da veruje da bi sadašnji ambasador KSA u Vašingtonu mogao da bude meta Irana, jer spada u ljude koji "se mogu računati među saradnike i pozitivne snage između SAD i Saudijske Arabije". 


     "Napad na ambasadora je takođe napad na SAD", zbog njegovih odnosa sa SAD, ocenjuje američki diplomata. 


     Robert Džordan, koji je blizak prijatelj ambasadora Adela al-Džubejra, kaže da ima "besprekorne preporuke i da je posvećeni diplomata".

Нема коментара:

Постави коментар