понедељак, 6. фебруар 2012.

HILARI KLINTON: STVORIĆEMO NEIZDRŽIV PRITISAK NA BAŠAR AL-ASADA


     Na jučerašnjem zasedanju Saveta bezbednosti Rusija i Kina uložile su veto na UN-ovu rezoluciju o Siriji što je već danas rezultiralo daleko agresivnijom retorikom od strane SAD-a i drugih zemalja koje su se okupile u "anti-Asad" koaliciju.
BAŠAR AL-ASAD SA SUPRUGOM ASMOM
     Velika kampanja krenula je već u ranim jutarnjim satima, širom sveta osvanuli su naslovi poput "Rusija i Kina odgovorne za genocid u Siriji", "Veto u UN-u je dozvola za ubijanje", "Moskva i Peking - krivi za nasilje u Siriji". Iz gornjeg ešalona vesti su se doslovno slivale u niži rang podobnih medija, a putem je i retorika bivala sve oštrija. Da je Rusija juče dopustila ratifikaciju, danas bi verovatno čitali o "ruskom humanizmu", ali to je već sasvim druga tema.


     "Asad mora otići"


     Vrhunac današnje kampanje protiv Sirije, Rusije i Kine bio je govor američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je između ostalog izjavila: "SAD će zajedno sa saveznicima stvoriti "neizdrživ pritisak" na sirijskog predsednika Bašar al-Asada da siđe sa vlasti nakon što je Rusija uložila veto na rezoluciju koja je trebala da zaustavi borbe u Siriji"
HILARI KLINTON: ASAD MORA OTIĆI
     "Asad mora otići" - bez imalo dileme poručila je danas Hilari Klinton. "SAD će takođe uložiti trud da se učvrste sankcije protiv sirijske vlade, ali takođe ćemo i prokazati sve one koju su pomagali Asadovom režimu", dodala je Klintonova.


    U fokusu medijsko-diplomatskog napada sada se nalazi Rusija, predstavnici brojnih organizacija optužili su Moskvu da "sponzoriše brutalnu diktaturu". UN-ov direktor za Human Rights Watch, Filip Bolopion, rekao je juče nakon uloženog ruskog veta: "Ruska vlada nije nimalo zabrinuta, naoružavaju režim koji ubija vlastite ljude i još tom istom režimu stvaraju diplomatski zaklon."
VETO: PODRŠKA ZA OBRAČUN
 SA POBUNJENICIMA
     Britanski ministar spoljnih poslova, Vilijem Hejg, izjavio je kako će "sirijski režim sigurno pasti" i kako se UN-ov Savet bezbednosti "mora vratiti na pitanje nasilja u Siriji". "Ovo je propali režim, ubilački režim, nikada više neće povratiti kredibilitet", zaključio je Vilijem Hejg za novinsku agenciju Sky News.


     Ruski veto je takođe kritikovala ministarka spoljnih poslova EU, Ketrin Ešton - izrazila je "duboko žaljenje" zbog ulaganja veta na UN-ovu rezoluciju. Pozvala je sirijskog predsednika Bašar al-Asada da "odmah prestane sa ubijanjem i povuče vojsku iz okupiranih gradova."


     Propast UN-ove rezolucije ili kako je Rusija šokirala zapad


     Indijski ambasador pri UN-u, Hardip Sing, je šokiran ruskim vetom: "Mislio sam da imamo konsenzus. Mislio sam kako smo se svi složili." Podsetimo, u jednom trenutku je zaista izgledalo da će Rusija možda pristati na rezoluciju. Jasno je kako UN-ov Savet bezbednosti ne bi predložilo službeno glasanje sve dok zapadne sile ne budu sigurne kako imaju Rusiju na svojoj strani.
Mnogi listovi u SAD-u su, čak nekoliko sati pre glasanja, špekulisali kako će pojedine promene u tekstu rezultirati ruskim pristankom. Ipak, u ključnom trenutku Rusija i Kina uložile su veto, na očito iznenađenje mnogih. Današnja žestoka izjava američke državne sekretarke Hilari Klinton ukazuje na tu činjenicu.


     Kako se već špekulisalo i ranije, ukoliko dođe do veta na rezoluciju, Asadova vojska će sigurno krenuti u ofanzivu. Prema poslednjim informacijama upravo to se i događa. Medijska kuća Bloomberg prenosi vest TV stanice Al Arabiya koja javlja kako je danas pokrenuta ofanziva na grad Homs. Prema javljanju Al Arabiya-e, sirijska vojska je napredovala sve do centra grada, tačnije do šećerane koja se nalazi u samom centru. Dalja ofanziva je zaustavljena zbog opasnosti u području. Britanska agencija za ljudska prava u Siriji javlja kako je nekoliko vojnika ubijeno od strane pobunjenika.


     Jedini "pritisak" od kojeg je službena vlast u Damasku strahovala je potencijalna NATO invazija na zemlju. Nakon rusko-kineskog veta - bar za sad - sirijska vlast ne mora brinuti o tom scenariju. Ali, za očekivati je porast među pobunjeničkim elementima. Nakon neslavne propasti UN-ove rezolucije sigurno će se sa znatno većim intenzitetom pokušati destabilizovanje zemlje iz pravca susednih država - pogotovo Turske, odakle prema brojnim informacijama dolazi najveća logistička podrška pobunjenicima (Turska upozorava Assada da će završiti kao Hitler ili Gaddafi)


     U turskom parlamentu, Redžep Erdogan, je donedavno bliskog prijatelja Turske Bašar al Asada usporedio sa Hitlerom i drugim diktatorima. Osvrnuvši se na izjavu sirijskog predsednika da će se boriti za svoju zemlju do smrti, Erdogan je rekao: "Ako želite videti nekoga ko se borio do smrti protiv vlastitog naroda, pogledajte na nacističku Nemačku, pogledajte na Hitlera, Musolinija, Čaušeskua u Rumuniji. Ako ne možete izvući pouke od njih pogledajte na libijskog vođu Gadafija."
slika: UN pojačava pritisak na Siriju - Turska upozorava Assada da će završiti kao Hitler ili Gaddafi
     Da je Turska pojačala pritisak na svog suseda signalizira i izveštaj da je turski zapovednik kopnenih snaga otputovao u grad u blizini sirijske granice na smotru svojih graničnih vojnika.


     Ranije je izveštavano i da Ankara pruža sklonište i ima kampove za sirijske vojne prebege odakle slobodno napadaju sirijsku teritoriju.

Нема коментара:

Постави коментар