уторак, 7. фебруар 2012.

SLAWISCHE BRÜDERSCHAFT: POLJSKI NEONACISTI ZA SRPSKO KOSOVO


     Srbijanski fašisti i poljski neonacisti najavili su održavanje protestnog skupa pod inventivnim nazivom "Kosovo je srpsko". Falanga iz sastava srbijanskih borbenih snopova - "1389", oglasila se saopštenjem u kojem obaveštava svoje jurišnike da će se sabor ekstremista održati 18. februara 2012. godine u Varšavi, a organizatori bahanalija biće njima bliske antisemitske i neonacističke organizacije iz te zemlje, to jest isti oni koji su ugostili srbijanske fašiste i sredinom novembra prošle godine na tzv. Maršu za nezavisnost kada su izbili neredi na centralnim varšavskim ulicama koji su rezultirali desetinama povređenih policajaca i građana i više od dvesto uhapšenih ekstremista.
     Pripadnici falange "1389" iz sastava srbijanskih fasci di combattimento, najavili su učešće na skupu pod nazivom "Kosovo je srpsko", koji će se održati pod pokroviteljstvom i u organizaciji nekoliko poljskih antisemitskih i neonacističkih organizacija 18. februara 2012. godine, u Varšavi.


     Na poljskim neonacističkim internet fanzinima kao pozivari na skup figuriraju organizacije poput Autonomiczni Nacjonaliści, Niezależna Inicjatywa Polacy na Rzecz Serbskiego Kosowa i Stowarzyszenie Zjednoczony Ursynów. U pozivu na demonstracije, pored ostalog se navodi da su "Srbi na Kosovu pod stalnim fizičkim napadima NATO I KFOR", da je "Kosovo kvazi-država koju vodi mafijaška klika", pominje se "teror Albanaca nad Srbima", "masovna ubistva" istih, "trgovina ljudskim organima" i slično, a izvedeno iz matrice koju godinama srpskom javnom mnjenju prezentuje desničarski i profašistički kružok u Srbiji.
     Što se same organizacije ovog opskurnog okupljanja tiče, na neo-naci sajtovima navode se i neka uputstva u vezi demonstracija (kako raspodeliti i prikazati određene zastave, transparente i natpise), te podatak da će učesnici proći "najreprezentativnijim" ulicama tog grada. Kao mesto sastajališta ekstremista, dirižeri neonacističkih bahanalija odredili su ugao ulica Marszałkowskiej i Królewskiej, uz napomenu da će ovogodišnji skup biti svojevrsni omaž u znak sećanja na izvesnog Mariana Błażejczyka, člana Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO) - četnika, kako navode na antisemitskom portalu autonom.pl i još izvesnijeg Dragana Sotirovića, srpskog četnika, kapetana JVO i komandanta 14. puka konjice Jazłowieckich Armii Krajowej.


     Ista neonacistička banda je novembru prošle godine, u organizaciji Nacionalno-radikalnog bloka (ONR) i ultrakatoličke Svepoljske omladine (podmladak ultrakatoličke Lige poljskih porodica), na Trgu Ustava u Varšavi, upriličila antijevrejski skup pod nazivom Marš nezavisnosti, iskoristivši nacionalni praznik Dan nezavisnosti koji se obeležava kao datum kada je 1918. godine Poljska povratila svoju nezavisnost, a nakon što je 123 godine bila podeljena između Rusije, Prusije i Austrijske carevine. Na skupu su pored ostalih ekstremista iz evropskih zemalja učestvovali i pripadnici falange "1389" iz sastava srbijanskih borbenih snopova.
     Tom prilikom, kako bi sprečili njihov pohod gradom, prvi put su se udružili mladi iz raznih nevladinih organizacija, anarhisti i poljski veterani iz Drugog svetskog rata. Akciju pod nazivom "Izviždimo 11. novembra fašiste u Varšavi" organizovalo je 40 nevladinih organizacija, uključujući i boračke antifašističke i jevrejske organizacije.


     Na ulice Varšave izašlo je skoro 2.000 ljudi, mahom mladih sa transparentima "Fašizam neće proći", mnogi obučeni u prugastu odeću logoraša i sa žutim jevrejskim zvezdama na grudima, i telima su napravili živi zid na trasi marša neonacista. Poljski ultradesničari i njihovi istomišljenici iz nekoliko evropskih zemalja, napali su policiju i građane Varšave protivnike fašizma. Bilans neonacističkih nereda - uhapšeno je oko 210 učesnika, protiv 46 su podignute krivične prijave uglavnom zbog napada na policiju, a tokom nereda povređen je veliki broj policajaca i građana dok je jedan policajac teže ranjen. Na kraju, naci-marš se nije održao.
     Istog datuma 2010. godine, na Dan nezavisnosti Poljske, policija je morala da reaguje jer se sukobilo više od 2.000 ekstremista i oko 3.000 njihovih protivnika - antifašista, anarhista, aktivista za ljudska prava, levičara.
     Poljski desničarski ekstremisti uz podršku neonacista i fašista iz drugih evropskih zemalja - Rusije, Slovačke, Češke, Mađarske, Srbije i drugih, svake godine organizuju tzv. Marš nezavisnosti na ulicama Varšave uzvikujući rasističke i antisemitske parole poput "Poljska cela biće bela" ili "Dosta jevrejske okupacije". Demonstracijama se po pravilu priključuju i različite bande fudbalskih huligana mahom iz Poljske, ali i susednih zemalja.


     Poljski neonacisti iz organizacije Krv i čast svojevremeno su pozvali svoje srpske istomišljenike da "napadaju i ubijaju poljske policajce UNMIK-a na Kosovu" jer su, kako su naveli, "obični okupatori", te da je "šteta što nijedan poljski okupator koji sebe naziva poljskim policajacem nije poginuo".
(Goran Necin)

Нема коментара:

Постави коментар