среда, 8. фебруар 2012.

LAVROV NAKON SASTANKA U DAMASKU: "ASAD ĆE ZAUSTAVITI NASILJE U SIRIJI, IZ KOJEG GOD ONO PRAVCA DOLAZILO"


     Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u Damask na sastanak sa sirijskim predsednikom Bašar el Asadom po direktnom nalogu predsednika Rusije, Dmitrija Medvedeva. Nakon današnjeg sastanka u Damasku, za koga već mnogi drže da ima istorijski značaj, dogodilo se upravo ono oko čega su zapadne sile najviše strahovale - ne samo da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije pozvao Bašar el Asada da odstupi, već je naveo kako je As ad ključna osoba za trajni mir u zemlji.
     Sirijski predsednik je naveo kako je potpuno spreman da razgovara sa svim predstavnicima opozicije. Takođe je rekao da se slaže sa odlukom da međunarodni promatrači dođu u Siriju, uključujući i na mesta gde su zabeleženi sukobi. Podsetimo, Asadova vlada je već i ranije produžila ostanak posmatračima u Siriji, ali Arapska Liga je samoinicijativno povukla posmatrače nakon što su isti izvestili kako se na terenu ne događa "ništa strašno".


     Velika podrška Rusije i Asadov izlazak u susret


     Jasno je da mnogima u ovom trenutku nimalo ne odgovara prisutnost stranih posmatrača na terenu. Jer dok njih nema, brojni zapadni mediji bez ikakve provere mogu skidati kratke video zapise sa Youtube-a i predstavljati iste širokoj publici kao "neosporiv dokaz da Asad ubija vlastito stanovništvo".
slika: Lavrov nakon sastanka u Damasku: "Assad će zaustaviti nasilje u Siriji, iz kojeg god pravca ono dolazilo"
     Ali, na istom servisu postoji i pregršt video dokumentacije koja - naravno, podjednako neprovereno - prikazuje brutalna smaknuća i vešanje sirijskih vojnika od strane pobunjenika. Ipak, na osnovu ne sasvim jasne novinarske metodologije, koriste se isključivo neprovereni video zapisi samo jedne strane.


     Upravo zbog te činjenice, da se u Siriji trenutno vodi žestok medijski rat, potrebno je na sam teren dovesti što više posmatrača, po mogućnosti iz raznih organizacija i država. Neposredno nakon razgovora sa predsednikom Asadom, Sergej Lavrov dao je intervju za rusku novinsku agenciju Interfax (detalje prenosi RT). Između ostalog navodi: "Predsednik Asad je odlučan i on će zaustaviti nasilje u Siriji, iz kojeg god pravca ono dolazilo." Lavrov navodi kako su se oboje složili da iz ove krize treba izaći što je brže moguće.


     Asad spreman na reforme - već je napisan novi ustav, parlamentarni izbori u planu za 5. mesec


     Kao potvrda da Asad misli ozbiljno što se tiče sprovođenja nužnih reformi, najavljeno je kako će se uskoro održati referendum kojim bi se prihvatio novi državni ustav. Prema rečima predsednika Asada, novi ustav već je napisan i uskoro će biti objavljen u svim državnim štampanim medijima i na internetu. U novom ustavu se ukida monopol na jednu političku stranku (op.a. stranka Ba'ath).


     Referendum bi se trebao održati već idućeg meseca nakon čega su na redu parlamentarni izbori, prema aktuelnom planu oni bi se trebali održati u maju ove godine. Naravno, treba pričekati i videti hoće li zaista sve ići prema zacrtanom planu - ali, ukoliko Asad stvarno ukine jednostranački monopol, dovede strane posmatrače i organizuje slobodne parlamentarne izbore - to znači da bi SAD i ostale zapadne sile trebale nominalno biti zadovoljne aktuelnim ishodom, pogotovo ako uzmemo u obzir kako su se svo ovo vreme zalagali za "uvođenje višestranačja i slobodnih izbora" u Siriji, a te i slične izjave su više puta ponovili i predsednik Obama i državna sekretarka Hilari Klinton.


    Prvi pozitivni pomaci u rešenju krize već su se dogodili, jedan segment opozicije - Sirijski nacionalni savet, već se oglasio. Izrazili su podršku prema današnjem sastanku i najavili kako su spremni na pregovore sa Asadom. Naravno, radi se o segmentu opozicije koji se žestoko protivio bilo kakvoj stranoj invaziji na njihovu zemlju.


     Demonstranti i naoružani pobunjenici


     Podsetimo, predsednik Asad je u više navrata naveo kako postoji znatan broj "legitimnih" demonstranata u zemlji koji žele političke reforme i sa njima je spreman na dijalog. Najava promene ustava možda je i najveći korak u tom pravcu. Sa druge strane, Asad je često upozoravao na naoružane pobunjenike, za koje tvrdi da su strani plaćenici, i kako prema njima neće biti milosti.
može se pretpostaviti da Asad sigurno neće revidirati svoje prethodne stavove. Štaviše, iz nekoliko izvora je javljeno kako je sirijska vojska nastavila obračun protiv pobunjenika u i oko grada Homs, čak i za vreme trajanja sastanka Asad-Lavrov.


     Ruska medijacija kao prvi korak ka miru u zemlji


     Povodom povlačenja ambasade iz Sirije, britanski ministar spoljnih poslova, Vilijem Hejg, izjavio kako je Asadov režim "ubilački i proklet". Uprkos činjenici da se danas, posle gotovo godinu dana nemira, po prvi put nazire okvir koji bi mogao vratiti mir u zemlju, zapadni saveznici nisu nimalo oduševljeni. SAD je juče povukla svoju ambasadu iz zemlje, neposredno nakon toga isto je učinila i Velika Britanija. Italija, Španija i Francuska su tokom današnjeg dana takođe povukle svoje ambasadore iz Sirije.


     Jasno, u Siriji se poslednjih 24 sata odigrava možda i najveća geo-politička partija šaha kakva nije viđena već duži niz godina. Ono što je ipak u celoj ovoj priči najvažnije, to je da se mir vrati u zemlju i da sirijski narod dobije priliku da bira sam svoju vlast prema vlastitoj savesti i željama.
(RT | The Guardian | Radio Free Europe/Radio Liberty | AFP | Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар