четвртак, 10. новембар 2011.

ZRENJANIN: SVIM TRUDNICAMA 100 ODSTO NAKNADE


     ZRENJANIN - Odbornicka grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina poziva sve odbornike da podrže i prikljuce se našoj inicijativi da trudnicama zrenjaninske opštine od 1. januara 2012. godine, iz gradskog budžeta bude isplacivana razlika izmedu iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nisu na bolovanju tj. da se poveca naknada za trudnicko bolovanje sa 65 na 100 odsto - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Odbornicke grupe LSV u zrenjaninskoj Skupštini Predrag Perkic. On je objasnio da bi na taj nacin bio pokazan jedinstven stav i odgovornost kada je u pitanju socijalna zaštita sugradanki i sugradana, kao i želja da se motiviše povecanje stope nataliteta u Zrenjaninu. On je podsetio da je prema preliminarnim rezultatima popisa u Zrenjaninu evidentirano manje stanovnika nego 2002. godine i da je jedan od glavnih problema sa kojim se Vojvodani suocavaju bela kuga.
LSV Zrenjanin
     - Zato smatramo da ovo pitanje nije politicko, vec da je potrebno prevazici sve razlike zarad dobrobiti gradanki i gradana našeg grada. Beograd i Jagodina to vec cine, a od nedavno je ova odluka usvojena i u Novom Sadu i Beloj Crkvi - istakao je Perkic. On je naglasio i da odbornici LSV, dodaju ovome i predlog da nezaposlenim porodiljama, kao socijalno najosetljivijoj kategoriji društva, iz gradskog budžeta bude isplacivana mesecna nadoknada u visini minimalne zarade u Republici Srbiji, dok im dete ne napuni prvu godinu života. 


     - Nedavno usvojen Zakon o javnoj svojini omogucava lokalnim samoupravama da raspolažu vecim budžetima i naša ideja jeste da deo sredstava, koji ce im po ovom zakonu pripasti, usmere na rešavanje ovog pitanja, i nadamo se da ce ova inicijativa pri usvajanju budžeta za sledecu godinu naici na podršku kod svih odbornika - istakao je Predrag Perkic. Tanja Kovac, potpredsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, pohvalila je inicijativu i napomenula da je ona ostvarljiva i da predstavlja znacajan korak ka ostvarivanju prava žena, za koja se FŽ LSV zalaže vec dugi niz godina. 


     - Smatramo da ce efekti biti vrlo vidljivi i da ce pozitivno uticati na porodicni budžet, kao i da se po pitanju socijalne i zdravstvene zaštite trudnica može uciniti još više. Socijalna nepravda je da se trudnici ukida 35 odsto, jer su troškovi života sve veci, a zrenjaninska plata je vec ispod republickog proseka - upozorila je Tanja Kovac, i dodala da je ova akcija u Novom Sadu naišla nA velik odziv gradanki i gradana, koji su prepoznali njen znacaj, i da se nada da ce tako biti i u Zrenjaninu.
(BILSV, 08.11.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар