уторак, 28. фебруар 2012.

SIRIJSKI NAROD ODLUČIO NA REFERENDUMU O NOVOM USTAVU: ŽELIMO REFORME


     Posle gotovo 11 meseci krize i neizvesnosti u Siriji, danas je potvrđen stav sirijskog naroda na velikom istorijskom referendumu - većina stanovnika podržala je reforme koje je predložio predsednik Bašar al-Asad i glasali su "ZA" uvođenje novog državnog Ustava.
slika: Prošao sirijski referendum o novom Ustavu - sirijski narod odlučio: želimo reforme koje provodi Bashar al-Assad
     Sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je danas podatak da je 89% glasača koji su izašli na jučerašnji referendum glasalo "ZA" novi Ustav i sprovođenje reformi u zemlji. Prema rečima ministarstva 14,580,000 stanovnika Sirije imalo je pravo glasa. Na referendum se odazvalo 8,376,000 stanovnika - oko 57%. Ministar unutrašnjih poslova, Ibrahim al-Šar, navodi kako su oružane grupe pokušale opstruirati referendum u gradovima Homs i Idlib gde su na nekoliko lokacija sprečili stanovnike da daju svoj glas.


     Referendum se održao širom zemlje na 14,185 glasačkih mesta, uključujući i "mobilne" glasačke centre za beduine koji se nalaze u pustinji. Milioni ljudi odazvali su se referendumu za koji mnogi već tvrde kako ima istorijsku ulogu, ne samo po pitanju budućnosti Sirije kao nezavisne i suverene zemlje, već i celog Bliskog istoka.


     Nakon višemesečne kampanje koja se često sprovodila putem opskurnih izvora današnjim referendumom predsednik Asad potvrdio je svoj legitimitet na jedini mogući način - demokratijom.
Uvođenjem novog Ustava Sirija se pridružuje zemljama koje praktikuju političko višestranačje i ograničen broj mandata predsednika. Podsetimo, stranka Baath bila je na vlasti u Siriji još od 50-ih godina.


     Ovim potezom predsednik Asad ostao je dosledan svojim izjavama kako planira da izađe u susret legitimnoj opoziciji i aspiracijama sirijskih građana koji su svojim protestima zatražili uvođenje nužnih reformi u zemlji. Ipak, legitiman pritisak stanovnika na aktuelnu vlast iskorišćen je od strane mnogih zapadnih sila koje su demonstracije iskoristile za destabilizaciju cele zemlje. Mnogi izvori, pa čak i u uticajnim zapadnim medijima, do danas su potvrdili da u Siriju ulazi velik broj naoružanih grupa sa raznih strana, većinom iz smera Turske.


     U mnogim medijima pokušala se stvoriti lažna slika da su pobunjenici sastavljeni od dezertera koji masovno napuštaju sirijsku vojsku, ali pošto konflikt na terenu traje već gotovo godinu dana, postaje jasno da je vojska i dalje odana predsedniku - u suprotnom, uzevši relativno dug vremenski period od početka sukoba, već bi došlo do raspada kompletne strukture.


     Pojedini zapadni predstavnici anti-Asad koalicije već su proglasili referendum nevažećim, čak i pre objave samih rezultata. Celog dana su pristizale informacije o velikom broju ubijenih civila, mnogi su čak pisali i o "krvavom" referendumu. Ipak, pažljivijom analizom ispostavlja se kako su svi ti navodi kao izvor citirali spornu organizaciju SOHR čiji je legitimitet i kredibilitet narušen u svetlu novih istraživanja i saznanja.


     Što se tiče novog Ustava, mnogi mediji kritikovali su sporni članak 3. u kojem je ostao detalj da predsednik Sirije mora biti islamske veroispovesti. Sirijski zakonodavci dali su svoje obrazloženje povodom istog, prema njima - uzevši konkretnu krizu koja je i dalje aktivna na terenu - "pametnije da se ljuti 10% populacije nego 90% populacije". Ipak, u članak je dodana stavka koje u prethodnom Ustavu nije bilo - "Država će poštovati sve religije i omogućiti slobodu da se sprovode svi rituali koji ne vređaju javnost, lični verski status stanovnika će biti zaštićen i poštovan".


     Ovim referendumom predsednik Asad je potvrdio kako iza sebe nema samo pristalice već i veliki broj stanovnika koji veruje da će upravo on sprovesti reforme u zemlji. Podsetimo, na političkoj sceni Sirije već sada deluje više opozicionih političkih organizacija koje se zalažu za reformu, ali u isto vreme se žestoko protive svakom obliku političke ili vojne intervencije u njihovoj zemlji. Nekoliko takvih organizacija bojkotovalo je samit u Tunisu "Prijatelji Sirije" koji su organizovale zapadne sile sa namerom da zaobiđu UN po pitanju Sirije.


     Imajući u rukama novostečeni legitimitet, predsednik Bašar al-Asad takođe još uvek uživa političku podršku Moskve.


     Sa druge strane retorika zapadnih sila, koje ne skrivaju svoju želju za padom Asadovog režima, ostala je ista. Predsednik SAD-a, Barak Obama, rekao je kako se u Siriji vrši "pokolj nevinih civila" i kako će se Amerika angažovati "na sve moguće načine" da se isti završi. Državna sekretarka SAD-a, Hilari Klinton, za vreme današnjeg referenduma pozvala je sve stanovnike Sirije, a pogotovo pripadnike vojske, da "ustanu protiv zločinačkog režima koji ubija njihove sestre i braću".


     I pored tih prijetnji, za koje pojedini analitičari tvrde da su samo velike izjave bez pokrića, zapadne sile sigurno neće odustati od rigorozne anti-Asad kampanje. Ipak, nakon današnjeg istorijskog dana, i zapad ima sve manje mogućnosti za uplitanja u suverenitet i unutrašnje pitanje Sirije.


     Sledeći korak je održavanje parlamentarnih izbora koji su najavljeni za početak leta. Prvi put narod Sirije imaće priliku da bira političku opciju za koju želi da ih predstavlja u zemlji i svetu.
Ko će doći na vlast demokratskim putem u Siriji sasvim je nevažno, u ovom trenutku najvažnija je činjenica da se stvaraju uslovi koji neće dopustiti da Sirija postane žrtva strane vojne invazije i ratnog pakla koji je opustošio Libiju prošle godine.
(SANA | RT)

Нема коментара:

Постави коментар