субота, 18. фебруар 2012.

EVROPSKI SUD PRAVDE ODBACIO ZAHTEV ZA FILTRIRANJE INTERNETA


     Operater neke društvene mreže ne sme biti primoran na uvođenje opšteg sistema filtriranja sadržaja za sve korisnike kako bi sprečio nelegalnu razmenu muzičkog i audiovizuelnog materijala, saopštio je u sredu Evropski sud pravde u Luksemburgu.
     Sud je time potvrdio svoju prethodnu odluku iz novembra 2011. godine, kada je ocenio da je postavljanje filtera i blokada na internetu u cilju zaštite intelektualne svojine u suprotnosti sa evropskim pravom. Nova odluka tog suda predstavlja žestok udarac pristalicama uvođenja opšteg filtriranja sadržaja na internetu. Sud je ocenio da se filtriranjem sadržaja krše osnovna prava evropskih građana.


     Majkl Gardener, stručnjak za pitanja intelektualne svojine kaže da je Evropski sud u svojoj presudi odbacio ideju da operateri sajtova za društveno povezivanje i provajderi mogu biti naterani da o svom trošku uvedu potpuni monitoring i filtriranje sa ciljem zaustavljanja piraterije.


     Međutim, Gardner dodaje: "Presuda ne sprečava vlasnike autorskih prava da traže ograničene zabrane protiv sajtova za društveno povezivanje ili provajdera, ali u proporcijonalnom obliku i efektu".  


     Belgijska kompanija koja zastupa interese kompozitora i vlasnika autorskih prava, Sabam, utvrdila je 2004. godine da korisnici društvene mreže Netlog bez dozvole i plaćanja autorskih prava preuzimaju sadržaj. Društvena mreža Netlog, u vlasništvu belgijske kompanije Massive Media iz Genka, ima preko 95 miliona korisnika širom Evrope.  


     Na zahtev Sabama, belgijski sud je naložio toj društvenoj mreži da onemogući preuzimanje sadržaja zaštićenih autorskim pravima. Ta kuća je takođe zatražila od belgijskog suda da Netlog plati 1.000 evra kazne za svaki dan neispunjavanja sudske presude. 


    Međutim Netlog je uložio žalbu, a Apelacioni sud u Briselu se onda obratio Evropskom sudu pravde. Netlog kaže da Sabam zapravo zahteva filtriranje njihovog sadržaja i praćenje aktivnosti svih korisnika, što je u suprotnosti sa trgovinskim direktivama EU. 


     Evropski sud je naveo da bi praćenjem svih elektronskih komunikacija svih korisnika društvene mreže Netlog bila narušena njihova prava, ali i prava EU. Osim toga, mera bi takođe "mogla da ograniči slobodu slanja i primanja informacija, pošto sistem ne može adekvatno da razlikuje nezakonit i zakonit sadržaj, što bi moglo da dovede do blokade zakonitih komunikacija", kaže se u presudi Evropskog suda pravde.  


     Sud je pozvao na uspostavljanje "pravednog balanasa" između prava na intelektualnu svojinu, sa jedne strane, i prava na zaštitu podataka ličnog karaktera i slobodu razmene informacija, sa druge strane.


     Udruženje evropskih internet provajdera je saopštilo da je ova presuda pozitivan korak: "Pozdravljamo veću pravnu sigurnost i zaštitu priznatu ovom presudom, koja je neophodna kako bi se garantovala otvorenost interneta".    


     Ova presuda bi mogla da utiče i na druge slične slučajeve širom EU.

Нема коментара:

Постави коментар