понедељак, 13. фебруар 2012.

SEĆANJE NA AUNG SANA


     Jangon - Aung San Su Ći, porodica i pristalice slave 97. godina od rođenja oca; Aung San Su Kji nastavlja izbornu kampanju, a konačno je dobila nagradu iz 2002. godine.
Nagrada: Rjuhei Hosoja uručuje nagradu UNESCO-a (Beta - 10.02.2012.)
      Aung San Suu Ći je sa svojom porodicom i političkim istomišljenicima obeležila 97. godišnjicu rođenja svog oca, generala Aung Sana, koji je zaslužan za slobodu i nezavisnost Mijanmara (tadašnje Burme).


     Svečanost je održana u prostorijama Nacionalne lige za demokratiju (NLD), partije koju predvodi Aung San Suu Ći, a počasne goste činili su članovi filmske ekipe koja je o njenom ocu snimila igrani film.
Aung San Suu Kji: U slavu oca - generala (Beta - 13.02.2012.)
     Aung San Su Ći je 10. februara konačno primila Nagradu za promociju tolerancije i nenasilja "UNESCO-Mandadžit Sing", koju su joj Ujedinjene nacije dodelile pre punih 10 godina. Aung San Su Ći je u vreme, kada joj je nagrada bila dodeljena 2002. godine, bila u kućnom pritvoru. 


     Nagrada organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je ime dobila prema indijskom piscu, slikaru i filantropu i nekadašnjem diplomati Mandadžitu Singu, koji je od 2000. godine Ambasador dobre volje UNESCO-a. 


     Nagradu, koja se dodeljuje svake druge godine, Aung San Suu Kji je u njenoj rezidenciji u Jangonu dodelio sadašnji generalni direktor UNESCO-a Rjuhei Hosoja.
Kampanja: Aung San Suu Kji sa šafranom u ruci (11.02.2012.)
     Aung San Su Ći u isto vreme nastavlja da vodi kampanju za izbor u Skupštinu. Njena NLD je bojkotovala parlamentarne izbore održane krajem 2010. godine, jer ona sama nije smela da učestvuje na izborima dok je bila u kućnom pritvoru. Sada, kada je jedno mesto u Skupštini upražnjeno, njena kampanja je u završnici i može se očekivati da će biti izabrana za poslanicu u Predstavničkom domu Skupštine Mijanmarske Unije. 


     Svoju kampanju Aung San Su Ći vodi neumorno se krećući po izbornoj jedinici Kau-Hmu, praćena znatnom pažnjom pristalica. Osim govora i susreta sa biračima, vođa stranke koja je 1990. godina pobedila na kasnije poništenim izborima, ovu kampanju vodi sa jasnim podsećanjem na ono što se u zemlji događalo 2007. godine. 


     Primetno u ruci često nosi cvet šafrana, u znak podsećanja na "Revoluciju šafrana", građansku pobunu protiv vojne hunte koju su avgusta 2007. godine započeli i predvodili budistički sveštenici. Pobuna je bila krvavo ugušena, ali je ujedno označila i početak promena koje su kulminirale izborima 2010. godine. Na njima je vojna hunta uspela da zadrži kontrolu nad politikom, ali je novi predsednik Tein Sein započeo brze reforme i demokratizaciju društva.

Нема коментара:

Постави коментар