петак, 10. фебруар 2012.

DEBKAFILE TVRDI - BRITANSKE I KATARSKE TRUPE PREDVODE POBUNU U SIRIJSKOM GRADU HOMS, UMEŠAN I CEO TURSKI DRŽAVNI VRH


     Jedan od najuticajnijih izvora za vojne i obaveštajne informacije, izraelski Debkafile, navodi kako "britanske i katarske trupe upravljaju dostavom oružja i vojnom taktikom u sirijskom gradu Homs", informacije prenose ruski medij Russia Today i iranski Press TV.
slika: Debkafile tvrdi - britanske i katarske trupe predvode pobunu u sirijskom gradu Homs, umješan i cijeli turski državni vrh
     Izvor prenosi kako je britanski špijunski aparat, MI6, već organizovao 4 operativna centra u gradu Homs. Strane trupe se već nalaze na terenu. Izvor ističe kako je glavni cilj operacije potajno dovoditi tursku vojsku na teritoriju Sirije. (link na Debkafile istraživanje: http://www.debka.com/article/21718/)


     Debkafile prenosi kako su njihovi vojni izvori potvrdili da je Asadova vojska stigla u grad Homs i da se vode žestoke borbe sa stranim trupama. 8. februara u Homs je poslata 40. mehanizovana brigada sastavljena od T-72 tenkova. Cilj je bio obračun sa pobunjeničkom vojskom i pomoć 90. pešačkoj brigadi koju predvodi general Zuhair al-Asad - za 90. brigadu izvor navodi da je "kičma vojnog otpora u borbi za grad u kojem je u poslednjih 5 dana poginulo više stotina ljudi".


     Direktna umešanost turskog državnog vrha


     Izvor takođe navodi kako je u destabilizaciju Sirije direktno umešan turski državni vrh. Prema njima, premijer Tajip Erdogan već je predstavio članovima parlamenta opsežan plan kojim bi turska vojska ulazila u Siriju i stacionirala se u pobunjenim gradovima. Izvor takođe ističe kako su britanske i katarske snage na terenu isključivo sa ciljem da turskim vojnicima "otvore vrata".
Ali, izvor takođe ističe kako je taj plan u više navrata propao - "svaki put kada su pokušali realizovati takav plan, Asadove snage su pojačavale svoje kontingente na turskoj granici, postavljajući protivvazdušnu i kopnenu odbranu. Asadova vojska je jasno poručila Turskoj - prvi Turčin koji pređe granicu biće početak otvorenog rata."


     Debkafile takođe tvrde kako imaju detaljne informacije sa sastanka Asad-Lavrov. Navodi se kako je sastanak bio "buran i napet", a glavna tema bila je upravo pobuna u gradu Homs i strane trupe koje se sada tamo nalaze. Prema izvorima, raspravljalo se o pokušajima Asadove vojske da slomi pobunu. Debkafile navodi kako je upravo zbog toga uz Lavrova bio i šef ruskih tajnih službi (SVR, Sluzhba Vneshney Razvedki), Mikail Fradkov.


     Kredibilitet informacija dobijenih putem DEBKAfile-a


     DEBKAfile se smatra relativno kredibilnim izvorom. DEBKAfile je izraelska organizacija locirana u Jerusalimu. Njihov web site Debka.com redovno prenosi izveštaje i informacije koje su dobijene putem raznih kanala, unutar vojnih i političkih struktura. Projekat je počeo sa radom 2000., a pokrenuli su ga izraelski novinari Giora Šamis i Diane Šalem.


     Uticajni američki list "The Forbes" proglasio je stranicu DEBKAfile za dobitnika u rubrici "najbolje od weba". Posebno je istaknuta njihova opsežna arhiva u kojoj se nalaze dokumenti i materijali koji nisu dostupni nigde drugde na web-u. Sa druge strane kritikovana je činjenica da DEBKAfile retko navodi svoje izvore, ali to je donekle razumljivo s obzirom na poverljivost informacija.


     DEBKAfile je postao kredibilan izvor najviše zahvaljujući činjenicama da su se mnoge njihove informacije pokazale tačnim. Primera radi, 2000. upozorili su na napad al-Kaide na New York, 2006. pre izbijanja izraelsko-libanonskog rata tačno su izvestili o vojnoj snazi Hezbolah-a itd.


    Ali, možda i najvažniji element koji pridonosi kredibilitetu DEBKAfile-a kao izvora je činjenica da objavljuju sve informacije tajnih službi, bez obzira na političku agendu i time predstavljaju potpuno nepristrasan izvor informacija.


     Kao i svaki drugi izvor, pre nego što je potvrđen sa svih strana ili ima nepobitne dokaze - potrebno ga je analizirati sa sigurne distance i uvek racionalno promišljati o svim navodima.
Jer koliko god DEBKAfile često puta bio u pravu, oni su ipak komercijalni medij i visoka čitanost ujedno je i način opstanka. Ali, to pravilo valja primenjivati na gotovo sve medije i izvore informacija.
(Debkafile | Russia Today | Press TV)

Нема коментара:

Постави коментар