недеља, 26. фебруар 2012.

SEVERNA KOREJA UPOZORAVA JUŽNU KOREJU I SAD - NOVE VOJNE VEŽBE DOVEŠĆE DO RATA


     Severna Koreja je žestoko je reagovala na predstojeće vojne vežbe koje će zajedno izvoditi Južna Koreja i SAD. Severnokorejsko ministarstvo odbrane tvrdi kako su nove vojne vežbe "tiha objava rata" i "namerno rušenje mira i sigurnosti na korejskom poluostrvu".
slika: Sjeverna Koreja upozorava Južnu Koreju i SAD - nove vojne vježbe dovest će do rata
     SAD i Južna Koreja planiraju dve velike vojne vežbe naziva "Key Resolve" i "Foal Eagle", vežbe će započeti sledeće nedelje, a trajaće sve do kraja četvrtog meseca. "Vojne vežbe su neoprostiva ratna histerija koju pokreću huligani koji žele oskrnaviti naš period tugovanja (povodom smrti predsednika Kim Jong Ila) i ugroziti našu nezavisnost", istaknuto je u objavi ministarstva obrane Severne Koreje.


     SAD i Južna Koreja često organizuju velike vojne vežbe u vodama istočno od korejskog poluostrva. Krajem 2010. došlo je do razmene vatre između Severne i Južne Koreje na prostoru spornog ostrva Yeonpyeong u Žutom moru. Tada je stradalo 4-oro južnokorejanaca, dvoje su bili civili. Obe strane optužuju jedna drugu za taj incident.
SEVERNOKOREJSKI MiG 29
     Službeni stav Pjongjanga je kako su sve te vežbe samo uvertira u veliku vojnu invaziju. Optužuju američkog predsednika Baraka Obamu za zaveru sa regionalnim saveznicima sa ciljem rušenja severnokorejske vlasti.


     U Južnoj Koreji nalazi se oko 28,000 američkih trupa. Američka vojska stacionirana je u Južnoj Koreji još od 1954.

Нема коментара:

Постави коментар