уторак, 7. фебруар 2012.

RUSIJA PREUZIMA KONTROLU SIRIJSKOM KRIZOM, LAVROVA NAROD U DAMASKU DOČEKAO KAO HEROJA


     Nakon što su uložili veto na UN-ovu rezoluciju o Siriji, izgleda da Rusija kreće u diplomatsku ofanzivu kojom će pokušati Siriju "izbiti iz ruku" zapadu. Ruski ministar spoljnih poslova, Sergei Lavrov, stigao je danas u Damask gde će se sastati sa sirijskim predsednikom Bašar al-Asad-om.
slika: Rusija preuzima kontrolu nad sirijskom krizom, ministra Sergei Lavrova narod u Damasku dočekao kao heroja
     Moskva je najavila kako Rusija preuzima glavnu ulogu u stabilizaciji Sirije. Iz Moskve je danas poručeno kako će ruska vlada pokrenuti proces "brze stabilizacije situacije u Siriji".


     Kada je Sergei Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, jutros stigao u Damask, na ulice su izašle hiljade građana stanovnika glavnog grada. Mahalo se sirijskim i ruskim zastavama. Mnogi su već komentarisali video snimak ulaska Lavrova u Damask kao "herojski doček".


     Rusija preuzela inicijativu od SAD-a po pitanju Sirije


     Kako prenosi Washington Post - Rusija je preotela inicijativu SAD-u po pitanju Sirije. Pre nego što se zaputio u Damask, ministar Lavrov je Hilari Klinton doslovno poručio kako je "histerična" u svom komentaru na njen govor kada je izjavio: "Pojedine zapadne sile pokušavaju sakriti pravi razvoj događaja na način da daju histerične izjave povodom ruskog veta na sirijsku rezoluciju".
     Nije direktno navedeno, ali lako je zaključiti kako se Lavrov referiše na žestok govor američke državne tajnice Hilary Klinton.


     Rusko ministarstvo spoljnih poslova, sa Sergei Lavrovom na čelu, navodi kako su dobili direktnu zapovest od ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva koji je izjavio: "Rusija mora čvrsto delovati u brzoj stabilizaciji Sirije. Vreme je da se sprovedu i sve nužne demokratske reforme." Podsetimo, i sam Bašar al-Asad naveo je kako je spreman na sve reforme koje legitimno traži i očekuje sirijski narod. Ali, pre svega, potrebno je stabilizovati stanje u zemlji i otkloniti opasnost od naoružanih pobunjenika.
     U zadnjem velikom govoru Asad je za stranu TV kuću ABC potvrdio kako nema nikakav problem oko napuštanja vlasti, ukoliko to sirijski narod na predstojećim izborima želi - izbore je obećao sprovesti nakon smirivanja stanja u zemlji.


     Hiljade ljudi na ulicama Damaska, među okupljenim stanovništvom dominirale su sirijske i ruske zastave. Rusija će, bez sumnje, insistirati na ovakvom planu, ali je takođe i jasno da bi u slučaju održavanja višestranačkih izbora Asad bio jedan od kandidata. Ovo je velika razlika ako upoređujemo "plan" anti-Asad saveznika iz čijeg su pravca dolazile i izjave poput "Asad će završiti kao Gadafi".


     Prema pisanju RT-a, razgovori između Lavrova i Asada već su započeli. Lavrov je ovaj važan razgovor započeo rečima: "U interesu je Rusije da svi arapski narodi žive u miru. Svaki vođa u regiji mora biti odgovoran za realizaciju tog mira. Vi razumete vašu odgovornost."
(Washington Post | ABC | RT)

Нема коментара:

Постави коментар