недеља, 26. фебруар 2012.

OBAMA: VIŠE NEĆEMO MIRNO GLEDATI, UČINIĆEMO SVE DA ZAUSTAVIMO POKOLJ NEVINIH CIVILA U SIRIJI


slika: Predsjednik Barack Obama: "Više nećemo mirno gledati, napravit ćemo sve da zaustavimo pokolj nevinih civila u Siriji"
     Dan nakon okupljanja velike anti-Asad koalicije u Tunisu pod nazivom "Prijatelji Sirije", danas se oglasio i američki predsednik Barak Obama u jednom od najstrožih govora do sada.


     Mnogi predstavnici anti-Asad koalicije, uključujući i američkog predsednika i dalje koriste frazu "nevini civili" uprkos pregršt dokaza kako se radi o naoružanim pobunjeničkim grupama koje mahom ulaze u Siriju iz drugih zemalja. Žestoko je osudio sirijskog predsednika Asada i poručio kako SAD više neće mirno posmatrati "pokolj nevinih civila". Fraza "nevini civili" očito je i dalje deo retorike zapadnih sila, čak i nakon otvorenih priznanja na samitu u Tunisu kako je opozicija naoružana od strane drugih zemalja.


     Naravno, predsednik Obama je svestan da će njegova izjava dobiti daleko veću medijsku ekspoziciju od činjenice da se u Siriji vodi oružani sukob između predstavnika državne vlade i naoružanih pobunjenika koji masovno ulaze u zemlju (Naoružane grupe upadaju sa turske granice, 10,000 libijskih pobunjenika priprema se za invaziju na Siriju iz pravca Jordana), a prostor za fraze "nevini civili" još uvek postoji u ovakvim izjavama.
NOVI AMERIČKI PLAĆENICI SPREMNI
ZA UVOĐENJE DEMOKRATIJE U SIRIJU
     "Bitno je da ne budemo samo pasivni posmatrači u ovim važnim događajima", rekao je Obama i pritom dodao "napravićemo sve da zaustavimo pokolj nevinih civila u Siriji".


     Tokom današnjeg dana organizacija Crveni Krst evakuisala je nekoliko građana iz grada Homs, izraelska obaveštajna organizacija Debkafile navodi kako je ovo "početak invazije stranih sila u Siriju" - prema njihovom izveštaju humanitarna organizacija stigla je u pratnji stranih snaga. Od Asada se traži da otvori "humanitarne koridore" širom zemlje, Debkafile navodi kako odgovor Asada na ovaj ultimatum još nije poznat, ali prenose informaciju dobijenu iz visokih vojnih krugova kako je Turska zapretila da će - ukoliko Asad ne pristane pustiti "humanitarce" u zemlju - angažovati svoje vazdušne snage.


     Veliki pritisak i napetost u Siriji raste oko održavanja referenduma o usvajanju novog ustava.

Нема коментара:

Постави коментар