среда, 8. фебруар 2012.

NOVA FOKLANDSKA KRIZA

Scena koja će razbesneti Britance - argentinska predsednica
Kristina Fernandez Kiršner kritikovala je juče novi britanski potez
stojeći iza slike Malvina (Foklanda) u bojama argentinske zastave



     Tenzije oko Foklandskih ostrva najveće su u poslednjih 30 godina, još od kraja konflikta između Argentine i Velike Britanije. Predstavnici britanske vojske najavili su nove aktivnosti na ostrvima, a HMS Dauntless - najsnažniji britanski ratni brod - trebao bi stići u područje, najavile su prošle nedelje britanske vlasti.
slika: Nova Falklandska kriza: Hugo Chavez - u slučaju izbijanja sukoba između Argentine i Britanije, naše trupe bi se uključile
     Ugo Čaves najavio je kako Venezuela neće dozvoliti napad Britanije na Argentinu, ekvadorski predsednik Rafael Korea pozvao je na sankcije protiv Britanije. Ipak, u ovoj novonastaloj situaciji, Argentina nije sama - tzv. "bolivarski blok" (ALBA) koji je sastavljen od 8 država Latinske Amerike, već je reagovao. Članice Bolivarskog bloka najavile su kako će zabraniti uplovljavanje u svoje luke svakom brodu koji nosi zastavu Foklandskih ostrva.
     Na sastanku najglasniji i najborbeniji je bio predsednik Venezuele Ugo Čaves koji je izjavio: "Govorim sada samo za Venezuelu, ali ako bi se slučajno dogodilo da britanska imperija napadne Argentinu, u tom slučaju Argentina ne bi bila sama."
     Rafael Korea, predsednik Ekvadora, rekao je kako bolivarske članice moraju preduzeti žešće mere protiv Britanije. "Trebali bi početi razgovore o sankcijama", naveo je predsednik Korea.


     Pozadina sukoba


     Foklandska ostrva ("Islas Malvinas" na španskom jeziku) nalaze se oko 250 nautičkih milja od argentinske obale. Ostrva su sastavljena od preko 700 ostrva. Glavni, i jedini veći grad, je grad Stanley.
     Ostrvima upravlja Velika Britanija u sklopu svojih "prekomorskih teritorija". Tzv. "prekomorski teritoriji" su ustvari ostaci nekadašnjeg britanskog kolonijalnog carstva.
Naslovna strana lista
Newsweek (19.4.1982.)
- "Imperija uzvraća udarac"
     Argentina tvrdi da Foklandska ostrva pripadaju njima, i 1982. je pokrenula vojnu invaziju na ostrva. Argentinska vojska 2.4.1982. brzo je zauzela teritoriju, a britanske trupe koje su se nalazile na ostrvima bile su prisiljene na predaju. Velika Britanija je uskoro poslala pojačanje i izbija Foklandski rat koji će trajati malo duže od 2 meseca (do 14.6.1982.). Uz znatak gubitak vojne opreme, za vreme sukoba stradalo je i 258 britanskih vojnika, kao i 649 argentinskih.
Naslovna strana argentinskog lista
Gente - "Estamos ganando"
 (pobeđujemo)
     Velika Britanija je u potpunosti povratila kontrolu nad Foklandskim ostrvima, a vlast u Argentini - koju je predvodila vojna hunta na čelu sa Leopoldom Galtierijem, je propala. U Britaniji je u to vreme na vlasti bila premijerka Margaret Tačer. Mnogi se danas slažu da je žestoki vojni konflikt pokrenut primarno zbog njene potrebe da učvrsti političku moć svoje konzervativne stranke. Foklandska ostrva su danas još uvek teško minirana, i pored činjenice da su brojna minska polja uklonjena tokom godina.
Putanja britanske vojske
u novom zauzimanju Foklandskih ostrva
     Dugi niz godina na Foklandu je trajao relativan Status Quo. Na ostrvima živi tek oko 3,000 stanovnika. Tenzije nisu eskalirale pre svega zbog činjenica da se Britanija ipak distancirala od demonstracije sile nad Foklandom. U jednom periodu čak se odustalo i od traženja nafte u području, zbog činjenice da bi takav potez izazvao burne reakcije u Argentini. Taj prividni mir poprilično je narušen prošle nedelje pošto je britanska vojska počela intenzivnije da operiše na samim ostrvima.
STENLI, GLAVNI GRAD FOKLANDSKIH OSTRVA. NA SVIM
OSTRVIMA FOKLANDA (VIŠE OD 700) ŽIVI 3.140 STANOVNIKA,
VEĆINOM U GLAVNOM GRADU
     Scena koja će razbesniti Britance - argentinska predsednica Kristina Fernandez Kiršner kritikovala je juče novi britanski potez stojeći iza slike Foklanda u bojama argentinske zastave. Argentinska predsednica Kristina Fernandez Kiršner najavila je juče kako će se formalno žaliti UN-u zbog - kako navodi - "opasne sigurnosne krize" koja je nastala slanjem britanskih ratnih brodova na Fokland. Optužila je britanskog premijera Dejvida Kamerona za "militarizaciju" oko spornog arhipelaga. Podsetimo, Argentina ne priznaje britansku vlast nad Foklandom i tvrdi kako je ostrvlje oteto Argentini još pre 180 godina.


     Napetu situaciju nije propustio komentarisati ni dugogodišnji vođa kubanske revolucije, Fidel Kastro, koji je juče izjavio: "Negde sada plovi engleski brod prema Foklandiima, ali Englezi imaju samo male brodiće. Jedini koji danas imaju veliku silu, nosače aviona, su "Jenkiji" (op.a. pogrdni naziv za Amerikance)."
     Ona je rekla da su Argentinci jedinstveni u želji da povrate Malvine, kako oni zovu Foklandska ostrva putem diplomatije i pregovora i pozvala Kamerona da "pruži šansu miru," preneo je AP. 


     "Preživeli smo previše nasilja da bi nas privlačile vojne igre i ratovi," izjavila je Kiršner u govoru koji su preneli nacionalni mediji. 


     Argentina smatra Malvine svojom teritorijom koju su Britanci uzurpirali pre gotovo 180 godina. 
     Britanci tvrde da su oni otkrili i posedovali ta ostrva 100 godina pre nastanka Argentine. Najpre je na njih polagala pravo španska kruna, a zatim nezavisna Argentina, da bi ih 1833. zauzeli Britanci koji su isterali gaučose i doveli naseljenike iz Britanije. Oko suvereniteta nad ostrvima je 1982. godine vođen Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije. Argentina je taj rat izgubila. 
     Kiršner je rekla da Foklandi više nisu "stvar naroda Argentine već čitave Latinske Amerike i celog sveta." 


     I dok su građani okupljeni oko predsedničke plate u Argentini pozdravili reči svoje predsednice, u Londonu tabloidi i britanski lideri već nedeljama prikazuju Argentinu kao opasnu i ratobornu, napominje američka agencija. 
Argentina's President Cristina Fernandez speaks during a national address while standing in front of a Falklands Islands' map at Government Palace in Buenos Aires, Argentina, Tuesday Feb. 7, 2012. Fernandez says she will formally complain to the U.N. Security Council about Britain sending one of its most modern warships to the Falkland Islands and accused British Prime Minister David Cameron of militarizing their long dispute over the islands in the South Atlantic. Photo: Eduardo Di Baia / AP
     Predstavnik Forin ofisa je rekao AFP-u da su stanovnici Foklandskih ostrva britanski državljani po svom izboru. "Oni su slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti i neće biti pregovora sa Argentinom o suverenitetu ukoliko to ostrvljani ne budu želeli," dodao je on. 


     U međuvremenu, argentinska vlada odlučila je juče da u čast obeležavanja 30. godišnjice završetka Foklandskog rata fudbalsko prvenstvo ove zemlje nosi naziv Liga "Krstarica general Belgrano". 
Back dropped by a Falklands Islands' map, right,  painted with the Argentine flag colors and a portrait of the late Argentine President Juan Domingo Peron, left,  Argentina's President Cristina Fernandez speaks at Government Palace in Buenos Aires, Argentina,  Tuesday Feb. 7, 2012. Fernandez says she will formally complain to the U.N. Security Council about Britain sending one of its most modern warships to the Falkland Islands and accused British Prime Minister David Cameron of militarizing their long dispute over the islands in the South Atlantic, in her national address Tuesday. Bottom left an unidentified government official. Photo: AP / AP
     To je ratni brod koji je 1982. godine potopila jedna britanska podmornica, a poginula su 323 člana posade.
(Telegraph | CBS | Guardian | AFP | Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар