субота, 18. фебруар 2012.

DIVLJANJE FAŠISTA NA PROSLAVI U ORAŠCU


     Obeležavanje Sretenja i godišnjice Prvog srpskog ustanka u Orašcu pratilo je od ranih jutarnjih sati, prkoseći temeperaturi ispod nule, jedva oko hiljadu građana, najviše pristalica desničarskih udruženja živopisno obučenih i ukrašenih rojalističkim i četničkim amblemima. Najbrojniji među njima bili su članovi "Obraza", "Ravnogorskog pokreta", "Naši", Udruženja "Kraljevina Srbija" i "Kraljeva omladina".
Fonet, Arhiva
     Uz obezbeđenje policije, srpski fašisti, sa mesta koja su im bila određena, zviždanjem i povicima "Ustanak", "Ratko Mladić", "Radovan Karadžić, "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", "Imamo kralja", "Nato dahije, marš iz Srbije", i "Lopovi", propratili su svako pominjanje i govor državnih i opštinskih zvaničnika. Velikim brojem zastava sa njihovim obeležjima i transparentima, kao i fotografijama Ratka Mladića, oni su sve vreme zvanične ceremonije, a i pre toga dok su čekali da počne program, uzvicima i pesmama davali osnovni tom skupu – javlja "Blic".
Skandal-u-Orascu-Desnicari-isprozivali-drzavni-vrh-VIDEO

     U času kad je govorio ministar kulture Predrag Marković, sve vreme ga je vikom i skandiranjem Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ometala grupa okupljenih sa zastavama pokreta Naši, Obraz i Srpski četnički pokret. Iz te grupe skandiralo se haškim optuženicima, a vlast optuživala za izdaju Kosova i upropašćavanja države.


     Ministar kulture im je uzvratio da je to što rade - običan vašar: "Mi danas ne slavimo samo datum, mi slavimo vrlinu i hvala onima koji u tome pomažu. Zahvaljujem i onima koji znaju šta je praznik, a šta vašar, jer vašari služe za izlivanje strasti", reagovao je Marković.
Otporni na zvižduke: Aleksandar Karađorđević, Predrag Marković i vladika Jovan
ALEKSANDAR KARAĐORĐVIĆ,
PREDRAG MARKOVIĆ I VLADIKA JOVAN
     Nakon toga, vladika Jovan morao je energično da ih ukori i zatraži tišinu, kako bi sa sveštenicima mogao da održi pomen za pokoj duše Karađorđu i ustanicima. Po završetku zvaničnog dela programa koji je trajao 45 minuta, okupljeni su se fotografisali pored spomen-obeležja, a zatim nastavili druženje uz kuvanu rakiju u porti crkve i okolnim kafanama.
     Raspamećene svečanim trenutkom, Večernje novosti u "izveštaju" iz Orašca ni jednom jedinom rečju ne nagoveštavaju da je na proslavi došlo do novog fašističkog ispada Našista.


     "Manifestovanje stavova" je viđenje slobodarskog Tanjuga koje su preuzeli svi domaći mediji. Zgodna formulacija za nekažnjenu podršku zločincima specijalizovanim za ubijanje maloletnika vezanih žicom.


     Načelnik Uprave policije Mladen Kuribak rekao je da je policija "utvrđivala identitet" pojedinih građana, pogotovo one koji su došli u automobilima sa beogradskim registarskim tablicama. "Nije bilo privođenja", rekao je Mladen Kuribak i dodao da su pojedini građani tokom obeležavanja Dana državnosti i godišnjice Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi uzvikivali parole podrške haškim optuženicima. 

Нема коментара:

Постави коментар