уторак, 28. фебруар 2012.

ZBOG IRANSKE KRIZE CENA NAFTE NAGLO RASTE ŠIROM EVROPE


     Prema pisanju agencije Reuters, najveći problem sa kojim se trenutno suočava duboko zadužena Evropa je nagli rast cene nafte. Zbog špekulacija o prekidu isporuke iranske nafte, cene tog derivata su od novembra do danas porasle za čak 20%. Ekonomisti su složni - nafta je dostigla cenu koja predstavlja veliku opasnost za neophodan rast evropskih ekonomija. Trenutna cena je 123 USD po barelu, što je ipak niže od rekordnih 147 USD iz 2008. kada je izbila ekonomska kriza.
slika: Zbog iranske krize cijena nafte naglo raste diljem Europe
     "Ovaj problem dolazi u vreme kada se evro ekonomije još uvek nalaze u teškom stanju, na snazi je i dalje relativna recesija uprkos nekoliko pozitivnih naznaka", rekao je Džulian Kalou, ekonomista instituta Barclays Capital u Londonu.


     "Kada bi nam se dogodila rapidna, nagla eskalacija cene nafte, taj faktor bi svakako doveo do revizije naših projekcija za rast u evrozoni, a blaga recesija koja je na snazi sada mogla bi se pretvoriti u nešto mnogo ozbiljnije", navodi Kalou.


     Podsetimo, prema najnovijim informacijama iranskih novinskih agencija Iran je odlučio da prekine isporuku nafte Grčkoj, ali vest je uskoro demantovana od strane pojedinih iranskih funkcionera. Ipak, sama takva vest je dovoljna da stvori veliku paniku na EU i globalnim tržištima.
(Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар