понедељак, 27. фебруар 2012.

ROBERT MUGABE BRITANSKOM PREMIJERU DEJVIDU KAMERONU: IDI DOĐAVOLA I TI I PRAVA HOMOSEKSUALACA!


     Predsednik Republike Zimbabve Robert Mugabe (88) održao je govor povodom svog rođendana pred hiljadma okupljenih pristalica. U svom najnovijem govoru, koji je prikazan na državnoj televiziji, žestoko se obrušio na britanskog premijera Dejvida Kamerona.Mugabe je poručio Kameronu da ide "dođavola" zajedno sa pravima homoseksualaca. Naime, Britanija je žestoko kritikovala Zimbabve u više navrata zbog kontroverznog zakona o homoseksualcima, Dejvid Kameron je ranije rekao kako će Britanija uskratiti asistenciju svim zemljama u razvoju koje ne poštuju prava homoseksualne zajednice.
slika: Robert Mugabe britanskom premijeru Davidu Cameronu: "Idi dovraga i ti i prava homoseksualaca !"
     Predsednik Robert Mugabe očito nikako nije naklonjen homoseksualnoj populaciji, tvrdi kako su to "zapadnjačke vrednosti" i kako bi narod Republike Zimbabve iste trebao odbaciti. Ipak, može se pretpostaviti kako je Mugabea daleko više isfrustrirala činjenica da svojevrsna naredba dolazi iz redova bivših kolonijalnih gospodara.


     U svom govoru Mugabe je istakao kako je, prema njemu, jedini "normalan" odnos onaj između muškarca i žene i na temelju toga odgovorio je Kameronu: "odbijamo sve vaše naredbe i kažemo da idete dovraga. Ti, Dejvide Kameronu, zašto se pretvaraš da to ne razumeš? Ili se pak radi o nekakvoj ludosti koja je postala deo evropske kulture?"


     "Muškarac je slobodan da se oženi sa ženom i to je princip koji mi sledimo. To je 'proces' koji je stvorio i mene i tebe. Ova ludost je deo današnje evropske i američke kulture", poručio je Robert Mugabe.


     Pojedini analitičari tvrde kako je žestok stav protiv homoseksualne populacije tek deo opšteg animoziteta svega što predsednik Mugabe percipira kao pro-zapadno, u svojim govorima često navodi kako zapad - ponajviše, kapitalistički sistem - pokušava da uvede svoj "način života" u Afriku i tom strategijom je ponovo neo-kolonizuje.


     Sa druge strane, poznavaoci situacije u Republici Zimbabve veruju da Mugabe svoju anti-homoseksualnu retoriku, barem delomično, koristi i kao distrakciju od ekonomskih problema u kojima se država nalazi.


     Pores činjenice da je pitanje prava homoseksualaca dobilo najveću medijsku ekspoziciju, u svom govoru predsednik Mugabe adresirao je i brojne druge teme.Kako prenosi Washington Post, Mugabe je takođe konstatovao: "pojedine afričke vođe postali su slabe i naivne i misle samo na svoje materijalno bogatstvo dok kleče pred zapadnjacima".


     Podsetimo, Republika Zimbabve bila je dugi niz godina britanska kolonija pod imenom Južna Rodezija. Robert Mugabe nalazi se na vlasti od 1980. kada je izabran za prvog premijera u post-kolonijalnoj eri nakon žestokog građanskog rata. Zanimljvo je spomenuti da kontroverzni zakoni kojima se kriminalizovao homoseksualizam datiraju iz vremena kada je Zimbabve bila britanska kolonija.
(dailymail.co.uk | Sydney Morning Herald | ABC Online | Washington Post)

Нема коментара:

Постави коментар