субота, 12. новембар 2011.

POLJSKA: MARŠ ULTRANACIONALISTA NIJE PROŠAO U VARŠAVI


     Marš nezavisnosti u Varšavi, kojim poljski nacionalisti redovno obeležavaju nacionalni praznik zabranjen je u petak, pošto je počeo žestokom tučom radikala sa policijom koja ih odvaja od kontramarša levičarskih organizacija.
     Nacionalni praznik obeležava dan kada je Poljska 1918. godine stekla nezavisnost. U napadu na policijski kordon povređeno je nekoliko policajaca javljaju poljski mediji. Gradske vlasti Varšave posle polučasovne bitke radikalne nacionalističke omladine sa policijom odlučile su da narede raspuštanje marša i zabrane da krene trasom kako je planirano.


     Na Trgu Ustava u centru poljske prestonice okupilo se popodne nekoliko hiljada, uglavnom mladih, sa njima i huligani poljskih fudbalskih klubova, a sudeći po zastavama Srbije, Hrvatske i Slovačke u masi i najavljena huliganska pojačanja iz tih zemalja.


     Sazvali su ih Nacionalno-radikalni blok i ultrakatolička Svepoljska omladina, da u patriotskom duhu uz obavezno skandiranje "Poljska cela biće bela" obeleže godišnjicu nezavisnosti i povratka podeljene Poljske na mapu Evrope.


     Skoro 2.000 mladih iz poljskih levičarskih organizacija, okupljenih u blizini, od podneva očekivalo je njihov marš u nameri da ga blokira. Njima su stigli kao pojačanje mladi antifašisti i anarhisti iz Nemačke, na legalno prijavljeni miting Raznobojna i nezavisna. Početak Marša nezavisnosti velika grupa radikalnih nacionalista pretvorila je u pravu bitku sa policijom u pokušaju da prodru do "raznobojnih", a policija je nastojala da ih rastera suzavcem, vodenim topovima i pendrecima.


     Maskirani mladići sa kapuljačama na glavama i maramama preko usta počeli su na policiju da bacaju petarde, flaše, kamenice i sve što na ulici dohvate. Mediji imaju nezvanične informacije da je nekoliko policajaca ranjeno, a dvojica su morala da budu prevezena u bolnicu. 


     "Mislim da je to nešto što smo čekali. Veliku ulogu tu ima organizator, koji treba da apeluje na učesnike marša da se smire i raziđu", kazao je portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.


     Prethodno su se sa policijom, koja nije htela da im dozvoli da blokiraju trasu pohoda, sukobili i levičari, jer je policija pokušala da ih spreči da napadnu grupicu radikala. Zbog toga je privedeno u policijske stanice 100 učesnika mitinga Raznobojna i nezavisna, kazao je novinarima portparol varšavske policije Maćej Karčinjski.


     Varšavu su u petak na nacionalni praznik i obeležavanje 93. godišnjice nezavisnosti bukvalno paralisale ravno 23 najavljene manifestacije, počev od državne svečanosti pred Grobom neznanog junaka. Na njoj je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao na nacionalno pomirenje i prestanak poljsko-poljskog rata sukobljenih pogleda na svet na političkoj sceni u interesu Poljske, koju treba što bezbolnije provesti kroz preteću krizu.


     Prošle godine 11. novembra policija je imala pune ruke posla, jer je pohod preko 2.000 radikala blokirala masa od oko 3.000 anarhista, aktivista za ljudska prava i simpatizera poljske levice.

Нема коментара:

Постави коментар