уторак, 14. фебруар 2012.

"ISTORIJSKA PRESUDA" - KORPORACIJA MONSANTO PROGLAŠENA KRIVOM ZA HEMIJSKO TROVANJE


     Francuski sud doneo je presudu da je kontroverzna američka biotehnička korporacija Monsanto kriva za nenamerno trovanje francuskog poljoprivrednika. Presuda je svojevrsni presedan u tužbi protiv trovanja pesticidima i očekuje se kako će posle ove odluke uslediti nove tužbe, prenosi BBC.
     Pol Fransoa, uzgajivač žita, rekao je kako je oboleo od brojnih neuroloških problema, uključujući gubitak pamćenja i snažne glavobolje, nakon što je udahnuo Monsantov preparat za uništenje korova 2004. Optužio je kompaniju da nije adekvatno istakla potencijalne opasnosti na ambalaži svojih proizvoda. "Ja sam danas živ, ali deo populacije zemljoradnika će umreti zbog ovih preparata", rekao je Pol Fransoa za novinsku agenciju Reuters.
     "Ovo je istorijska presuda, prvi put da je jedan proizvođač pesticida proglašen krivim za ovakvo trovanje", izjavio je advokat Pola Fransoa posle sudske presude.
POL FRANSOA
     Ova tužba nije prva, prethodne sudske optužbe vezane za pogoršavanje zdravstvenog stanja nisu uspele da dokažu povezanost između nastalih problema i hemijskih pesticida.
     Pol Fransoa - tužio je kompaniju Monsanto zbog teških zdravstvenih problema posle upotrebe njihovih proizvoda
     Sud u francuskom gradu Lion sada će proceniti visinu odštete. Advokati kompanije Monsanto nisu hteli da komentarišu sudski epilog. Vlasti u Francuskoj navode da je prošle godine primljeno oko 200 upozorenja na posledice korišćenja pesticida. Sudska parnica Pola Fransoa datira iz vremena kada su EU zemlje intenzivno koristile hemikalije za zaštitu žita. Mnogi ranije korišćeni pesticidi danas su zabranjeni, a nove zabrane trebale bi dodatno da izoluju brojne hemikalije koje se još uvek koriste u poljoprivredi.
GDE SVE MONSANTO IMA SVOJE PROIZVODE
     Monsantov pesticid "Lasso" se danas smatra opasnim u mnogim članicama EU. U Francuskoj je preparat povučen iz upotrebe 2007. godine. Francuska agencija za zdravlje i okolinu (ANSES) upravo sprovodi opsežno istraživanje po pitanju brojnih zdravstvenih problema koji su pogodili poljoprivrednike. Rezultati studije se očekuju sledeće godine.
10.000 FARMERA PROTIV MONSANTOVIH
 GENETSKI MODIFIKOVANIH PROIZVODA, HAITI 10.06.2010.
     Kompanija Monsanto je međunarodna poljoprivredno biotehnološka korporacija poznata po genetski modifikovanim proizvodima i herbicidima. Monsanto je do sada bio optuživan više puta u tužbama "visokog profila", a kao rezultat kompanija je do sada morala isplatiti kazne i naknade štete u stotinama miliona dolara. Većina tih tužbi protiv kompanije Monsanto odnosila se na štetne posledice koje su izazvane upotrebom njihovih proizvoda.
(BBC News | RT | Reuters | Euronews)

Нема коментара:

Постави коментар