субота, 11. фебруар 2012.

TURSKA: ASAD KAO GORBAČOV


     Vašington - Turska očekuje da predsednik Bašar al Asad počne promene u Siriji kao što je to svojevremeno uradio Mihail Gorbačov u Sovjetskom Savezu.
     "Mi želimo da on bude sirijski Gorbačov, ali on je izabrao da bude (Slobodan) Milošević. To je problem (u Siriji)", rekao je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu u predavanju koje je održao u Univerzitetu "Džordž Vašington" u glavnom gradu Amerike, prenose turski mediji.


     Šef turske diplomarije se nalazi u poseti SAD, gde će, kako se najavljuje, razgovarati sa državnim sekretarom Hilari Klinton o rešavanju krize u Siriji. 


     Davutoglu je, govoreći o situaciji u sirijskom gradu Holms, povukao paralelu sa stradanjima Sarajeva početkom devedesetih godina prošlog veka. 


    "Turska više ne može da gleda taj masakr u našem regionu. Mi ćemo pokrenuti međunarodnu inicijativu za rešenje krize u Siriji", naglasio je on. 


     Ankara je najavila inicijativu za hitno sazivanje međunarodne konferencije zemalja koje podržavaju sirijski narod. 


     Zasad se ne iznose pojedinosti sem što se ističe da bi taj skup trebalo održati u Turskoj ili u nekoj od zemalja u regionu. 


     Turska je poslednjih dana pokrenula široku diplomatsku inicijativu za rešenje krize u Siriji koja izaziva veliku zabrinutost u Ankari. 


     Ministar Davutoglu je, pored Amerike, već bio u kontaktu sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom Alarabijem i ministrom spoljnih poslova Italije Đuzepeom Tercijem. 


     Premijer Tajip Erdogan je bio u telefonskom kontaktu sa predsednikom Rusije Dimitrijem Medvedovom posle, kako se ističe u Ankari, "fijaska" u Savetu bezbednosti UN u kome nije usvojena rezolucija o Siriji, ali pojedinosti tog razgovora nisu saopštene javnosti.

Нема коментара:

Постави коментар