петак, 10. фебруар 2012.

15,000 IRANSKIH ELITNIH TRUPA ULAZI U SIRIJU, NA POMOLU VELIKI OBRAČUN SA POBUNJENICIMA U GRADU HOMS


     Kako prenosi Russia Today, kineski izvori danas su objavili informaciju kako je 15,000 iranskih elitnih jedinica na putu prema Siriji, biće raspoređeni u nekoliko provincija. Kineski dnevni list Renmin Ribao javlja kako specijalne iranske trupe dolaze na poziv sirijskog predsednika Bašar al-Asada.
slika: 15,000 iranskih elitnih trupa ulazi u Siriju, na pomolu veliki obračun s pobunjenicima u gradu Homs
     U proteklih 48 sati veliki broj informacija upućuje kako je sirijska vojska, nakon sastanka Asad-Lavrov, krenula u odlučujuću ofanzivu protiv pobunjeničkih elemenata u zemlji. Verovatno nikada nećemo saznati šta je sve rečeno na sastanku ruskog ministra i sirijskog predsednika, ali mnogi analitičari već sada smatraju kako je Moskva dala "zeleno svetlo" za što brže gušenje vojne pobune, u isto vreme osiguravajući vladi u Damasku zaštitu od bilo kakve intervencije zapadnih sila.


     Prema brojnim navodima, sirijska vojska se od jutros gomila na ulazu u grad Homs i očekuje se skorašnji napad. Da se Iran upravo aktivno uključuje u rešavanje "sirijske krize", potvrdili su i navodi opozicije u Siriji. Kako prenosi britanski list The Telegraph, prema rečima opozicije, zapovednik iranske elitne jedinice "Quds", Kasim Sulejmani, već direktno savetuje sirijske vlasti po pitanju kako "uništiti" pobunjenički element.


     The Telegraph takođe javlja kako su snage "Quds" već uspostavile "najmanje jednu bazu blizu glavnog grada Damaska".
     Izraelski list Haaretz navodi kako iranske specijalne jedinice "Quds" imaju oko 15,000 vojnika koji su ratovali na stranim ratištima, uključujući i u Iraku. Isti izvor navodi kako su "Quds" ključni u finansiranju i naoružavanju Hezbolah-a.


     Podsetimo, nova saznanja izraelske organizacije Debka tvrde kako se na prostoru Sirije već nalaze britanske i katarske vojne grupe. Debka i drugi izvori javljaju kako se u ovim trenucima ispred grada Homs nalazi velika sirijska vojska koja je spremna da napadne grad svakog trenutka. 
     Vezano uz "sirijsku krizu": Izveštaj posmatrača Arapske Lige dostupan je i na internetu - velike kontradikcije sa zapadnim medijima.


     Teroristički napad u gradu Alepo
     Grad Alepo (oko 2,3 miliona stanovnika). Veliki teroristički napad pogodio je najveći sirijski grad Aleppo. Prema informacijama državne novinske agencije, 25 osoba je smrtno stradalo, a veći broj je ranjenih. "Civili i članovi vojske postali su žrtve terorističke eksplozije u gradu Alepo", prenosi državni kanal. BBC prenosi kako je Alepo važno privredno središte i kako u gradu gotovo da i nije bilo protesta i nasilja od početka sirijske krize. AP izveštava kako su se u gradu čule dve snažne eksplozije.
(RT | The Telegraph | Renmin Ribao | Haaretz)  

Нема коментара:

Постави коментар