уторак, 28. фебруар 2012.

MILIONI RADNIKA NA ULICAMA - 24-SATNI "ISTORIJSKI" GENERALNI ŠTRAJK U CELOJ INDIJI


     Veliki generalni štrajk počeo je u Indiji. Na štrajk su pozvali svi najveći sindikati u zemlji, povod za organiziranje generalnog štrajka, koji je paralizovao zemlju, je izuzetno visoka inflacija i drugi brojni ekonomski problemi. Sindikati i brojne radničke organizacije javljaju da su duboko ogorčeni novim zakonima za koje kažu da su "anti-radnički". Državni mediji prenose kako je štrajk poremetio saobraćaj u većim gradovima, brojne institucije ne rade, uključujući i banke. 
slika: Milijuni radnika na ulicama - u tijeku je 24 satni "povijesni" generalni štrajk u cijeloj Indiji
     Radnici u štrajku zahtevaju bolje radne uslove, univerzalnu socijalnu sigurnost za sve radnike, uključujući i one koji nisu organizovani u sindikalna udruženja. Takođe se insistira da aktuelna vlada prestane sa privatizacijom kompanija koje su u državnom vlasništvu. Indijska televizija NDTV prenosi kako je štrajk najsnažniji u južnoj pokrajini Kerala gdje su ljevičari dominantni. Sve prodavnice su danas zatvorene, putni transport je zaustavljen, banke i druge institucije ne rade, prenosi NDTV.
 
     Donekle je drugačija situacija u provinciji Zapadni Bengal, tamošnja ministarka Mamata Banerdži strogo je upozorila sve državne službenike da ne stupaju u štrajk, jedan deo je i poslušao tako da, na primer, putni transport funkcioniše normalno.
     Novinske agencije prenose stanje u najvećem indijskom gradu i finansijskom centru zemlje, Mumbaiju - državni službenici u železničkom i drugom prometu nisu stupili u štrajk, verovatno zbog pokušaja zastrašivanja ostavkama. Ali, zato su radnici u bankama, osiguravajućim kućama i drugim finansijskim institucijama svi izašli na ulice. U jednom od retko viđenih primera, radnici su doveli do potpune obustave bankarskog sektora. Osim radnika u privatnim i stranim bankama, u štrajk su stupili i radnici indijske Narodne banke, prenosi indijska novinska agencija PTI.
     Veliki generalni štrajk organizovan je od strane svih 11 najvećih sindikata. "Ovo je istorijski trenutak - po prvi put svi najveći sindikati, bez obzira na političku orijentaciju, zajedno stupaju u štrajk protiv anti-radničkih zakona koje nam uvodi vlada", rekao je za AFP generalni sekretar sve-indijskog sindikalnog kongresa, Gurudas Dasgupta.


     Reuters prenosi kako je u štrajk, osim 11 najvećih sindikata, uključeno i preko 5,000 drugih radničkih organizacija. U izveštaju stoji kako nezadovoljni radnici protestuju protiv naglog rasta cena, korupcije, povrede radničkih prava, politike slobodnog tržišta i masovnog otpuštanja.

Нема коментара:

Постави коментар