петак, 10. фебруар 2012.

MEĐUNARODNI SASTANAK U SKUPŠTINI SRBIJE: ŠEŠELJEVCI UGOSTILI ITALIJANSKE I RUSKE NEOFAŠISTE


     Neofašistički kružok (sa leva na desno): Novosadski neonacista Miodrag Milikić (Nacionalni stroj), Roberto Fiore (vođa ultradesničarske rasističke stranke "Forza Nuova"), Ilija Gorjačev (čelnik klerofašističke grupe "Ruski Obraz"), nepoznata i njihov domaćin Dejan Mirović (Srpska radikalna stranka - SRS)
 Neofašistički kružok (s leva na desno): Nepoznat, Roberto Fiore ("Forza Nuova"),  Ilija Gorjačev ("Ruski Obraz"), nepoznata, Dejan Mirović (SRS)
     Jurišnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja primili su početkom februara u Narodnoj skupštini Republike Srbije vođe "Ruskog Obraza" i "Forza Nuova", neofašističkih grupa iz Rusije i Italije. Neofašisti su razmenjivali poruke uzajamne bliskosti i pravili planove o Kosovu i kampovima za mlade.


     Kako javlja desničarsko internet glasilo right-world.net, Roberto Fiore, vođa italijanske stranke neofašističke provenijencije "Forza Nuova" (Novi pokret) sastao se 1. februara u Beogradu sa čelnikom pokreta "Ruski Obraz" Ilijom Gorjačevim, sa kojim je razgovarao o saradnji ova dva pokreta. Fiore i Gorjačev bili su gosti ideološki bliske Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde ih je primio slobodni radikal Dejan Mirović. Radikali su, navodno, informisali Fiorea o trenutnoj političkoj situaciji i problemima u zemlji. Italijanski desničar je, sa druge strane, preneo svojoj duhovnoj sabraći novosti iz Italije, sa posebnim osvrtom na saradnju desničarskih pokreta u toj zemlji.
ROBERTO FIORE,
ITALIJANSKI NEOFAŠISTIČKI LIDER
     Italijanski neofašistički lider izrazio je želju za bliskim odnosima "Ruskog Obraza" sa srpskim patriotama, s obzirom na srpsko-albanski konflikt. Vođa stranke "Forza Nuova" govorio je o istorijatu te političke grupacije, kao i o prijateljskim odnosima sa ćerkom Benita Musolinija, Alesandrom, sa kojom se nekoliko godina smenjivao u Evropskom parlamentu.



     Miodrag Milikić (1985), član je neonacističke skupine Nacionalni stroj, koji je, zajedno sa Goranom Davidovićem "Firerom" i još desetak osoba, osuđen 2006. zbog upada na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu.


     Svoje viđenje izneo je i ruski "obrazovac" Gorjačev koji je kazao da su istorije "Forza Nuova" i njegovog pokreta "veoma slične". Inače, ovaj sastanak je rezultat "specijalnog dogovora" između dvojice vođa. Naime, prema rusko-italijanskom sporazumu, desničari navodno planiraju putovanja po enklavama sa srpskim stanovništvom na Kosovu. Drugi deo dogovora predstavlja svojevrsni contradictio in adjecto i obuhvata takozvane letnje intelektualne kampove desničara u Italiji. Podsetimo, e-Novine su već pisale o ruskoj verziji letnjih i naročito intelektualnih kampova.
NEOFAŠISTA FIORE SA LEVA
 I ALESANDRA MUSOLINI U SREDINI
     Sledbenik ezotečnih učenja: Fiore je vođa ultradesničarske rasističke stranke "Forza Nuova" (Novi pokret) koju je osnovao 1997. godine. Članovi stranke poznati su po marševima protiv emigranata u Italiji, a u martu 2011. poručili su državnoj vlasti da će, ukoliko "ne reši problem" doseljenika na ostrvu Lampeduza uzeti stvari u svoje ruke. Tokom 1980-ih godina Fiore je boravio u Velikoj Britaniji gde je upoznao Nika Grifina, vođu populističke Britanske nacionalne partije. U tom periodu ostvario je kontakte sa istomišljenikom Masimom Moreselom, sa kojim je na koncu osnovao sadašnju stranku čija je ideologija, između ostalog, utemeljena na filozofiji Julijusa Evole, italijanskog mistika kome su bliske bile Musolinijeve ideje. Veza sa Dučeom se ovde ne završava.
DOMAĆIN, DOK JE PREDSEDNIK U HOLANDIJI
     Naime, Fiore je 2008. zauzeo mesto u Evropskom parlamentu koje mu je prepustila Alessndra Musolini, unuka ozloglašenog Benita. "Forza Nuova" povezuje se sa Goranom Davidovićem, bivšim vođom neonacističke grupe Nacionalni stroj, koji je odležao zatvorsku kaznu zbog širenja mržnje.
     Praistorijski varvarin zarobljen u postistoriji: Ilija Gorjačev čelnik je "Ruskog Obraza" i urednik istoimenog glasila ove klerofašističke grupe. O ideološkoj koncepciji ove radikalne grupe najbolje govori opis na zvaničnom sajtu koji, pored ruskog, engleskog, francuskog i nemačkog, ima tekstove i na srpskom jeziku: "Mi smo radikalna nacionalna tradicija koja napada degenerisanu modernost. Mi smo 'praistorijski' varvari naoružani tehnologijama 'postistorije'. 'Ruski Obraz' nije banda, ni propagandistička agencija niti politička partija. Mi smo sve ovo ukupno. Istovremeno, naši zadaci i mogućnosti su znatno širi od gore navedenog formata." Ruski patrijarh Aleksej II uručio je 2001. Gorjačevu priznanje za "doprinos razvoju pravoslavlja".
(Dušan Komarčević)

Нема коментара:

Постави коментар