среда, 8. фебруар 2012.

SIRIJSKA PRVA DAMA, ASMA AL-ASAD: "PREDSEDNIK BAŠAR JE PREDSEDNIK SVIH SIRIJACA"


slika: Sirijska prva dama, Asma al-Assad: "Predsjednik Bashar je predsjednik svih Sirijaca"
     Sirijska prva dama, Asma al-Asad, poslala je pismo u novinsku redakciju britanskog lista The Times. Prvo što se iz pisma može isčitati je njena potpuna podrška prema svom suprugu, Bašar al-Asadu. U poruci između ostalog stoji: "Predsednik Bašar je predsednik svih Sirijaca, a ne samo frakcije". Pismo još nije objavljeno u celosti - niti je poznato hoće li biti, fragment prenosi novinska agencija AFP.
    Porodica Asad


     U izveštaju lista The Telegraph piše kako je sirijska prva dama "prekinula tišinu", što nije tačan podatak. Asma je bila aktivna još od početka sukoba u Siriji i više puta je nastupila u javnosti. Čak i pre "sirijske krize", Asma al-Asad je bila aktivna na prostoru sirijske unutrašnje i spoljne politike. Održala je niz predavanja napolju, a u zemlji se zauzela za ruralni razvoj. Brojni poznavaoci prilika u Siriji ističu kako se predsednik Asad često konsultuje sa suprugom Asmom oko važnih pitanja, što je i sam potvrdio u više navrata.
    Asma al-Asad (36) je rođena 11.8.1975. u Londonu. Odrasla je u Britaniji, a porodica joj je poreklom iz sirijskog grada Homs. Diplomirala je na fakultetu King's College u Londonu, ima diplomu iz računarskih nauka i francuske literature. Nakon fakulteta neko vreme je radila kao analitičar u Deutsche Bank Group.
     Asma i Bašar upoznali su se u leto 2000. kada je Asma bila u Siriji na godišnjem odmoru. U decembru iste godine preselila se u Siriju i venčali su se. Zajedno imaju troje dece: Hafeza, Zeina i Karima.
     Zanimljivo je da je i aktuelni predsednik Bašar al-Asad takođe radio i živeo u Londonu ranih 90-ih. Tamo je diplomirao i počeo raditi kao oftamolog. Kako i sam priznaje, nije imao nikakvih političkih ambicija. Možda bi Bašar i dan danas živeo mirnim londonskim životom da se u porodici nije dogodila tragedija. Naime, njegov otac - dugogodišnji vođa Sirije, Hafez al-Asad - bio je spreman da prepusti kontrolu nad zemljom Bašarovom bratu Basilu, ali Basil je 1994. tragično preminuo u automobilskoj nesreći.
     Posle Basilove smrti, Hafez poziva Bašara da se vrati u Siriju. Tako je Bašar postao predsednikom 2000. posle smrti oca Hafeza.
     Asma al-Asad (devojačko Fawaz al-Akhras), kao i njena porodica, pripada grupi muslimana Sunita, dok je Bašar iz grupe Alawi, koja pripada Šiitima. Ali, predsednik i prva dama su sekularnog opredeljenja.

     Posle izbijanja nemira u Siriji, pojedini mediji objavili su informacije kako je Asma, zajedno sa decom, pobegla u London. Uskoro su ti navodi demantovani jer se Asma u više navrata pojavila na velikim Asadovim skupovima u glavnom gradu Damasku.


FOTOGRAFIJE ASME AL-ASAD: http://www.presidentassad.net/ASMA_AL_ASSAD/Asma_Al_Assad_Pictures.htm
(The Times | The Telegraph | Huffington Post | AFP)

Нема коментара:

Постави коментар