субота, 12. новембар 2011.

PROMENA NAZIVA SAČUVALA "POKRET 1389": NEMA ZABRANE ZA FAŠISTE


     Dve godine posle zahteva državnog tužilaštva za zabranu "Pokreta 1389", koji se usput ujedinjavao sa tzv. Našistima menjajući naziv svoje NVO za "za zaštitu ustavnog poretka" - Ustavni sud obustavio je postupak pošto je tužilaštvo povuklo svoj zahtev zbog preregistracije mladih srpskih fašista.
     Republičko javno tužilaštvo nije odustalo od predloga za zabranu desničarske organizacije "1389", već je proširilo inicijativu stavljajući predlog da se zabrani i delovanje organizacija "SNP 1389" i "Naši" iz Aranđelovca, izjavio je u subotu portparol Tužilaštva Tomo Zorić.


     "Naši" su uzvratili da nisu ni upisani u Registar te da očekuju odbacivanje zahteva na osnovu nenadležnosti. Kako prenose beogradski mediji, reformisano pravosuđe Srbije odnelo je još jednu pobedu ekspresnom odlukom da više nema potrebe odlagati presudu po zahtevu Tužilaštva o zabrani "Pokreta 1389" budući da su snalažljivi omladinci obavili volšebnu preregistraciju svog patriotsko-vaspitnog udruženja.


     Naime, republički javni tužilac je svoj predlog za zabranu rada udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz" i "1389" podneo 25. septembra 2009. Ustavnom sudu dok je, prenose mediji, sporni naziv drugog od dva udruženja domaćih ekstremista promenjen čak dve godine ranije, 21. decembra 2007., kako stoji u rešenju koje je potpisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Sa druge strane, na sajtu ove dobrovoljne patriotske družine stoji dokument o registraciji iz 2005., pre promene naziva, te dokument o upisu u Registar udruženja građana iz 2010. godine.


     Zaštita ustavnog poretka: Goran Petronijević, advokat


     Sudeći po izveštajima medija, javna rasprava pred Ustavnim sudom po ovom zahtevu održana je juna 2011. kada je Tužilaštvo odustalo od zahteva, pritisnuto neoborivim dokazima da se postupak odnosi na udruženje koje formalno nije ni postojalo u trenutku podnošenja zahteva za zabranu. Ustavni sud u oktobru je konstatovao obustavljanje postupka. Inače, Tužilaštvo je, navodno, pripremilo dokument od čak 300 stranica sa policijskim izveštajima o delovanju ekstremnog podmlatka dok je, sa druge strane, poznati beogradski advokat Goran Petronijević koji zastupa "Pokret 1389" - tajna je o čijem trošku - odbranu zasnovao na činjenici da su to sve "prekršajne prijave" te da se Pokret bavi "zaštitom ustavnog poretka".
ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ,
 ZASTUPNIK MLADIH SRPSKIH FAŠISTA:
ZAŠTITA USTAVNOG PORETKA
     Podsetimo, u stanu tzv. portparola Pokreta Miše Vacića prilikom pretresa 2009. pronađeni su pištolj bez dozvole, pancir, fantomke i ostali rekviziti za zaštitu ustavnog poretka. Prikupljene prijave protiv Pokreta te godine su, između ostalog, obuhvatale i "izazivanje eksplozije u Gradskoj kući u Novom Sadu" te sedištima LDP i SDU, bacanje dimne bombe na skup Žena u Crnom, napad i povređivanje učesnika Queer festa, napad na članove Pentekostne crkve prilikom podele božićnih paketića.


     Otačastvujušči Obrazovci ovom prilikom nisu pominjani. Valjda je preregsitracija u toku. Pokret formerly known as SNP, a sad samo P, svoju borbu za zaštitu ustavnog poretka može da nastavi uz blagoslov države.

Нема коментара:

Постави коментар