понедељак, 27. фебруар 2012.

NAORUŽAVAJU POBUNJENIKE U SIRIJI I EKSPLICITNO INSISTIRAJU NA NATO VOJNOJ INTERVENCIJI


     Kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdul-Aziz Al Saud rekao je juče u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu kako njih dvojica više nemaju o čemu pričati po pitanju Sirije, nakon što je Rusija uložila veto na UN-ovu rezoluciju, prenosi saudijska novinska agencija (SPA). 
POSMATRAČKA MISIJA ARAPSKE LIGE NA PRO-ASAD SKUPU
     "Saudijska Arabija ima veliku religioznu i moralnu odgovornost po pitanju događanja u Siriji. Naši ruski prijatelji trebali su se koordinirati sa Arapima pre donošenja odluke o ulaganju veta pred UN Savetom bezbednosti. Svaki naš dijalog nakon toga je nepotreban." - rekao je kralj Abdulah u razgovoru sa ruskim predsednikom, prenosi SPA.
slika: Trzavice po pitanju Sirije - saudijski kralj u tel. razgovoru ruskom predsjedniku: "Više nemamo o čemu pričati"
DMITRIJ MEDVEDEV I SAUDIJSKI KRALJ ABDULAH
     Telefonski razgovor između saudijskog kralja i ruskog predsednika dolazi samo dan nakon što su sirijski pobunjenici (SNC) poručili kako su došli do zaključka - strana vojna intervencija je neophodna. Saudijski kralj Abdulah i njegova zemlja deo su pro-zapadnih saveznika na prostoru Persijskog zaliva koji žestoko urgiraju za smenu vlasti u Siriji. Abdulah je 10.2.2012, posle ruskog veta, izjavio kako je "poljuljano globalno poverenje u UN" zbog ruskog i kineskog veta koji je onemogućio sprovođenje UN-ove rezolucije.


     Situaciju i poziv saudijskog kralja prokomentarisao je Teodor Karasik, analitičar istraživačkog centra za Bliski istok u Dubaiu. Karasik objašnjava koliko je zapravo Rusiju "koštalo" ustrajavanje do kraja i ulaganje veta na UN-ovu rezoluciju: "Svi napretci i investicije koje je Rusija ostvarila u proteklih 10 godina na prostoru GCC-a (op.a. Gulf Cooperation Council - saradnja Zalivskih zemalja) u građevinskom, turističkom i energetskom sektoru sada su potpuno bačene u vetar posle ovog veta. U Saudijskoj Arabiji vlada velika ogorčenost zbog tog poteza, među državnim i verskim vođstvom".
slika: Izvještaj promatrača Arapske Lige od sada dostupan i na internetu - velike kontradikcije sa zapadnim medijima
POSMATRAČKA MISIJA ARAPSKE LIGE
     Podsetimo, rezoluciju je sastavila Arapska Liga sa ciljem "političke tranzicije u Siriji". Rusija i Kina uložile su veto jer, kako navode njihovi predstavnici, dokument ostavlja prostor za angažman strane vojne intervencije u Siriji.


     Arapska Liga planirala je kreiranje UN rezolucijew na osnovu argumenata da se u Siriji vrši krvoproliće u orkestraciji vlade predsednika Bašar al-Asada. Kako bi te indicije i dokazali, na teren je poslata velika istraživačka misija. Nakon što je misija utvrdila da se na prostoru Sirije ne događa "ništa strašno" i kako su zapadni mediji naduvali celu priču izvan svake proporcije, misija je naglo okončana i povučena iz zemlje, a retorika se vratila prethodnim potezima - indicijama i špekulacijama. Ceo izveštaj posmatračke misije: 


     Izveštaj posmatrača Arapske Lige od sada dostupan i na internetu - velike kontradikcije sa zapadnim medijima

     Baš kao i u ratu protiv Libije, SAD i NATO saveznici u Evropi pozivali su na intervenciju protiv Sirije na osnovu zahteva Arapske Lige. Podsetimo, Arapska Liga bila je ključna u sastavljanju UN-ove rezolucije o Siriji. Prema njima Bašar al-Asad je izgubio svaki legitimitet i direktan je krivac za nasilje u zemlji. Rezoluciju su zaustavile Rusija i Kina uloživši veto. Nakon Rusko-kineskog veta zapadni mediji su višestruko "pojačali" retoriku protiv Sirije do te mere da je Sirija danas jedna od glavnih vesti i u medijima koji do sada gotovo da i nisu pratili događanja iz te zemlje.
POSMATRAČKA MISIJA ARAPSKE LIGE NA ANTI-ASAD SKUPU
     Otvoreno se koriste termini kao "masakr protiv vlastitog stanovništva", dok se predsednika Sirije naziva "brutalnim tiraninom". Kao novinarsko pokriće koriste se neprovereni video snimci koje anonimni korisnici postavljaju na servis YouTube, a u raspačavanju istih prednjače veliki američki mediji - u prvom redu CNN. Ipak, svi ti navodi - jedne i druge strane - mogli bi se kolektivno okarakterizisati kao "pretpostavke", ali sve to se radikalno menja objavom celokupne dokumentacije posmatračke misije koju je pokrenula (i naglo prekinula) Arapska Liga. Izveštaj posmatračke misije jedini je legitiman dokument koji nam može dati uvid u aktuelno stanje u Siriji, sve drugo vrlo lako može biti okarakterisano kao "za" ili "protiv" propaganda.


     UN-ova rezolucija samo u kratkim crtama spominje veliku posmatračku misiju Arapske Lige - navodi se kako je misija morala biti prekinuta zbog "nasilja koje je ometalo dalji rad". U stvarnosti jedini formalni cilj Arapske Lige bio je da se svrgne režim u Siriji - u tom nastojanju su i pokrenuli posmatračku misiju, nadajući se kako će im ona obezbediti dovoljno "legitimnog" materijala povodom kojeg bi vojna intervencija bila opravdana. Arapskom Ligom dominiraju Katar i druge pro-SAD monarhije u Persijskom zalivu, iste te članice prekinule su posmatračku misiju i pokušale zataškati rezultate - nakon što su počeli pristizati i izveštaji o stvarnoj situaciji na terenu.
POSMATRAČKA MISIJA ARAPSKE LIGE U
RAZGOVORU SA STANOVNICIMA GRADA HOMSA
     Službeni izveštaj posmatračke misije Arapske Lige (koju je činilo 166 osoba) ključni je dokument koji neosporno pokazuje kako se gotovo od prvog dana "sirijske krize" lažno izveštavalo o događajima u zemlji. Propaganda se uvek može sa lakoćom pokrenuti sa obe strane i na osnovu propagande gotovo je nemoguće uvideti pravo zbivanje u zemlji. Posmatračka misija od 166 članova, samom svojom magnitudom, jedino je relevantno i obektivno telo koje može dati pravu sliku zbivanja na terenu. Činjenica da iscrpan izveštaj nije išao na ruku zapadnim saveznicima glavni je razlog zbog kojeg se isti pokušavao (i još uvek pokušava) ignorisati i zataškati.


     Možete ga preuzeti u PDF dokumentu na sledećoj adresi: http://globalresearch.ca/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf


     Izveštaj je ignorisan zato što su 166 promatrača otkrili kako je "nasilje u Siriji" izuzetno manjeg intenziteta od onoga što se servira putem vodećih medija. Nadalje, u izveštaju stoji kako je sirijska vlada gotovo u potpunosti "prihvatila i izvršila sve zahteve" koje je od njih tražila posmatračka misija. Ali, možda i glavni razlog zbog kojeg se ovaj neizmerno važan dokument pokušava zataškati je i zaključak da je sirijska vlada i stranka Baath suočena sa "oružanom pobunom", a ne sa demonstrantima i aktivistima - kako zapadni mediji i dan danas pišu.


     Katar i Saudijska Arabija odigrale su glavnu ulogu u "zakopavanju" ovog dokumenta i prekidanju posmatračke misije. Mnogi navode kako je razlog tome podatak da upravo te zemlje naoružavaju pobunjenike u Siriji i eksplicitno insistiraju na NATO vojnoj invaziji.


     Detalji izveštaja direktan su dokaz za ono o čemu već mnogi špekulišu - SAD, Francuska, Britanija, zajedno sa Turskom i Zalivskim zemljama žele izbijanje građanskog rata i instalaciju pro-zapadne sunitske vlasti koja bi direktno bila u konfrontaciji sa Iranom.


     Sirija je potpisala protokol 19.12.2011. kojim se odobrava posmatračka misija. Posmatrače je predvodio sudanski general Muhamed Ahmad Mustafa Al-Dabi, misija je uključivala 166 posmatrača iz 13 arapskih zemalja i 6 arapskih organizacija. 22.12.2011. sirijska vlada je potvrdila "potpunu spremnost da se asistira Misiji na svaki mogući način i da se osigura slobodno i sigurno kretanje za sve posmatrače širom Sirije", kao i da im se omogući da se "slobodno sastaju sa kime god požele". Posmatrači su u svojim izveštajima potvrdili kako se sva ova obećanja od strane sirijske vlade u potpunosti izvršavaju.


     27.12.2011. promatrači Arapske Lige stigli su u grad Homs, tzv. "epicentar tenzija". Gradonačelnik grada Homs je tada izjavio kako se u gradu desila "eskalacija nasilja kojeg su pokrenule oružane grupe za koje se veruje da broje oko 3,000 pojedinaca".


     Posmatrači su obišli nekoliko četvrti u gradu Homs i susreli se sa "većim brojem opozicionih građana". Takođe su svedočili i "intenzivnoj razmeni vatre između sirijske vojske i opozicije u četvrti Baba Amr". Posmatrači su zatim ispregovarali povlačenje vojnih vozila, čime je privremeno zaustavljen sukob i dignuta je blokada transporta hrane i goriva.


     Nakon toga je usledilo "potpuno i glatko raspoređivanje posmatrača širom zemlje" u 15 zona, obuhvatajući 15 gradova i teritorija u kojima su dominirali i lojalisti i opozicija - uključujući: Damask, Homs, Rif Homs, Idlib, Dera, Hamaa, Aleppo, Deir Al-Zor, Latakia, Qamishli, Hasaka, Suwaida, Bu Kamal, Deir Al-Zor, Palmyra (Tadmur), Sukhna, Banyas i Tartous.


     Posmatrači su zabeležili sve incidente uključujući i "pojedine nasilne akcije od strane vladinih snaga, razmenu vatre sa naoružanim elementima u Homsu i Hami", ali zaključuje se kako je postignuto "znatno smirivanje situacije".


     Također su zapisani i događaji iz grada Homs i Dera'a, posmatrači navode kako su "naoružane grupe počinile nasilna dela protiv vladinih snaga što je rezultiralo smrću i ozledama". Vladine snage su zatim "odgovorile silom, na što su naoružane grupe uzvratile projektilima za razaranje oklopa", stoji u izveštaju.


     U gradovima Homs, Idlib i Hama, posmatrači su zabeležili "činove nasilja protiv vladinih snaga i civila što je rezultiralo smrću i ozledama. Opozicija je takođe bombardovala civilni autobus, ubivši pritom 8 civila i ozledivši ostale, uključujući žene i decu."


     U izveštaju takođe stoji: "U zadnje vreme događaju se incidenti koji bi mogli još više pojačati sukobe između suprotstavljenih strana. Ti incidenti mogu dovesti do jako velikih posledica uključujući gubitak života i imovine. Takvi incidenti uključuju miniranje zgrada, bombardovanje vozova koji prevoze gorivo, vozila koja prevoze dizelsko gorivo, kao i bombardovanje gasovoda - ali takođe i - oružani napadi čiji su cilj policajci i članovi medija. Neke od ovih napada izvodi "Slobodna Sirijska Vojska", dok ostale izvode druge naoružane grupe koje predstavljaju opoziciju."


     U isto vreme, dok je misija bila na terenu, strani mediji stalno su izveštavali o sve većem broju ubijenih. Najveći broj tih navoda pristizao je iz londonskog udruženja "Syrian Observatory for Human Rights" (Sirijsko udruženje za ljudska prava) za koju se već neko vreme špekuliše da je finansirana od strane Katra i Saudijske Arabije. Šta god da je organizacija sastavila, veliki broj medija je prenosio bez ikakvog posebnog istraživanja ili provere.


     U izveštaju posmatrača Arapske Lige jasno se vidi da su brojni medijski "izveštaji" bili preuveličani i lažni. Tako u izveštaju misije stoji: "veliki broj njih lažno je izveštavao o eksplozijama ili nasilju na nekoliko lokacija. Kada su posmatrači stigli na te lokacije, otkrili su da su ti izveštaji bili lažni. Misija takođe zaključuje, na osnovu svojih posmatrača, da su mediji lažno izveštavali po pitanju incidenata i broja ubijenih ljudi u incidentima i protestima."


     Takođe se navodi: "Izuzev nekoliko manjih konfrontacija, mirni protesti vladinih pristalica i opozicije na više mesta su protekli bez incidenata."


     Misija je takođe detaljno propratila puštanje zatvorenika na osnovu Asadove amnestije koju je proglasio 15. januara ove godine. Pojedine organizacije izvan Sirije navodile su da se u Siriji nalazi 16,237 zatvorenika. Interna opozicija dala je brojku od 12,005 zatvorenika. Posmatračka misija zaključuje da su navodi potpuno neutemeljeni: "postoje određena odstupanja po pitanju broja zatvorenih - informacije ili nedostaju ili su netačne - imena se ponavljaju."


     Asadova vlada objavila je kako je pušteno 7,604 pritvorenika, pre i posle službene amnestije. Misija je individualno potvrdila 5,152 osoba.


     U misiji se takođe navodi: "sva vojna vozila, tenkovi i teško oružje, povučeno je iz gradova i rezidencijalnih četvrti."


     Možda i najzanimljiviji detalj celog izveštaja posmatračke misije je onaj u kojem se otvoreno opisuju pokušaji sabotiranja njihovog rada od strane medija, tako se između ostalog navodi: "Od kada je počeo naš rad, Misija je postala cilj agresivne medijske kampanje - neke medijske organizacije rade u službi konkretnog cilja - osporiti Misiju, njeno vođstvo i uzrokovati propast celokupne Misije."


     U izveštaju se otvoreno govori i o pojedinim članovima misije koji su imali "posebne" interese: "Pojedini posmatrači odmetnuli su se od svoje dužnosti i prekršili zakletvu koju su dali. Kontaktirali su predstavnike iz njihovih zemalja i davali im preuveličane informacije o samim događajima. Ti pojedinci krivi su za stvaranje pogrešne slike aktuelne situacije."


     Jedna od poslednjih tačaka u izveštaju potpuno je devastirajuća za medijsku propagandu koja je celo ovo vreme ciljala na izazivanje rata u Siriji - misija navodi: "Misija zaključuje kako postoji naoružani entitet koji se ne spominje u protokolu Arapske Lige." Nadalje se navodi kako taj entitet čine tzv. "Slobodna Sirijska Vojska", ali i "druge naoružane opozicione grupe".


     Po pitanju optužbi za preteranu upotrebu sile od strane sirijske vojske, posmatračka misija zaključuje: "U pojedinim zonama, spomenuti naoružani entitet reagira napadima na sirijsku vojsku i na civile, što direktno dovodi do odgovora od strane sirijske vojske."


     U samom zaključku izveštaja, General Al-Dabi napominje da se posmatračkoj misiji dopusti još vremena, jer je na terenu provela samo 23 dana. I pored tog apela, Saudijska Arabija, a neposredno nakon njih i Katar, odustali su od misije koja je proglašena "neuspelom".


     Moglo bi se konstatovati kako je jedini "neuspeh" velike posmatračke misije bio taj što su svojim izveštavanjem sa terena potpuno pobili brojne medijske navode o stanju u Siriji, ali i argumente na kojima je sastavljena, sada već propala, UN-ova rezolucija.


     Podsetimo, na ovonedeljnom sastanku Lavrov-Asad odlučeno je da u Siriju treba dovesti veliki broj stranih posmatrača koji bi izveštavali o pravoj situaciji na terenu (Lavrov nakon sastanka u Damasku: "Asad će zaustaviti nasilje u Siriji, iz kojeg god pravca ono dolazilo").


     Imajući u vidu koliko je posmatračka misija Arapske Lige, pored svih opstrukcija, pridonela boljem shvatanju "sirijske krize", može se zaključiti da je plan za dovođenje još većeg broja nezavisnih posmatrača trenutno daleko najbolje rešenje za stabilizaciju zemlje i okončanje višemesečnih sukoba u Siriji.
(Saudi Press Agency (spa.gov.sa) | arabianbusiness.com | panarmenian.net)

Нема коментара:

Постави коментар