понедељак, 13. фебруар 2012.

300,000 LJUDI NA ULICAMA LISABONA - MASOVNI PROTEST PROTIV EU-MMF MERA ŠTEDNJI


     Na središnjem trgu u glavnom gradu Portugalije, ove subote se okupilo - prema rečima organizatora - oko 300,000 ljudi, u velikom protestu protiv mera štednji koje Portugaliji, baš kao i u Grčkoj, nameću EU institucije i MMF.
     Ogroman protest dogodio se samo nekoliko dana pre dolaska EU/MMF delegacija u Portugal. Ove srede predstavnici EU-a i MMF-a sastaće se sa portugalskom vladom kako bi razmotrili dalje sprovođenje mera štednji. Podsetimo, mere štednje su u Portugalu na snazi još od maja prošle godine.
     Spekuliše se kako bi portugalska situacija uskoro mogla biti identična onoj koja se upravo dešava u Grčkoj. Naime, prema brojnim informacijama Portugaliji će biti potrebni novi krediti i restrukturiranje već postojećih. Imajući u vidu grčki scenario, sada već sa sigurnošću možemo konstatovati šta će prethoditi odobrenju novih kredita - još veće mere štednje, dublji rezovi, dalja privatizacija i drastična odricanja.
     Svojim masovnim okupljanjem, koje je donekle ostalo u medijskoj senci zbog eskalacije sukoba u Grčkoj, građani Portugalije su jasno poručili da neće prihvatiti nove mere štednje. Armenio Karlos, vođa najvećeg radničkog sindikata u zemlji, poručio je: "Mi smo ovde da zajedno pregovaramo za one koji u ovoj državi svakodnevno pate zbog mera štednje - jasno poručujemo: MMF nema ovlašćenja ovde!"
     "Dodatni krediti odgovaraju samo kreditorima koji dobijaju milijarde u kamatama, profitiraju samo banke... ove mere žestoko pogađaju radnike, mlade ljude i penzionere. 2,7 miliona Portugalaca živi na granici ili ispod granice siromaštva. Nezaposlenost obara rekorde. Pojačaćemo našu borbu. Zemlja mora maknuti omču koja joj se steže oko vrata" - dodao je Karlos i pozvao na još veći protest koji je zakazan za 29. februar.


     Protest je prošao mirno, bez incidenata, i pored velikog broja učesnika. Na samom protestu su često bile viđene crvene zastave kao simbol radničke borbe. Lik poznatog revolucionara Ernesta Če Gevare takođe je sve češća simbolika na velikim protestima.
(Huffington Post | Reuters | AP)

Нема коментара:

Постави коментар